Tūristi vēlas dzirdēt latgaliešu valodu

latgaliešiemLīdz ar pirmajiem sniegiem un pēdējiem rudens lapu virpuļiem, ir iestājies mierīgāks un mazāk aktīvs laiks. Arī tūrisma jomai tas ir raksturīgi. Lai nu kā, bet tūristiem labāk patīk ceļot gada saulainajā un siltajā laikā. Par to, kā aizvadīta šī gada tūrisma sezona Dagdas novadā, sarunājos ar Dagdas novada tūrisma informācijas centra (TIC) vadītāju Ingu Solohu.

- Kāda jums bija aizvadītā tūrisma sezona?



- Tūrisma sezona vēl īsti nav beigusies. Tūristu grupas turpina apmeklēt mūsu muzejus. Tomēr statistiku uz šo brīdi esam jau apkopojuši. Šogad pie mums ir viesojušies 14 401 tūrists. Salīdzinot ar 2016. gadu, šogad tūristu ir nedaudz mazāk, aptuveni par 500.



- Ar ko, jūsuprāt, ir saistīts ceļotāju skaita sarukums?



- Tas ir saistīts ar sliktajiem laika apstākļiem. Vasara bija lietaina, saulainu dienu bija maz. Izteikta šīs vasaras iezīme - tiklīdz bija siltas dienas, tūristu pieplūdums bija jūtami lielāks, bet vēsās un slapjās dienās aktivitāte samazinājās. Arī tie uzņēmēji, kuri piedāvā telšu vietas, stāstīja, ka šogad laika apstākļu dēļ ceļotāji labprātāk izvēlējušies mājiņas. Lai gan tūrisma centrā ienākušo tūristu skaits, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir palielinājies. 



- No kādām valstīm pie jums ierodas ārzemju viesi?



- Dagdu apciemo ceļotāji no visdažādākajām valstīm. Visvairāk tūristu bija no Vācijas, tai seko ceļotāji no Izraēlas, Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Zviedrijas un nedaudz no Baltkrievijas, Krievijas un pat ASV. Šo ceļotāju vidū ir Lielbritānijas pilsoņi, taču te jāatzīmē kāda tendence – tie ir cilvēki, kuri apprecējušies ar mūsējiem un tagad brauc viesos uz šejieni. Ārzemnieku skaits palicis pagājušā gada līmenī, nav mainījies. 



Inga PUDNIKA



Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 86 (07.11.2017.)