Projekts pēc projekta – ražošanas apjoma pieaugums, energopatēriņa samazināšanās

img

Pēc gada šis piena pārstrādes uzņēmums svinēs savu pusgadsimta jubileju. Krāslavas sausā piena rūpnīca, kas uzcelta 1970. gadā ar čehu speciālistu līdzdalību, tolaik tika uzskatīta par modernāko mūsu republikā.

Ritēja gadi, mainījās nosaukumi un īpašnieki, un tikai ražošanas sortiments palika nemainīgs.




2000. gadā pie lielās rūpnīcas vadības stūres stājās Aleksejs Krivenko, un kopš tā laika sākās nepārtraukts modernizācijas kurss, kura mērķis – energopatēriņa samazināšana, darba ražīguma paaugstināšana un ražotās produkcijas apjomu palielināšana. Mūsdienīgāko tehnoloģiju izmantošana – tā ir arī ražotās pārtikas produkcijas, kas pieprasīta ne tikai Eiropas Savienības plašumos, bet arī Āzijas valstīs, kvalitātes uzlabošana.




Pašlaik AS “Krāslavas piens” piedāvā patērētājiem sauso pienu, sausās paniņas un sviestu. Pēc modernizācijas uzņēmuma ražošanas jauda ļauj pārstrādāt diennaktī līdz 160 tonnām piena, ko pārsvarā atved Krāslavas, Dagdas un Aglonas novadu piemājas un zemnieku saimniecības. Zīmīgi, ka sviests ar zīmolu “Krāslavas piens” ir ļoti pieprasīts Latvijā, bet šīs ekoloģiskās produkcijas mēneša realizācija sasniedz 100 tonnas.




Strādājot pie vērienīgiem projektiem ar Eiropas investīciju piesaistīšanu, uzņēmuma kolektīvs 2013. gadā veica katlu mājas un sausā piena ceha rekonstrukciju, kā arī ierīkoja papildu saldējamo kameru sviestam. Ieekonomētie un nopelnītie līdzekļi, novirzīti attīstībai, turpmāk palīdzēja renovēt aparātu cehu, tas ir, jauna piena separatora, pasterizatora, dzesinātāja uzstādīšana, kā arī iegādāties saldā krējuma pasterizatoru. Starp citu, visas vācu firmas GEA iekārtas – vismūsdienīgākās tehnaloģijas. Rezultātā augstu gatavās produkcijas kvalitātes standartu sasniegšana. Turpinot maksimālo elektro un siltumenerģijas izmantošanas kursu, rūpnīcā uz elektromotoru sūkņiem uzstādīja frekvences pārveidotājus, kas atspoguļojās enerģijas patēriņa samazināšanā. Papildu saldētavas – sviesta glabāšanas iespēju palielināšana līdz 390 tonnām, kas ļauj realizēt produkciju izdevīgākos laika un cenu apstākļos. Pilnībā nomainītas ūdens padeves līnijas, sākts izmantot pazemes ūdens rezervuāru 450 m3 apjomā. Tvaika līniju modernizācija ir samazinājusi gan siltuma zudumus, gan gatavās produkcijas izmaksas. Šos mērķus palīdzēja sasniegt energoaudits, bet bioloģiskās produkcijas sertifikāts – tā ir sviesta vienmērīga noieta garantija.




Kārtējais posms – jauna kompresoru ceha, daudz efektīvāka un ekonomiskāka, pieņemšana ekspluatācijā. Prezentācijas laikā AS “Preiļu siers” (firmai pieder Krāslavas rūpnīcas akcijas) valdes priekšsēdētājs Jāzeps Šņepsts uzsvēra, ka produkcijas efektivitātes, ekonomiskuma un kvalitātes ziņā “Krāslavas piens” tiek uzskatīta par vienu no labākajām ražotnēm Latvijā. Krāslavas novada domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks uzsvēra, ka 72 darba vietas – tā ir ģimeņu labklājība, bet piena iepirkšana – vietējo zemnieku darbības stimuls. Tiesības pārgriezt sārto lentīti ieguva uzņēmuma galvenais inženieris Jegors Gončarovs un projekta vadītājs AS “Preiļu siers” speciālists Valērijs Haritonovs.



Aleksejs GONČAROVS