Pelēkie zirņi, kurus aizsargā UNESCO

img


Kulinārijas mantojums ir nacionālās kultūras sastāvdaļa tāpat kā valoda, svētki, tradīcijas, māksla, rituāli, paražas utt. Katra tauta uz mūsu planētas ir unikāla un neatkārtojama, tāpat kā katras tautas virtuve ir neatkārtojama un unikāla. Ir ēdieni, kas ir labi pazīstami visur, un ir tādi, kurus var nobaudīt tikai vienā valstī. Protams, ņemot vērā pašreizējo globalizācijas līmeni, neapoliešu picu var pasūtīt arī Latvijā. Bet īstā garša paliek Neapolē, lai arī kā censtos visas pasaules pavāri. Tieši tāds pats stāsts ir arī par pelēkajiem zirņiem. Teorētiski tos var pagatavot jebkur. Bet oriģināla garša šim mums labi pazīstamajam ēdienam būs tikai Latvijā un nekur citur. Un lieta nav zirņos. Runa ir par to, kur tie auga,
kur kūpināja speķi, kur audzēja sīpolus, kādā ūdenī tie vārījās, un kas to lai zin, kas vēl! Tieši šo unikalitāti aizsargā UNESCO, lai visi vienmēr atcerētos, ka pelēkie zirņi ar speķi un sīpoliem ir latviešu ēdiens, tikai latviešu, ekskluzīvi latvisks.

Zirņi, tāpat kā visi pākšaugi, ir senākais ēdiens uz mūsu planētas. Pirmie pierādījumi par zirņu izmantošanu pārtikā ir datēti ar 10. gadu tūkstoti pirms mūsu ēras. Arheologi ir atklājuši to pēdas Taizemē un Mjanmā. Citiem vārdiem sakot, cilvēki zirņus ēd jau 12 tūkstošus gadu, tos audzē 7 tūkstošus gadu. Šai popularitātei ir divi iemesli: ātra zirņu adaptācija apgabalos ar zemu vidējo temperatūru (ziemeļu puslodē), sāta sajūta un garša. Kopumā, ja nebūtu kartupeļu, arī šodien šis produkts būtu viens no galvenajiem mūsu uzturā. Vecākajā recepšu kolekcijā, kas publicēta 4. gadsimtā Romā, var atrast pat 9 zirņu ēdienu receptes. Perikla laikā Atēnu ielās viņi pārdeva karstu zirņu zupu, kas padara to par vecāko ātrās ēdināšanas ēdienu uz mūsu planētas. Zirņi bija patiešām populāri visā Eiropā. To neapšaubāma priekšrocība bija vienkārša uzglabāšana un spēja ilgstoši saglabāt uzturvērtības un garšas īpašības, nodrošinot sāta un siltuma sajūtu aukstajā gada laikā.



Andrejs JAKUBOVSKIS



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.8
Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv