Zemnieku sāpes un sirdēsti

img

Vēsā un ekstremāli lietainā vasara ļoti sarežģīja lopkopju dzīvi. Pirmo reizi pēdējo gadu laikā lielās un mazās saimniecībās barības sagatavošana turpinās vēl augustā.

Cita lieta latviešu zemkopjiem, kuri specializējas kviešu un rapša audzēšanā. Ir visas iespējas pieļaut, ka šis gads varētu pārsniegt 2015. gada rekordus, kad republikā samala 3 miljonus tonnu graudu. Ražas novākšanas laiku latgaļu zemkopji sagaidīja ar optimismu: ilgi gaidītais saulainais laiks ļauj ātrā tempā turpināt pļauju, arī kviešu tirgus cenas turas līmenī, proti, 165 eiro par tonnu. Uz Krievijas un Ukrainas reģionu sliktās ražas fona Baltijas lauksaimnieki šogad ir uzvarētāji.
Taču ne viss ir tik vienkārši. Redakcijas palīdzību steidzīgi lūdza zemnieku saimniecības “Vālodzīte” īpašnieki Nikolajs un Regīna Urbanoviči. Garastāvokli ražas novākšanā viņiem pamatīgi sabojāja… mežacūkas. Zemnieki parādīja žurnālistam desmit hektārus lielu kviešu lauku, kurā postījumi nodarīti teritorijā, kas pārsniedza piecdesmit procentus. Šo kluso nostūri Karklinovas sādžas apkaimē mežacūkas izvēlējās ne velti. Aizmirsuši par saviem pienākumiem zemes īpašnieku priekšā, mednieki pavisam pārstāja aizsargāt zemniekus no zvēru uzbrukumiem. Uzstājīgiem lūgumiem seko vien tukši solījumi. Bet mednieku torņi šajā aizmirstajā nostūrī sen ir sabrukuši, tāpēc arī mežacūkas kļuvušas nekaunīgas.



Aleksejs Gončarovs



Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 63 (18.08.2017.)