Lai Rožukronis oktobrī ir ceļvedis svētuma ceļā!

“Mēs pateicamies Tev, Kungs, par Svētā tēva svētību!”

Ar šo dziesmu koris 9. septembrī Aglonas bazilikā ievadīja svinīgo dievkalpojumu, pieminot svē- tīgā pāvesta Jāņa Pāvila II vizīti Latvijā, tostarp Aglonā pirms 20 gadiem. Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis, kurš celebrēja Sv. Misi, savās uzrunās un sprediķī pakavējās atmiņās par vēsturisko notikumu, ko atcerēsies daudzas paaudzes. Viņš citēja toreiz teiktos pāvesta vārdus: “Es ļoti gribētu, lai mana klātbūtne jūsu vidū būtu par zīmi vērtībām, kas uzplaukst un attīstās visur, kur cilvēku sabiedrība pieņem Evaņģēliju un cenšas pēc tā dzīvot.”

Vai šodien, pēc 20 gadiem, mūsu sabiedrībā, ģimenēs, skolās garīgās vērtības ir pirmajā vietā? Jautāja J. Bu- lis un atgādināja Jāņa Pāvila II norādījumus, ka pēc tik daudziem ciešanu un pārbaudījumu gadiem mūsu zemes tautām steidzami ne- pieciešama garīgā atjaunošanās. Sakārtot visas lietas nav iedomājams bez Dieva, bez ieklausīšanās, ko Dievs mums saka caur Evaņģēliju. Bīskaps aicināja padomāt, vai šodien Latvijā Dieva likumi ir godā. Viņš atsauca atmiņā Svētā tēva teikto, ka mūsu zeme būs tāda, kādu to paši veidosim.

Svinīgā dievkalpojuma noslēgumā klātesošos uzrunāja ģenerālis Juris Vec- tirāns, kuram 1993. gadā pāvesta vizītes laikā bija uzticēts rūpēties par Jāņa Pāvila II drošību. Visas trīs dienas, no sagaidīšanas brīža lidostā līdz pavadīšanai, viņš atradās līdzās augstajam viesim. Arī Ag- lonā toreizējais pulkvedis J. Vectirāns, vienīgais no Latvijas, ieradās helikopterā kopā ar pāvestu. Tas bijis liels gods — runāt ar pāvestu, sajust viņa tuvo klātbūtni. Un tā bija liela Dieva žēlastība ģenerālim personīgi, viņa ģimenei un viņa drošības dienesta karavīriem, kuru vidū pēc pāvesta vizītes strauji pie- auga katoļticīgo skaits.
Ģenerālis Vectirāns ar gandarījumu atzīmēja to faktu, ka pāvests iesvētīja dienesta karogu. Tajā laikā tā bija trešā militārā vie- nība pēc Šveices gvardiem un poļu pulka, kura karogu iesvētīja pats pāvests. Ar to drošības vienība arī tagad dodas parādēs, un tas nes svētību ne tikai karavī- riem, bet mums visiem.

Sagatavoja Genovefa KALVIŠA