Lai labs ceļavējš, absolventi!

img


Ak, skaistā vasara, skaistākais vasaras mēnesis! Galvas reibs no jasmīnu spēcīgās smaržas… Sagaidot Līgo svētkus, Latvijas skolās patstāvīgā dzīvē tiek pavadīti absolventi. Dagdā šī ceremonija norit īpaši sirsnīgā gaisotnē, šeit talantīgie organizatori jau sen prot oficiālas svinības pārvērst lielos un neaizmirstamos ģimenes svētkos. Brīnišķīga ideja – kopā ar galvenajiem svētku vaininiekiem uz skatuves aicināt arī divpadsmitās klases absolventu vecākus. Šogad divpadsmito klasi absolvēja deviņpadsmit absolventi, klases audzinātājai Ievai Stikutei tā ir pirmā izlaiduma klase! Satikšanās vieta – Dagdas Kultūras centrs.



Lūk, kādu lirisku preambulu sagatavoja vadītāji Kitija, Melānija un Lauris.



“Ir jūnijs… Zemi klāj krāsains un vizuļojošs plaukstošo ziedu paklājs, tā viegli un dziļi uzelpo.



… Rozes kā karaliski ziedi rotā zemes virsmu. Lilijas kā dvēselītes meklē mieru un saskaņu. Peonijas ir kā sirdis, kas pilnas mīlestības un skaistuma.



Bet vai esat kādreiz pavērojuši ziedus tuvāk? Vai esat sajutuši ziedu burvīgo smaržu, kas liek sapņot un ticēt brīnumam?



Katrs zieds ir kā maza pasaka par dabu, kurā pulcējas daudzkrāsaini tauriņi un padara katru ziedu unikālu un skaistu.



Esiet sveicināti Dagdas vidusskolas 12. klases izlaidumā! Šovakar mums ir bezgala priecīgi būt kopā šajā pasākumā! Visus šos 12 gadus 12.-klasnieki bija Dagdas vidusskolas gudrību un zināšanu ziedi.



Ir pienākusi diena, kas katra 12.-klasnieka dzīvē iedegs jaunu ugunskura dzirksti, kas aicinās lidot aizvien tālāk un atklāt citus plašumus.”



Skanot svinīgam maršam, viņi ienāca īpaši izrotātajā zālē. Šodien skatuves rota ir baltas rozes, bet vecāku, radinieku un daudzo apsveicēju rokās rotājas lērums ziedu un pušķu. Te toni nosaka košas, tumši sarkanas rozes, kas maigi harmonizē ar pļavas ziediem. Un pa mikrofonu izskanējušais absolventu salīdzinājums ar ziedošu pļavu ir vairāk kā veiksmīgs!



Skan Latvijas Republikas himna, pārpildītā zāle pārvēršas saliedētā korī. Visvērtīgākos apsveikuma vārdus svētku vaininiekiem saka Dagdas vidusskolas direktore Vija Gekiša, Krāslavas novada pašvaldības domes priekšsēdētaja vietnieks Aivars Trūlis, klases audzinātāja Ieva Stikute. Tika nolasīts arī pirmās klases audzinātājas Olgas Lobanovas apsveikums.



Pēc organizatoru ieceres skolas beigšanas dokuments harmoniski tika pasniegts kopā ar daudzajiem apbalvojumiem par veiksmīgu sabiedrisko darbu pilsētas labā, patriotiskajā audzināšanā, kultūrā un sportā. Ne klase, bet īsta talantu krātuve! Nevaru turēties pretī kārdinājumam nosaukt labākos no labākajiem, kuri atstājuši spilgtas pēdas Dagdas vēsturē. Lūk, kuri saņēma vislielākās ovācijas no zālē esošajiem – Anna Andžāne, Jana Antonova, Ksenija Barkanova, Līga Beitāne, Ksenija Geikina, Amālija Grišāne, Valērija Mihejeva, Ieva Murāne, Reinis Vigulis… Starp citu, visas sejas pazīstamas, viņu fotogrāfijas ne reizi vien ir bijušas “Ezerzemes”  lappusēs. Kāda bauda ar viņiem strādāt!



Izlaiduma vakaru papildināja skaists koncerts. Ar solo priekšnesumu uzstājās Luīze Utkina, centās arī vismazākie dejotāji un dziedātāji, bet vienpadsmitās klases skolēni uzstājās ar ansambli. Atvadu valsis – tā ir tradīcija, arī te Dagda atradusi savu īpašo rozīnīti. Absolventi uz skatuves uzstājās, dejojot balles deju, tās horeogrāfijas autore ir Marika Vaičule. Jāpiebilst, ka Tautas deju kolektīva “Dagda” vadītāja daudziem pasniedza dāvanas no Kultūras centra. Laiks rādīs, kāds viņu turpmākais ceļš.



Dzimtā skola un vecāki absolventiem pasniedza visvērtīgāko balvu – zināšanas, bet atrast savas dzīves galveno nodarbi – tas ir katra paša rokās. Iederīga bija skolas direktores Vijas Gekišas izteiktā spārnotā frāze “Nekur nav tik labi kā mājās”. Veiksme uzsmaida visspēcīgākajiem, vismērķtiecīgākajiem.



Lai labs ceļavējš!



Aleksejs GONČAROVS