“Olanda kungs, es esmu no Latvijas…”

​Jau kuro reizi pārliecinos – sirsnīgam cilvēkam, kam piemīt strādīgums, talants un optimisms, nepastāv šķēršļi. Desmitiem gadu vērodams, kā no zēniem un meitenēm izaug spilgtas personības, neviļus secinu – cilvēks ir radīts laimei, kas tiek dota tikai tam, kurš nepaguris tiecas sasniegt mērķi. Tikai tad uzsmaida Veiksme. Ar baudu turpinu veidot aprakstus par bijušajiem divu skolu – vispārizglītojošās un mūzikas – centīgākajiem audzēkņiem, kuriem tālāko dzīves ceļu apgaismo Fortūnas kundze. Bet ansamblis “Krās- laviņa” ir kā talismans. Pie tādiem pieskaitu arī Raivi un Evitu Buturovičus, kuri par studiju un karjeras izaugsmes zemi izvēlējās Miglaino Albionu.

Ar apburošo Evitu mēs satikāmies Daigas Lapsas personālizstādē, kur mana senā paziņa uzmanīgi aplūkoja ievērojamās krāslavietes gleznas. Un atzinās – pati otu rokās neņem, taču turpina apmeklēt pasaules labākos muzejus, galerijas, privātkolekcijas. Viņas aizraušanās – mākslinieki-ekspresionisti, un, kad gada sākumā apmeklēja kolekcionāra Sergeja Ščukina privāto galeriju ar Degā, Monē, Matisa, Pikaso gleznām, izjuta neaprakstāmu sajūsmu. Pasaules mākslas krātuvēs gribas atgriezties vēl un vēl… Tā februāra diena iespiedās atmiņā ar vēl vienu neaizmirstamu notikumu. Labi pazīdama Parīzi, Evita devās uz rajonu ar neskaitāmām grāmatnīcām. Vienā no tirdzniecības zālēm aizrāvās ar franču literatūru un, uz mirkli pacēlusi acis no grāmatas, pēkšņi ieraudzīja savā priekšā… tajā laikā vēl prezidentu Fransuā Olandu. Pajautāja apsargam: “Vai drīkst nofotografēties?” Piektās republikas vadītājs, nopētījis noslēpumaino svešinieci, piekrita pozēt, taču uzdeva arī dažus jautājumus. Turklāt uzsvēra, ka zina, kas ir Latvija: tā ir maza, klusa un skaista valsts ar skaistiem cilvēkiem.



Starp citu, tikties redakcijā Evita piekrita viegli, ir būtiska uzticība žurnālistam. Strauji traucas laiks, un mēs kopā brīnāmies: kopš vidusskolas beigšanas aizritējuši astoņpadsmit gadi. Tas bija tik nesen, tas bija tik sen… Un atceramies to spilgto ansambļa “Krāslaviņa” sastāvu. Kvartets – Evita Buturoviča, Jolanta Ungure, Kristīne Dobkeviča, Anna Mickeviča – republikas mēroga skatē ieguva godalgotu vietu. To nevar aizmirst.



Turpinājums laikrakstā “Ezerzeme” nr. 56 (25.07.2017.)