Vai Latvija spēs ierobežot gripu un mātes un bērna mirstību!?

img

Lai arī gripa katru gadu kļūst par vairāku hronisku slimnieku, bērnu un pat grūtnieču nāves cēloni, Latvijā vēl aizvien nepamatoti zems ir cilvēku vakcinēšanās paradums, ko mediķi uzskata par visefektīvāko šī mūžam mainīgā un viltīgā vīrusa ierobežošanā. Salīdzinot ar Rietumvalstu pieredzi, Latvijā pastāv viena no nepiedodami greizām sakarībām starp zemāko pret gripas vakcinēšanās tradīciju un iedzīvotāju saslimšanu/mirstību ar slimību, ko varam ierobežot!

Tādēļ, vēl pirms kārtējās sezonālās gripas sezonas iestāšanās, Pasaules Veselības Organizācijas (PVO) Latvijas pārstāvniecība sadarbībā ar Veselības ministriju, Slimību profilakses un kontroles centru un Latvijas ginekologu un dzemdību speciālistu asociāciju, aicināja reģionālo un nacionālo laikrakstu un elektronisko mediju žurnālistus uz mītu graušanas semināru par gripas ierobežošanu. Seminārs notika Rīgas Dzemdību nama konferenču zālē. Semināru vadīja žurnālists Ansis Bogustovs.



Protams, lai pēc iespējas mazinātu risku saslimt ar gripu vai jebkuru citu vīrusu infekciju, ir jāievēro personīgā higiēna. Pirmkārt, svarīga ir roku mazgāšana. Semināra sākumā katram klātesošajam tika piedāvāts dezinficēt rokas.



Aiga Rūrāne, PVO Pārstāvniecības Latvijā vadītāja, skaidroja, kā iedzīvotājiem sevi pasargāt no gripas, kādi ir labākie gripas profilakses pasākumi, kā saņemt pretgripas vakcināciju un kāpēc vakcinācija ir nepieciešama. Kurām iedzīvotāju grupām gripa var būt īpaši bīstama un kāpēc.



Par gripu un vakcīnām



Gripas vīrusi pasaulē ir aktīvi visu gadu, taču to aktivitāte ievērojami pieaug aukstos un mitros laikapstākļos, proti, rudenī un ziemā, kad vīrusa pārnešana kļūst daudz vienkāršāka. Gripas pirmās pazīmes ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, bezspēks, drebuļi, sauss klepus, kaulu laušana un apsārtušas acis. Gripas simptomi parasti parādās 24 stundu laikā pēc inficēšanās, pēc tam saslimšana progresē strauji. Vidēji gripa tiek izslimota nedēļas laikā, taču īpaši saudzīgs režīms jāievēro vismaz divas nedēļas pēc slimošanas, jo gripas laikā organisms tiek novājināts un kļūst īpaši uzņēmīgs pret citām slimībām.



Iveta LEIKUMA.



​Tirpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" (13.12.2016.)