Valsts zaļais zelts

img


Mežs ir Latvijas Republikas, vienas no zaļākajām Eiropas Savienības valstīm, nenovērtējama bagātība. Trīs miljoni hektāru dabisko un mākslīgo stādījumu, kuros galvenās platības aizņem vērtīgas sugas - priedes, egles un bērzi. Un tā ir arī svarīga valsts budžetu papildinošā eksporta prece.



Kas ciena mežu, tas mīl savu dzimteni. Pēc senām tradīcijām mūsu novadā tiek rīkotas Meža dienas. Pats jau esmu zaudējis skaitu, cik reizes esmu tajās piedalījies un vēlreiz ar prieku pieņēmu ielūgumu un veidoju reportāžu par pavasara dabas mīlestības stundām, kuras vada Valsts meža dienesta pārstāvis Roberts Kuzņerevičs un ģimnāzijas skolotāja Silva Skride. Tajā saulainajā dienā, pēc profesionālā mežziņa ievadvārdiem, divi desmiti 6.b klases skolēnu stāvā meža krastā pie skatu torņa Priedainē sāka atjaunot kārtību: tūrisma sezona ir atklāta!



Izmantojot iespēju, Roberts Kuzņerevičs uzrunāja ''Ezerzemes'' lasītājus. Maijs ir ugunsnedrošā laikposma sākums, kad kategoriski aizliegts dedzināt sauso zāli un mežizstrādes atliekas, braukt ar motocikliem ārpus meža ceļiem. Smēķējot mežā jābūt īpaši piesardzīgiem un kurināt ugunskurus drīkst tikai tam īpaši paredzētās vietās. Ugunsgrēka atklāšanas gadījumā steidzami jānodod koordinātes zvanot 112 un jāsāk ugunsgrēka dzēšana ar pieejamajiem līdzekļiem. Esiet īpaši uzmanīgi: šogad valstī jau reģistrēti desmitiem meža ugunsgrēku.



Aleksejs GONČAROVS