Karš Ukrainā

Meitenes zīmējums pārvērtās spriedumā viņas tēvam; kodolieroči Baltkrievijas teritorijā; Ukrainai trūkst munīcijas un tanku; sprādziens Tulas apgabalā; Prigožina saruna ar Ahmedovu; Britu analītiķi - Krievijas specdienesti cenšas izpatikt Putinam.

Mūsdienu pasaulē notiekošais tik bieži atgādina pazīstamu antiutopiju sižetus, ka šķiet, nekas vairs nevar pārsteigt. Bet nē! Katru reizi ir ziņas, kas spēj ne tikai pārsteigt, bet arī nobiedēt un atgādināt par dažām pagātnes lappusēm... Pirms gada kāda meitene no Tulas apgabala Efremovas pilsētas Maša Moskaļeva uzzīmēja attēlu ar pretkara saturu. Attēlā redzams Ukrainas karogs ar uzrakstu “Slava Ukrainai!”, kā arī Krievijas Federācijas karogs ar uzrakstu “Karam nē!”. Skolas skolotāji bija šokēti par zīmējumu un izsauca policiju. Rezultātā nepatikšanas radās meitenes tēvam, kura lapas sociālajos tīklos sāka pārbaudīt īpaši rūpīgi. Rezultātā Mašas tēvs tika tiesāts saskaņā ar pantu par "Krievijas armijas diskreditāciju", bet pati meitene tika nosūtīta uz bērnu namu.



25. martā kļuva zināms, ka Kremlis grasās izvietot Baltkrievijas teritorijā taktiskos kodolieročus. To intervijā valsts televīzijai norādījis Krievijas prezidents Vladimirs Putins, piebilstot, ka šis lēmums pilnībā saskaņots ar Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko. Vladimirs Putins uzskata, ka kodolieroču izvietošana ārpus Krievijas Federācijas nav starptautisko līgumu par šādu ieroču neizplatīšanu pārkāpums. Kā argumentu par labu savam viedoklim Putins norādīja, ka Baltkrievijas militāristi nesaņems kontroli pār šiem ieročiem, tie paliks pilnībā Krievijas armijas kontrolē. Taktiskie kodolieroči, kas paredzēti lietošanai kaujas laukā, ir salīdzinoši mazjaudīgi. To ražošana un izvietošana līdz šim nav tikusi kontrolēta starptautisko līgumu ietvaros, tāpēc nav droši zināms, cik un kādi šie ieroči ir Krievijas rīcībā, un kur tie ir izvietoti. Rietumu politiķi un militārie eksperti šādu Krievijas Federācijas varas iestāžu plānu uzskata par bīstamu soli pretī spriedzes saasinājumam un eskalācijai starpvalstu attiecībās. Vladimirs Putins, attaisnojot savu rīcību, norāda uz faktu, ka ASV jau sen ir izvietojušas savus kodolieročus Eiropas partneru teritorijā. Taču reaģējot Rietumu politologi un militārie eksperti atgādina, ka ASV šos ieročus tikai glabā, strīdīgos jautājumos neoperē ar šo faktu, nevienam nesūta, kā arī uz to, ka atšķirībā no Krievijas Federācijas, ASV nesāka militāru konfliktu Eiropā un necentās nevienu šantažēt ar "kodolpogas" klātbūtni, lai attaisnotu savu agresiju.



Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis intervijā Japānas ziņu aģentūrai sacīja, ka Ukrainas armijas pavasara ofensīva tiek aizkavēta munīcijas un tanku trūkuma dēļ. Tiek pieļauts, ka Rietumu tanki un munīcija Ukrainā ieradīsies šī gada aprīlī. Tajā pašā laikā sāksies gatavošanās masveida ofensīvai un Ukrainas deokupācijai. Šoruden valstī sāks ražot munīciju, kuras tik ļoti trūkst Ukrainas armijā.



26. martā bijušais ASV prezidents Donalds Tramps, runājot ar saviem atbalstītājiem, sacīja, ka, ja tiks ievēlēts prezidenta amatā, viņš spēs apturēt karu Ukrainā 24 stundu laikā. "Es novērsīšu Trešo pasaules karu," paziņoja Tramps.



26. martā Tulas apgabalā eksplodēja notriekts drons. Krievijas varasiestādes paziņoja, ka drons bijis ukraiņu izcelsmes. Sprādziena rezultātā cietuši trīs cilvēki (ar vieglām traumām hospitalizēti), bojātas trīs dzīvojamās ēkas (sprādziena vilnis izsita vairākus logus) un vairākas saimniecības telpas.



Interneta tīklā parādījās ieraksts no producenta Prigožina sarunas ar miljardieri Ahmedovu. Sarunā abi sarunu biedri, kuri dzīvē ne reizi vien publiski demonstrējuši pilnīgu atbalstu prezidentam Putinam, asi kritizē Krievijas Federācijas vadību par aizsākto karu Ukrainā. Pēc sarunas publicēšanas producents Prigožins nāca klajā ar vairākiem paziņojumiem. Viņš pilnībā noliedza ieraksta autentiskumu un apgalvoja, ka tas ir īsto frāžu un neironu tīkla ģenerēto frāžu apkopojums. Bet avoti Krievijas Federācijas specdienestos apstiprina ieraksta autentiskumu. Daži eksperti uzskata, ka Prigožins, kurš atšķirībā no Ahmedova, kurš klusē un notiekošo nekomentē, jau ir nācis klajā ar vairākiem paziņojumiem, kuros ļoti dedzīgi noliedzis savu saistību ar ierakstu, var mesties bēgt, baidoties no Putina svītas vajāšanas, gadījumā, ja tiks pierādīts ieraksta autentiskums.



Turpinās konflikts starp Ukrainas valsti un Ukrainas pareizticīgo baznīcu (kura savulaik bija organizatoriski un garīgi vienota ar Maskavas patriarhātu). Ar Maskavu saistītajai Ukrainas pareizticīgajai baznīcai no šā gada 29. marta tiek uzteikts Kijivas Pečeru klostera telpu nomas līgums, – liecina nacionālā rezervāta “Kijivas Pečeras lavra” administrācijas paziņojums. Tas nozīmē, ka šīs baznīcas pārstāvjiem jāpamet visas klostera ēkas un teritorija. Krievijas pareizticīgā baznīca, kura devusi savu svētību brutālajai asinsizliešanai Ukrainā, tagad apelē pie starptautiskām tiesībām un brīvībām, aicinot nepieļaut “mūku izlikšanu”.



Britu militārie analītiķi no Lielbritānijas Aizsardzības analītiskā centra publicēja ziņojumu, kurā analizēja Krievijas specdienestu darbu kara laikā Ukrainā. Neskatoties uz panākumiem, izlūkdienesti un pretizlūkošanas dienesti ir pieļāvuši vairākas nopietnas kļūdas, kas ir saistītas ar šo dienestu stāvokli Krievijas Federācijā un vēlmi izpatikt prezidentam Putinam, kurš tur amatpersonas pastāvīgā spriedzē. Šāda pieeja neļauj izlūkošanas un pretizlūkošanas iestādēm būt efektīvām, bet valsts vadītājam un viņa tuvākajam lokam nav iespēju saņemt objektīvu informāciju par notiekošo.



Apskatā izmantota British Broadcasting Corporation (BBC), kā arī Ukrainas, Eiropas Savienības ziņu aģentūru un LETA informācija un dati.



Andrejs JAKUBOVSKIS



Attēlā: Raķetes nodarīti postījumi Doneckā. REUTERS, Alexander ERMOCHENKO



Foto avots: lsm.lv "Karš Ukrainā fotogrāfu acīm. 2023. gada 28. marts."

Citi raksti