Taizemes eksotika Tavā virtuvē

Iepazīšanas vērts garšas ceļojums

Taizeme ir viena no eksotiskajām valstīm, par kurām nereti sapņojam aukstajās un pelēkajās Latvijas ziemas dienās. Šo Dienvidaustrumāzijas valsti Indoķīnas pussalas rietumos viskrāšņāk raksturo budistu tempļi, koraļļu rifi, krokodilu fermas, tropu augi, Āzijas valstu senās tradīcijas, saule, siltais tropu klimats un, protams, savdabīgā noslēpumaino garšu virtuve.

Klimata īpatnības — tropiskie apstākļi ziemeļos, musoni dienvidos, karstuma un lietus periodi valsts vidienē lielā mērā nosaka taizemiešu virtuvei tipiskos produktus un garšvielas, kas mūsu platuma grādos netiek audzētas un nav labi pazīstamas. Jau to nosaukumi skan eksotiski — galanga, tamarinds, Kafīra laima lapas... Šīs un citas garšvielas, piemēram, kokosriekstu piens, tradicionālos taizemiešu ēdienus atšķir no mums pierastajiem.

Taizemes virtuve apvieno Ķīnas, Indijas un Malaizijas tradicionālās virtuves. Šo valstu kulinārās prasmes taizemieši ir adaptējuši un pārveidojuši, pievienojot atsevišķas Taizemei raksturīgas garšvielas, dažādus jūras produktus un citas pieejamās dabas veltes.

Ne tikai rīsi un ūdens

Viens no svarīgākajiem pārtikas produktiem Taizemē, līdzīgi kā citās Tālo Austrumu zemēs, ir rīsi, ko maltītes laikā parasti novieto galda vidū. Rīsu ēdienu daudzveidība ir pārsteidzoša, minēsim tikai dažas idejas, ko aizņemties no taizemiešiem, — tvaicēti rīsi, vārīti rīsi, cepti rīsi, rīsi ar zivi, krabjiem, dārzeņiem, gaļu, garnelēm vai olu. Dažādu veidu nūdeles — olu, rīsu, vok — tradicionāli tiek izmantotas zupās un cepšanai vokpannā, pievienojot jūras veltes, dārzeņus un citus vietējos produktus. Gatavošanas laikā rīsiem un nūdelēm tiek pievienotas arī garšvielas, piemēram, karijs, čilli, laima sula, citronzāle. Populāri gaļas ēdieni ir cepta vista, cepta pīle, marinēta cūkgaļa, sautēti cūku stilbiņi. Ļoti liela ir arī Taizemei tradicionālā zupu daudzveidība. Dienvidos iecienīti dažādi jūras produkti — cepti, vārīti un svaigi vēžveidīgie un zivis. Tāpat Taizemes virtuve nav iedomājama bez dārzeņiem un augļiem. Iecienītākais dzēriens pie maltītes taizemiešiem ir auksts ūdens vai sula ar ledu, lielā cieņā ir arī kafija un tējas, bet no alkoholiskajiem dzērieniem populārākais alus, brendijs un viskijs. Tomēr iespējams, ka pati raksturīgākā Taizemes virtuves iezīme ir svaigu — nežāvētu un nekaltētu — garšvielu izmantošana. To daudzveidība ir patiešām iespaidīga un kombinēšanas iespējas — neizsmeļamas! Tāpat ēdienu garša tiek dažādota ar mērcēm, piemēram, ļoti aromātisko, garšas ziņā izteikto zivju mērci nam pla, kas tiek pievienota gluži vai visiem taizemiešu ēdieniem.

Piecu garšu kombinācija četros reģionos

Taizemiešu ēdienu buķeti veido smalks līdzsvars starp saldi pikantu un skābi sāļu garšu niansēm, nereti tām pievienojas arī rūgtena nots, tāpēc Taizemes virtuvi var raksturot arī kā īpašu piecu garšu kombināciju vienā vai vairākos ēdienos. Ēdieni parasti netiek sajaukti vai samaisīti, tāpēc ēdot var baudīt vienu vai otru ēdienu atsevišķi — ēdājam vēlamajā salikumā un secībā. Taizemieši mielastā izmanto dakšiņu un karoti — ar kreisajā rokā turēto dakšiņu var palīdzēt ēdienu paņemt labajā rokā esošajā karotē.

Patiesībā apzīmējums “Taizemes virtuve” nav pārāk precīzs, jo valsts četriem reģioniem — ziemeļiem, ziemeļaustrumiem, centrālajiem un dienvidu rajoniem raksturīgi gan atšķirīgi produkti, gan atšķiras tipiskās garšas buķetes. Taizemes ziemeļos bieži tiek izmantota laima sula, kas ēdienam piešķir raksturīgo skābi pikanto garšu, savukārt dienvidu daļā biežāk lietotās garšvielas ir karijs un kokosriekstu piens, bet centrālajos rajonos — dažādi garšaugi, piemēram, Kafīra laima lapas, Taizemes ķiploks un pie mums ar koreandra vārdu pazīstamais pahk chee. Kafīra laima lapas piešķir pamatgaršu taizemiešu zupām un kārijiem jeb sautējumiem, kopā ar ķiplokiem, galangalu, citronzāli, turmeriku un čilli tās ir arī viena no karija pastas sastāvdaļām. Bieži lietotas garšvielas ir arī pong kah-ree — karija pulveris, si-yu dahm jeb tumšā sojas mērce, gung haeng — kaltētas un saberztas garneles), pong pa-loh — piecu garšvielu pulveris, tua fahk yao — garās pākšu pupas, nahmahn hoi — austeru mērce), prik Thai — Taizemes pipari, rīsi ar tapioku un nahm prik pao — grauzdēta čilli pasta. Viena no galvenajām taizemiešu desertu sastāvdaļām, ko tāpat izmanto arī zupās, sautējumos un kā aizdaru rīsiem un nūdelēm, ir kokosrieksti un to piens.

Taizemes eksotiskā burvība Tavā virtuvē

Kopš senatnes Austrumu garšvielu pasaule valdzinājusi rietumnieku prātus. Tās vilinājumam atsaukušies piedzīvojumu meklētāji un ceļotāji, zinātnieki, pētnieki un namamātes, atklāti pat jauni kontinenti — tiešā un pārnestā nozīmē. Šodien taizemiešu virtuve ir populāra ne vienā vien Rietumvalstī, jo īpaši — ASV, Lielbritānijā, Kanādā un Austrālijā, bet arī Latvijā interese par eksotiskiem ēdieniem nav sveša. Ja esat gatavs kulināram ceļojumam uz tālo Taizemi, nebūt nav vajadzīgas specifiskas zināšanas, profesionāls restorāna aprīkojums vai stundām ilgi nepieciešamo izejvielu un garšvielu meklējumi, — vien radošs gars, izdoma un gatavība eksperimentēt! Santa Maria produktu klāstā ir īpaši Taizemes virtuves produkti — īpašās mērces, kokosriekstu piens, dažādi garšvielu maisījumi tradicionālajiem vok ēdieniem un garšvielu maisījumi zupu pagatavošanai taizemiešu gaumē. Šie speciāli veidotie maisījumi ļaus nelauzīt galvu par garšvielu proporcijām, jo tie paredzēti konkrētām ēdienu grupām vai specifiska ēdiena pagatavošanai.

Piemēram, lai pagatavotu garšīgu un vienkāršu desertu, nepieciešams tikai Santa Maria kokosriekstu piens, saldais krējums, laima sula un mango. Starp citu, pretēji vispārpieņemtam uzskatam kokosriekstu piens patiesībā netiek iegūts no kokosriekstā esošā šķidruma, bet gan izspiežot kokosrieksta mīkstumu. Skat. recepti Nr. 1.
Pēc garas darba dienas ģimeni izdosies pārsteigt, ātri pagatavojot sātīgu un veselīgu taizemiešu ēdienu — saldskābo Thai voku. Skat. recepti nr.2.

Santa Maria piedāvā arī trīs veidu nūdeles. No kviešu miltiem un olām gatavotas olu nūdeles pagatavo, vārot vai cepot vokpannā. Rīsu nūdeles lieto tāpat kā mums jau pazīstamo pastu. Vok nūdeles nav nepieciešams vārīt, tās cep vokpannā vai parastajā pannā — garšīgs un veselīgs ēdiens tiek pagatavots dažu minūšu laikā.

Īpašās Santa Maria mērces — čilli, karija, ķiploku, saldo, austeru vai saldskābo izmanto, gatavojot gaļas, dārzeņu vai vok ēdienus, kā arī zupām. Atliek vien izvēlēties vēlamo garšas niansi un pārliecināties, cik viegli īstenot sapni par Taizemes eksotiku.
Kokosriekstu piena un laima krēms ar mango 4 personām: 200 ml 35% saldā krējuma, 200 ml Santa Maria kokosriekstu piena, 3 ēdamkarotes cukura, 1 tējkarotes Santa Maria želatīna, ½ laima sulas un rīvēta miziņa dekorēšanai, 1 gatavs mango, nomizots un sagriezts šķēlēs.

Katliņā sajauc saldo krējumu, kokosriekstu pienu un cukuru. Karsē uz ļoti mazas uguns 5 minūtes, līdz cukurs ir izkusis. Želatīnu aplej ar laima sulu un uzbriedina. Pēc tam to izkausē uz ļoti mazas uguns vai ūdens peldē. Želatīnu nedrīkst uzvārīt! Izkausēto želatīnu iejauc vēl siltā kokosriekstu pienā un salej porciju trauciņos (aptuveni 100 ml katrs). Liek ledusskapī un atdzesē 3-5 stundas.

Pasniedz ar mango šķēlītēm un rīvētu laima miziņu.

Saldskābais Thai voks 2 personām

250 g vistas vai cūkgaļas filejas, sagrieztas gabaliņos: 1 ēdamkarote augu eļļas, 250 g saldētu vok dārzeņu (atkausēti) vai dažādi svaigi, gabaliņos sagriezti dārzeņi, 1 paciņa Santa Maria saldskābās vok mērces.

Karstā pannā uzkarsē eļļu un apcep gaļu, līdz tā gandrīz gatava. Pievieno dārzeņus un maisot cep 2-3 minūtes. Pievieno saldskābo vok mērci un, nepārtraucot maisīšanu, karsē vēl 2 minūtes.

Pasniedz ar Santa Maria olu nūdelēm.

Ar plašāku recepšu klāstu un Santa Maria Thai produktu aprakstu var iepazīties, apmeklējot Santa Maria mājas lapu ttp://www.santamaria.lv/ .