Kad sajūti “tauriņus dvēselē”

img

Laiks nepielūdzami skrien uz priekšu. Pienākuši ilgi gaidītie un iemīļotie vasaras saulgriežu svētki. Protams, nevar iztikt bez Līgo pastāvīgajiem atribūtiem: pļavas ziedu vainagi un pušķi, ugunskurs, Jāņu siers un alus.
Atzīstot tradīciju, daudzi Latvijas iedzīvotāji svētkiem sāk posties, gatavojot sieru. Tomēr lielākā daļa cilvēku nevēlas tērēt laiku tam, ko neprot darīt, un nopērk gatavu produktu. Cik darbietilpīgs ir siera pagatavošanas process, es uzzināju Kalniešos no Ludmilas Pecuļevičas, kura sierus gatavo ne tik sen, taču pastāvīgi pilnveido savas zināšanas un prasmes, kā arī piedalās vietējo mājražotāju tirdziņos.

Jebkuram stāstam ir sākums...



Ludmilas dzīves stāsts sākās Viļņā. Tur viņa piedzima. Kad Ludmila bija pusaudzes vecumā, ģimene pārcēlās uz Rīgu. Galvaspilsētā viņa satika savu vīru Rihardu, kurš atveda viņu uz Kalniešiem. Te dzīvoja viņa vecāki. Šeit dzima bērni, pēc dažiem gadiem viņi pārcēlās netālu no vecākiem uz savu māju. Kā saka Ludmila, bija vajadzīgi daudzi gadi, laiks, pūles un finanses, lai tipveida ēku pārvērstu par lielu un skaistu māju. Starp citu, iztika bez aizdevumiem. Tiklīdz sāka dzīvot atsevišķi, ieviesa savu saimniecību - govi un cūkas. Vīrs strādāja un turpina strādāt par dzelzceļnieku Rīgā. Sieva nodarbojos ar mājsaimniecību, kopš šeit ieradās.



Ludmila stāsta, ka, viņas dēls vēl paguva pabeigt pirmās četras klases tepat Kalniešos. Abi - gan dēls, gan meita - absolvējuši Krāslavas Valsts ģimnāziju. Ludmila saka paldies skolotājiem par viņu ieguldījumu un paveikto darbu. Bērni, protams, jau sen ir pabeiguši skolu, tagad viņi dzīvo Rīgā un vismaz pāris reizes mēnesī apciemo vecākus un pēc iespējas palīdz.



Jauns vaļasprieks - siera gatavošana



Ludmila ir aktīvs cilvēks, viņa kūtī iešanu uztver kā fitnesu, mīl riteņbraukšanu un pirts procedūras, kā arī atveldzēšanos ezerā karstā vasaras dienā. Kamēr koronavīrusa nebija, aktīvi piedalījās Kalniešu kultūras nama amatieru deju un vokālajā grupās. [...]



Jeļena AVSJUKEVIČA



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.25
Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv