Pavasaris sagaidīts!

img

Lai gan astronomiskais pavasaris šogad sācies jau 20. martā, ar siltām dienām tas mūs vēl īpaši nelutināja. Bet saulainās afišas, kas aicināja uz pavasara sagaidīšanu 6. aprīlī Krāslavas Grāfu Plāteru pils kompleksā, solīja – tūlīt būs! Un bija arī! Uzņēmīgie pasākuma organizētāji bija ne vien saaicinājuši krietnu pulku mājražotāju un amatnieku, kuri tirgoja dažnedažādus gardumus un darinājumus, bet arī “pasūtījuši” lieliskus laika apstākļus, tā ka katrs varēja izjust pavasara īpašo gaisotni.


Tirdziņš - īsti pavasarīgs – košs un iepriecinošs gan ar piedāvājuma daudzveidību, gan iespēju satikt draugus un paziņas, sajust atkalredzēšanās prieku. Piemēram, satiekot Aglonas maizes muzeja vadītāju Viju Kudiņu, uzzināju, ka nākošgad Vijas vārda diena Aglonā tiks svinēta Pūpolsvētdienā, tāpēc svinības iecerēts rīkot klusākas, svinīgākas, bet protams – tikpat sirsnīgas kā iepriekš, jo ar Viju jau nemaz citādi nesanāk, viņas sirsnība un viedums aizkustina vai ikkatru. Nākamajā gadā Aglonas maizes muzejam svinēs 15 gadu jubileju, bet maizes ceptuvei – jau 20 darba gadus, tāpēc šo gadu jāpavadot klusāk, smaidot saka Vija.



Preiļu vīna un krāšņo piparkūku meistari Irēnu Koledu iepazinu, darbojoties Latgales Tematisko ciemu biedrībā. Irēna vienmēr apgūst un realizē kaut ko jaunu – dažādo vīna šķirnes, cep un izrotā krāšņas piparkūkas, kas salīdzināmas ar mākslas darbiem. Bet vēl interesantāks ir viņas dārzs Preiļu pusē un stāsts par tā tapšanu. 



Bija prieks satikt Aulejas sievas ar izcilajām kļockām, arī manas babiņas Rozālijas gatavotās garšoja līdzīgi, jo viņa dzimusi Aulejas pagasta Peipiņos. Ak, saldā bērnības vasaru garša! 



Vienmēr prieks satikt čaklo Olgu Birki ar fantastiskajiem sieriem no Indras puses, sirsnīgo Andrupenes muzeja vadītāju Skaidrīti Pauliņu un vēl daudzus citus. Kamēr pils kompleksa staļļos un laukumā rosījās pircēji un pārdevēji, TIC ēkas otrajā stāvā notika radošās darbnīcas pasākuma “Satiec savu meistaru” ietvaros. 



Keramiķu Olgas un Valda Pauliņu vadībā bija iespēja izveidot māla svilpavnieku. Šoreiz ierasto putniņu formu aizstāja svilpojoši (vai jāsaka - gaudojoši?) sunīši. Un kālab ne, ja tepat grozījās izcila modele – korgiju sugas meitene Brondza? Māla sunīši izdevās tikpat graciozi kā dzīvā modele. 



Liela rosība bija manāma radošajās darbnīcās pie biedrības “Pīlādzītis klubs” leļļu meistarēm, pirmsskolas skolotājām Ilonas Eisakas un Nadzeždas Isakovas. Auduma un papīra lelles cītīgi gatavoja gan bērni, gan pieaugušie. Turpat Indras Laimes muzeja vadītāja Ilona Kangizere visiem dāvināja laimi – gan piepildot “laimes maisiņus” ar dažādiem kaltētiem augiem, gan krāsojot akmentiņus – pārveidojot tos par “Laimes bizmārītēm”, gan skatoties pasaulē dažādu krāsu brillēs. Veidojot savu bizmārīti, uzzināju, ka jaunajā sezonā Laimes muzejā apmeklētājus sagaidīs citas, interesantākas ieejas biļetes. Kādas tās būs – lai vēl paliek noslēpums. Mu
zejā šobrīd tiek papildinātas un nomainītas izstādes, veidotas jaunas ekspozīcijas. Solās būt interesanti un, lai gan muzejā jau esmu bijusi, labprāt braukšu vēl – Ilonas stāstītais ieintriģēja. 



Arī kulinārā mantojuma centra virtuve pavasara gaidīšanas svētkos nepalika dīkā – tur savā prasmē dalījās pieredzes bagātā konditore, mājražotāja Lonija Jakovele, sniedzot meistarklasi “Cepumi ar bērnības garšu”. Mazajām saimniecēm tika ierādīts, kā mīkla jāveltnē, kā ekonomiskāk veidot cepumiņus, lai mīkla nepaliek pāri. Rezultātā cepumi izdevās brīnišķīgi – trausli un mutē kūstoši.



Paldies pasākuma organizētājiem – Krāslavas novada tūrisma informācijas un kulinārā mantojuma centra darbiniekiem! Jūsu profesionālā atdeve pasākumam piešķīra viegluma un pavasara sajūtu. Pavasaris Krāslavā sagaidīts godam! 



Iveta Leikuma