Atkritumu šķirošanas iespējas

img

Uz jautājumiem atbild SIA „Krāslavas nami” atkritumsaimniecības speciālists Jānis Muižnieks.

- Kad Krāslavā kļuva iespējams šķirot atkritumus?
- Pudeļu un kartona šķirošana bija iespējama jau iepriekšējā operatora laikā - kad pašvaldība iegādājās un uzstādīja dzeltenos konteinerus šķirotajiem atkritumiem - un tas notika apmēram pirms 15 gadiem - iedzīvotājiem jau bija iespēja šķirot atkritumus.
- Vai pilsētā ir daudz šķirošanas punktu?
- Pilsētā ir 33 punkti. Lielākā daļa punktu atrodas daudzstāvu ēku rajonos, taču projektā ir ierīkot vēl vairāk šķirošanas punktu visā Krāslavas novadā, lai ciematos būtu šķirošanas vietas un cilvēki varētu šķirot atkritumus. Šobrīd ciematos ir uzstādīti konteineri tikai stikla šķirošanai.

- Vai ir paredzēti vēl kādi uzlabojumi?



- Jā, tagad mēs noslēdzam līgumu ar uzņēmumu Eco Baltia vide, kas mums dos iespēju pieņemt vairāk šķiroto atkritumu veidu no iedzīvotājiem. Ja tagad šķiroto atkritumu konteineri ir paredzēti papīram, kartonam, skārdenēm un PET pudelēm, tad līdz ar jaunajiem apstākļiem diapazons palielināsies, kas, protams, ļaus cilvēkiem atkritumus šķirot. Mēs sniegsim papildu informāciju par izmaiņām.



- Kā pareizi šķirot atkritumus?



- Šobrīd dzeltenos konteineros ir jāmet tikai tīrs un sauss papīrs, kartons, PET pudeles un skārdenes. Stikla pudeles un burkas jāiemet zaļajos “zvaniņos”. Konteinerus stikla pudelēm apkalpo uzņēmums Eco Baltia vide, kas izved stiklu, kad lielākā daļa konteineru ir pilni. Mēs apkalpojam dzeltenos konteinerus, savā laukumā šķirojot atkritumus pēc veida. Tas ir, papīrs, kartons, PET tiek sadalīts pa veidiem, presēts un sagatavots izvešanai tālākai pārstrādei.



Ja jums ir liels daudzums šķiroto atkritumu, tad šādus atkritumus var nogādāt tieši uz mūsu šķirošanas vietu Latgales ielā 5. Mums pa tiešo var vest lielās kastes no televizoriem, ledusskapjiem un jebkuras citas sadzīves tehnikas. Lūdzu, neatstājiet kartona kastes pie konteineriem uz ielas – tās lietus laikā kļūst slapjas un pārvēršas par atkritumiem, kurus nevar pārstrādāt. Diemžēl dzeltenajos konteineros bez šķirotajiem atkritumiem bieži tiek izmesti sadzīves atkritumi, kā rezultātā ātri tiek piepildīti šķirotajiem atkritumiem paredzētie konteineri, un viss to saturs kļūst nepiemērots pārstrādei un tiek nogādāts atkritumu poligonā kopā ar sadzīves atkritumiem. Tādējādi daži maisiņi ar sadzīves atkritumiem, kas izmesti dzeltenajā konteinerā, pārsvītro daudzu cilvēku centienus, kas atbildīgi šķiro atkritumus. Dažās pašvaldībās diemžēl ir pat jāizved no ielām šķiroto atkritumu konteineri tieši to iedzīvotāju bezatbildīgas uzvedības dēļ, kuri tos izmanto citiem mērķiem. Lūgums atbildīgi šķirot atkritumus un neizmantot sadzīves atkritumiem dzeltenos konteinerus un zaļos “zvaniņus”!



Pēc stikla konteineru parādīšanās atkritumu poligonā nogādāto sadzīves atkritumu kopējais svars ir samazinājies - cilvēki aktīvi šķiro stiklu, un tā ir ļoti laba tendence. Ļoti gribētos, lai attieksme mainītos arī attiecībā pret citiem šķiroto atkritumu veidiem, jo ​​tas viss tālāk tiek nosūtīts pārstrādei.



Papildus šķirotajiem atkritumiem mēs laukumā pieņemam lielgabarīta atkritumus - dīvānus, mēbeles un sadzīves tehniku. Tāpat iedzīvotāji var vest šķirotus būvgružus (tīrus ķieģeļus, betonu, keramikas izstrādājumus). Šādus atkritumu veidus mēs pieņemam bez maksas no Krāslavas novada iedzīvotājiem, kuriem ar mums ir līgums par sadzīves atkritumu izvešanu, jo iepriekšminēto atkritumu utilizācijas izmaksas sedz Krāslavas novada pašvaldība.



Jautājumus uzdeva Jūlija BONDARE



Raksta turpinājumu un krāslaviešu atbildes par atkritumu šķirošanu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.20
Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv