1790. gada 6. oktobrī Jakobs Šveps iepazīstināja sabiedrību ar pirmo gāzēto dzērienu

Šodien tikai slinkākie un tie, kurus nemāc ziņkāre, nezina, ka saldie gāzētie dzērieni ir kaitīgi mūsu veselībai: lielais cukura daudzums ir slodze liesai, kalorijas pārvēršas organisma tauku slāņos, zobus bojā kariess utt. Viss tā ir, droši vien šodien par to neviens nestrīdas, taču… Pirmā gāzētā dzēriena rašanās vēsture ir neparasta un interesanta. Izgudrotāja lomā bija juvelieris un pulksteņmeistars Jakobs Šveps…

Uz Šveici Jakobs Šveps atbrauca no Vācijas. Jaunajam un ambiciozajam pulksteņmeistaram un juvelierim likās, ka tikai šeit viņa talantam radīsies pielietojums, kas ļaus gūt panākumus un nodrošinās uzplaukumu. Neatlaidības vācietim netrūka, taču… Braukt uz Ženēvu, lai atvērtu tur pulksteņu darbnīcu, bija tas pats, kas braukt uz Tulu un atvērt patvāru ražošanas darbnīcu… Darbnīca strādāja, klienti bija, bet līdz panākumiem un uzplaukumam bija ļoti tālu. Glāba radošā daba un inženiertehniskā domāšana.



Jakobs Šveps nedzēra vīnu, tas ir, nedzēra vispār, pat alu. Taču dzirkstošo burbuļu spēle šampanieša glāzē apbūra viņu, rosināja fantāziju… Tāpēc pulksteņmeistaram radās ideja izgudrot putojošu dzērienu, kurā nebūtu alkohola. Jāsaka, ka neilgi pirms tam šajā virzienā kaut kas jau bija izdarīts.



Andrejs Jakubovskis



Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 77 (06.10.2017.)