Divas dienas Briselē

img

Mani sauc Aleksandrs. Es dzīvoju un mācos Krāslavā, PIKC Rīgas Valsts tehnikuma Krāslavas teritoriālās struktūrvienības Auto nodaļā. Brīvajā laikā es rakstu laikrakstam ''Ezerzeme'' par jauniešu aktivitātēm un dzīvi Krāslavā. Pavisam nesen man tika piedāvāta iespēja doties uz Briseli (Beļģiju), lai 22. un 23. janvārī Eiropas Parlamentā (EP) piedalītos ES budžetam un nākamajam ES daudzgadu budžetam (2021-2027) veltītajā seminārā “ES ieguldījumu kaleidoskops šodien un rīt.”

No Latvijas izlidojām otrdien agri no rīta. Jāatzīmē, ka tas bija mans pirmais ceļojums ar lidmašīnu. Biju izvēlējies vietu pie loga, tāpēc iespaidi bija vēl jo spilgtāki. No Latvijas uz semināru devās vairāki žurnālisti. Man bija iespēja tuvāk iepazīties ar ziņu portāla DELFI žurnālisti Kristīni Liepiņu, kura bija tik laipna un palīdzēja man orientēties lidostā un EP.



Pēc ierašanās Briselē mēs uzreiz devāmies uz EP, kur notika seminārs. Seminārā bija daudz pārstāvju no citām valstīm, kuri informēja par to, kā un kādos projektos tiek izmantoti piešķirtie ES struktūrfondu līdzekļi.



Mani visvairāk interesēja vienīgā Baltijas valstu pārstāvja, LU rektora, profesora Indriķa Muižnieka uzstāšanās. Vienā no “pieredzes stāstu” paneļiem viņš prezentēja projektu par Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskā centra būvniecību Torņakalnā.



Akadēmiskā centra atklāšana notika nupat, 28.01.2019. Ēkas kopējās izbūves un aprīkošanas izmaksas, t.sk. iekārtu un aprīkojuma iegāde zinātnes un studiju vajadzībām, ir 36 milj. eiro. Zinātņu mājas kopējā platība pārsniedz 20 tūkstošus kvadrātmetru. Tajā ir iespēja mācīties līdz pat 2000 studentu, kā arī izveidotas darba vietas 450 zinātniskajiem un akadēmiskajiem darbiniekiem.



Interesants fakts: Akadēmiskā centra celtniecības darbos pagājušajā vasarā piedalījās mans labākais draugs - RVT students Toms no Jaunolaines. Tāpēc projekta prezentācija mani interesēja  īpaši. Man bija gods paspiest roku profesoram un nofotografēties kopā ar Indriķi Muižnieku un Kristīni Liepiņu.



Pēc semināra mūs uzaicināja apskatīt EP. Devāmies ekskursijā, kurā apmeklējām interesantākās EP vietas, bet visspilgtākās emocijas manī izraisīja Virtuālās realitātes istaba. Mums iedeva virtuālās realitātes brilles, kuras uzliekot var virtuāli nokļūt dažādās vietās. Grozot galvu, var apskatīt visu 360 grādu leņķī, un iejusties dažādos tēlos un situācijās. Es “iesaistījos” glābšanas misijā kā helikoptera pilots, redzēju, kā strādā glābēju dienests, nācās pabūt cietušā lomā glābšanas operācijā okeānā. Redzēju seno Pompeju un tās iedzīvotājus. Tas bija ļoti aizraujoši.



Interesantā diena EP beidzās ar diskusijām par redzēto, gardām uzkodām un kokteiļiem.



Nakti Briselē es pavadīju neparastā viesnīcā “Favela Chic Cultural Atelier” pilsētas centrā. Varētu teikt, ka tā ir diezgan ekscentriska, bet tajā pašā laikā interesanta naktsmītne. Tur mani sagaidīja ļoti draudzīgs namatēvs, franču mākslinieks. Uzņēma silti, izrādīja telpas, ierādīja, ko un kā var izmantot. Pirmajā stāvā atrodas viesnīcas īpašnieka studija, kurā viņš rada gleznas un skulptūras, bet otrajā un trešajā stāvā ir istabiņas, kas tiek izīrētas naktsmājām. Ceturtajā stāvā atrodas kopēja virtuve un dušas telpa. Viesnīcu cenas vienistabas numuram Briselē izmaksā ap 120 - 180 eiro par nakti, bet šis bija demokrātiskāks un, manuprāt, kolosāls variants, jo tādā naktsmītnē ne katru dienu ir iespēja palikt. Domāju, ka šī viesnīca īpaši patīk pāriem, jo istabas iekārtotas romantiskā stilā, kas, manuprāt, robežojas ar vulgāru, bet apzinos, ka man pietrūkst vajadzīgās izglītības, lai spriestu par šo tēmu. Ar saimnieku sarunājāmies angļu valodā, tomēr viņam ērtāk ir sarunāties franciski. Uzcienāja mani ar kruasānu un tēju. Pastāstīju, ka esmu no Latvijas un šis ir mans pirmais patstāvīgais ceļojums ārpus savas valsts robežām. Namatēvs atzina, ka esmu ļoti drosmīgs, ja jau 18 gadu vecumā viens pats lidoju uz EP semināru!



No rīta devos uz semināra turpinājumu. No viesnīcas līdz parlamentam tas bija aptuveni pusstundas gājiens. Pa ceļam vēroju Briseles iedzīvotājus un viesus.



Otrās dienas seminārs beidzās ap pusdienlaiku, tāpēc atlikušo brīvo laiku līdz izlidošanai izmantojām pilsētas populārāko vietu apskatei. Pie Briseles slavenākās strūklakas "Čurājošais puisēns" pulcējās tūristi. Mani pārsteidza, ka skulptūra ir tik maza izmēra, biju iedomājies, ka tai jābūt lielākai. Vēl panašķojāmies ar slavenajiem beļģu frī kartupeļiem un sapirkāmies našķus mājiniekiem (sevišķi iesaku beļģu vafeles).



Kopumā tas bija ļoti interesants un aizraujošs ceļojums.



Pateicos EP Birojam Latvijā par ielūgumu piedalīties seminārā Briselē un sevišķs paldies portāla DELFI žurnālistei Kristīnei - par sadarbību un izpalīdzību!



Aleksandrs Adrians Kovaļovs

Citi raksti