Svetlana Bargane un viņas lelles

img

​6. jūlijā Krāslavas bibliotēkas lasītāju zāles telpās tika atklāta neparasta izstāde “Priekšstats par Svetlanas Barganes leļļu pasauli”. Ar Svetlanu esam pazīstami jau sen, tāpat arī daudzi mūsu lasītāji – viņa ilgus gadus darbojās “Varavīksnes” vidusskolas JAK vecāku komandā. Viņas aizraušanās ar lellēm man nebija zināma, tāpēc uz izstādi devos ar interesi.


Lasītāju zālē atradu pasākuma vaininieci, ieinteresētos skatītājus un… daudz dažādu leļļu. Skatījos ar prieku. Atklāju, ka katram izstādes eksponātam ir savs raksturs un diezgan labi saskatāms “liktenis”… Svetlana izvēlējās “pateicīgāko” leļļu izgatavošanas tehniku - zeķubikses izmantojot kā apvalku un sinteponu kā pildījumu, viņa panāk katra jauna “cilvēciņa” unikalitāti. Vadoties pēc jaundzimušā “noskaņojuma”, tiek pielāgots tēls, kostīms, aksesuāri… Kā atzīst pati Svetlana, vēl ne reizi nav izdevies iemiesot iepriekš izdomāto ārieni. Katru reizi izdodas kaut kas negaidīts, neparedzēts.



Cilvēkiem ir sena mīlestība pret lellēm. Sākot ar pašām pirmajām statuetēm, kuras senie cilvēki izmantoja daudzajos rituālos, indivīdi ar īpašām trīsām izturējās pret figūriņām cilvēka veidolā, apveltīja tās ar dvēseli un raksturu, baidījās no tām, uzskatīdami, ka lelles var brīvi sazināties ar noslēpumaino un bīstamo garu pasauli. Ar laiku attieksme mainījās, taču lelles tā arī nekļuva tikai par rotaļlietām bērniem.



Turpinājums laikrakstā “Ezerzeme” nr. 52 (11.07.2017.)