Sekojot tautas gudrībai “Mūžu dzīvo, mūžu mācies”, Marija no Dagdas nevar nosēdēt uz vietas. Neaizbildinoties ar mūžīgu aizņemtību, kafejnīcas “Papardes zieds” īpašniece turpina mācības Mārtiņa Rītiņa Rīgas pavāru meistarības akadēmijā.
Marija AleksejevaBūdama tīkla “Kulinārais mantojums” aktīva dalībniece, Aleksejeva izmantoja visas iespējas, lai apgūtu starptautiskā projekta partneru pieredzi. Iepazīšanās braucienos uz ārzemēm nerimtīgā uzņēmēja apguva galveno: īsti gardēži dod priekšroku dabiskajiem mājas ēdieniem, kas pārbaudīti gadu simteņos. Tagadējos veikalos no produktu pārpilnības metas raibs gar acīm, bet izvēlēties derīgu delikatesi nav viegli. Arī dārgas preces ārējais pievilcīgais izskats ļoti bieži vien liek vilties. Tāpēc Marija ar laiku noskaidroja savu kulināro koncepciju: garšīgi un veselīgi ēdieni, izmantojot senās receptes un vietējos produktus.
Šis gads enerģiskajai sievietei bijis vienādi saspringts un reizē veiksmīgs. Pirmais, kas iepriecināja, izdevās kārtējo reizi modernizēt kafejnīcu, kas atrodas tautas namā. Šeit bieži iegriežas augsti viesi no ārzemēm, Saeimas deputāti, ministri, zemāku rangu ierēdņi un visi gribētāji, kuri vēlas iepriecināt radus un draugus ar kaut ko garšīgu. Kopā ar pavāri Allu Bogdāni kafejnīcas saimniece vienmēr uzklās galdu tā, ka izdabās jebkuras kompānijas gaumei. Daudzi cienasti ir ekskluzīvi, savus galvenos pavārmākslas noslēpumus Dagdā atzītās kulināres neizpauž. Konkurence — nopietna lieta, bet kolēģi nesnauž.
Firmas ēdienu klāstā kafejnīca “Papardes zieds” piedāvā arī lauku sieru, kas pēc ārējā izskata ne ar ko neizceļas. Gaiša dzintara krāsas, kas izraibināts ar ķimenēm. Kad nogaršo tādu Marijas Aleksejevas Jāņu sieru, tas kust mutē gluži kā sviests. Neparasti smalks aromāts, kas nav līdzīgs citiem sieriem. Šādu lauku gardumu gatavošanas noslēpumu Marija saņēmusi mantojumā no māmulītes. Par Latvijas mājas ražojuma sieru meistaru konkursu Aleksejeva uzzināja ne uzreiz. Kādu reizi Rīgā Vanda Davidanova, slavenā Mārtiņa Rītiņa vietniece, pačukstēja Marijai, ka rīdziniekiem ir nodoms nobaudīt Dagdas sierus. “Kālab gan ne?”, viņa nodomāja un norunāja tikšanos kafejnīcā “Papardes zieds”. Savus sierus šai dienai sasēja gan firmas saimniece, gan pavāre Alla Bogdāne. Kā noskaidrojās degustācijas gaitā, ciemos pie Marijas atbrauca pat trīs Latvijas mājas ražojuma sieru meistaru konkursa “Saules ritulis” žūrijas locekļi.
Dagdā prot uzņemt ciemiņus. Nobaudījuši ne tikai sierus, galvaspilsētas žūrijas locekļi, neko nepateikuši, devās projām. Marija, atmetot cerības, drīz vien aizmirsa par to svarīgo vizīti: Latvijā, kur piena netrūkst, mājas sieru meistaru ka biezs. Kur Latgalei mēroties ar citiem reģioniem. Taču speciālisti labāk zina, un maija beigās Dagdu aplidoja priecīga vēsts: Marijas sietais Jāņu siers iekļuva finālā. Uz pēdējo degustāciju, kas notika “Latvijas Avīzes” redakcijā, Latgales pārstāves tika ielūgtas Līgodienas priekšvakarā. Kopā ar Aleksejevu konkursa sierus atkal sasēja “Kulinārā mantojuma” partneres Aglonas viesu māju saimnieces Lilija Mežiniece un Inese Survilo. Lūk, tad Marijai iekšējā balss pačukstēja: “Ir cerība...”
Pēdējā degustācijā Marija ļoti uztraucās: spēcīgās sāncenses lika akcentu uz konkursa ēdienu māksliniecisko noformējumu, kam nemaz nebija gatavi Latgales sieru meistari. Tikai neatkarīgo žūriju, kurā bija seši cilvēki, nekādi nepiemānīsi, viņi skatījās, kā saka pašā saknē. Marijas “Jāņu ķimeņu siers” tika novērtēts ar 55 ballēm no 60 iespējamām un izcīnīja pirmo vietu! Marija ticēja un neticēja... Tikai tad, kad, aplausiem skanot, viņai pasniedza galveno balvu, elektrisko cepeškrāsni, sieviete atviegloti nopūtās: “Viss ir garām.”
Turklāt galvaspilsētas restorāna “Vincents” pārstāvji piedāvāja noslēgt līgumu par zelta siera piegādi uz Rīgu, taču Marija pagaidām atteicās — visai tālu. Uzvarētājai balva ļoti iepatikās, firmas elektriskajai cepeškrāsnij tieši vieta kafejnīcā “Papardes zieds”.
Aleksejs GONČAROVS