• Atkal uz skolu!

    Rudens pirmajā dienā grāfu Plāteru vārdā nosauktā Krāslavas Poļu skola atkal vēra durvis skolēniem! Zinību diena notika, neskatoties uz pandēmijas apstākļiem un daudziem ierobežojumiem. Pirmklasnieki un skolēni, kas uzsāka mācības Poļu skolā, saņēma lieliskas dāvanas jaunajam mācību gadam no poļu fonda "Pomoc Polakom na Wschodzie": portfeli ar visiem nepieciešamajiem skolas piederumiem. Pirmklasnieki dzirdēja pirmo skolas zvanu savā dzīvē. Šādi mirkļi ir neaizmirstami! Skolas sākums ir ceļa sākums cilvēka liktenī. 9. klases skolēniem šis ir pēdējais gads dzimtās skolas sienās. Pēc tam viņiem būs patstāvīga un neatkarīga dzīve, jaunas pilsētas un jauni piedzīvojumi. Skolā bērni mācās dzīvot sabiedrībā, veidot dialogu, cienīt un uzklausīt citus, izteikt savu viedokli un radoši attīstīties. 2. septembrī Krāslavas Poļu skolā viesojās Polijas vēstniece Latvijā Monika Mihališina (Monika Michaliszyn). Par skolas dzīvi sīkāk pastāstīja tās direktore Česlava Kozlovska.

    Lasīt
  • Smēķēšana joprojām ir problēma

    Kopš 20. gadsimta vidus zinātnieki visā pasaulē ir aicinājuši atmest smēķēšanu un sniedz arvien vairāk pierādījumu tam, ka šī atkarība pakāpeniski nogalina. Kāpēc daudzi no mums sliecas domāt, ka problēmas mērogs ir pārspīlēts – vai tad daži dūmi var kaitēt organismam?! Protams, var, atbild dažādu jomu eksperti.

    Lasīt
  • Labskaus - norvēģu jūrnieku ēdiens ar latvisku nosaukumu

    Buru laikmetā jūrnieku dzīve bija grūta un bez prieka: fiziski smags darbs, slikts uzturs, zemas algas un virkne slimību. Kuģa krājumi sastāvēja no sālītas liellopu gaļas, sālītiem un marinētiem dārzeņiem un graudaugiem. Visu jūrnieku galvenais posts bija cinga jeb skorbuts. Šī slimība rodas no C vitamīna trūkuma uzturā un galvenokārt ietekmē zobus. Tāpēc koks gatavoja tā, lai viss būtu mīksts un viegli košļājams. Labskaus norvēģu valodā nozīmē labi norīt. Tomēr šī nebūt nav vienīgā šī Vācijas ziemeļos populārā ēdiena izcelsmes versija.

    Lasīt
  • Brīnišķīga Ezernieku tradīcija

    Katram pagastam ir savi svētki, Ezerniekos - Svētā Ludviga diena, kuram par godu iesvētīta vietējā baznīca. Ciemata otrā rota gleznainā ezera krastos - vidusskolas ēka ar jauno sporta zāli.

    Lasīt
  • Skolas vecāku padomes sapulce

    Nedēļu pirms mācību sākuma “Varavīksnes” skolas pagalmā skolēnu vecāki tikās ar izglītības iestādes direktori, novada Izglītības pārvaldes vadītāju un Krāslavas slimnīcas vadītāju.

    Lasīt
  • Sakopts ciems Latvijas malā

    Latgales dabas skaistums ir nenoliedzams. Dažos laukos ir sarullēts siens, citos pēc ražas novākšanas palikuši rugāji. Saskaņā ar apgalvojumiem, nomalē ir labi, viss savs. Par to, kā dzīvo Robežnieku pagastā, pastāstīja pagasta pārvaldes vadītājs Aivars Krūmiņš. Starp citu, no pirmā augusta viņš tika iecelts arī par Indras pagasta pārvaldes vadītāju

    Lasīt
  • Te bija skola...

    26. augustā Kalniešu ciematā uz bijušās skolas ēkas tika atklāta piemiņas plāksne. Teksts: “Šajā ēkā darbojās Kalniešu skola no 1940. līdz 2016. gadam”. Ceremonijā piedalījās bijušie skolas skolotāji, ēkas īpašnieks Aleksandrs Ivanovs, pagasta pārvaldes vadītājs, preses pārstāvji. Pasākuma galvenā organizatore bija Marija Dilba, Kalniešu pagasta muzeja istabas vadītāja, fondu glabātāja, pētniece, etnogrāfe un entuziaste. Te varētu likt punktu. Bet... es gribu pastāstīt vairāk, jo bija daudz interesantāk.

    Lasīt
  • Ratatujs: huligānisks nosaukums un augstā pavārmāksla

    Nē, šim ēdienam nav bagātīgas un senas vēstures. Viss ir daudz vienkāršāk. Franči šī dārzeņu sautējuma recepti min 18. gadsimta beigās. Tas tiek aprakstīts kā lētākais un pilnvērtīgākais ēdiens karaliskās armijas karavīriem. Tajā tālajā laikā gardēži un aristokrāti ratatuju vēl nebija novērtējuši, viņi to vēl nebija nobaudījuši, jo uzskatīja, ka dārzeņi ir paredzēti zemniekiem un pilsētas nabadzīgajiem. Pagāja vēl simts gadi, pirms slavenais sautējums kļuva par smalkās franču virtuves rotu.

    Lasīt