Pilnībai nav robežu!

img


Atspoguļojot dzīves daudzveidību, mūsu laikraksts velta lielu uzmanību sporta tematikai. Un pirmo reizi es ar lielu prieku pieņēmu uzaicinājumu uz Krāslavas novada Sporta skolas izlaidumu. Aktīvā dzīvesveida piekritēju tikšanās vieta – Kultūras nams.

Svētku atklāšanas uzrunā skolas direktors Artis Upenieks akcentēja, ka gada noslēguma pasākumā tiek svinētas divas jubilejas. Šogad novada iedzīvotāji svin Krāslavas simtgadi kopš tai piešķirts pilsētas statuss, bet sporta skola tika atvērta tieši pirms septiņdesmit gadiem. Apliecību par sporta pamatizglītības iegūšanu pasniegšana sākās ar brīvās cīņas pārstāvju sumināšanu, pirmais uz skatuves kāpa Samuels Istratijs. Starp citu, visas ceremonijas laikā par katru svētku gaviļnieku skanēja īss raksturojums, tajos dominēja epiteti – ar stipru gribu, mērķtiecīgs, aizrautīgs, centīgs… Bez šaubām: nopietna nodarbošanās ar sportu ir gan prasme pārvarētu cilvēciskas vājības, gan pārbaudīts veids rakstura veidošanā, bet galvenais – nenovērtējams faktors jauno patriotu audzināšanā. Veselā miesā, vesels gars!



Viss kā skolas izlaidumu pasākumos: jauniešus un jaunietes sveic treneri, radinieki, draugi. Ziedi, dāvanas, smaidi, patiesi laba vēlējumi un obligātais foto par piemiņu. Svarīgākā lappuse katras ģimenes hronikā. Vecāku loma jaunās paaudzes fiziskajā audzināšanā ir nenovērtējama!



… Pēc cīkstoņiem nāca slēpotāji, futbolisti, vieglatlēti, šāvēji. Galvenais un neaizmirstamais izlaiduma vakara notikums – mūsu titulētās novadnieces Inetas Radevičas piedalīšanās svinībās. Savā apsveikuma runā sudraba medaļas ieguvēja Pasaules čempionātā vieglatlētikā un titula “Labākā Latvijas sportiste” trīsreizēja ieguvēja uzsvēra sporta būtisko lomu katra jaunā cilvēka audzināšanas procesā un rakstura izveidē. Goda viešņa, protams, sveica labākos no labākajiem. Tas bija svarīgs mirklis daudzkārtējai Latvijas čempionātu uzvarētājai brīvajā cīņā Karīnai Andžānei, viņa ir arī Latvijas izlases pārstāve. Zālē ilgi skanēja aplausi māsām Janai un Līgai Volkām, kā arī Martīnei Djatkovičai. Viņas daudzkārt ieguva godalgotas vietas Latvijā rīkotajās slēpošanas un rolleru sacensībās. Precīzie šāvēji Mareks Mjadjuta un Diana Soskova – sporta meistaru kandidāti, abi ir uzlabojuši Krāslavas novada rekordus! Daudzkārtēji uzvarētāji valsts sacensībās.



 



Lūk, ļoti pazīstamas sejas, kas bieži ir bijušas “Ezerzemes” lappusēs. Uz skatuves dejojošo vecāku Sitniku paraugģimene. Jaunākais dēls Rihards – Latvijas jauniešu izlases pārstāvis, daudzu Latvijas čempionātu godalgu ieguvējs vidējo un garo distanču skriešanā. Viņa mērķtiecīgā māsa Evelīna Krista – mūsdienu jaunatnes vislabāko īpašību iemiesojums. Daudzkārtēja uzvarētāja, augstāko apbalvojumu un medaļu par godalgotajām vietām ieguvēja Baltijas valstu čempionātos. Pateicoties mūsu vieglatlētes centieniem, Latvija spēja noturēties otrajā divīzijā. Viņas rezultāts 3000 metru skrējienā paliks Latvijas sporta vēsturē kā piektais labākais! Ļoti žēl, bet tovakar mūsu sportiskā zvaigzne nevarēja piedalīties izlaidumā, apliecību un piemiņas dāvanas saņēma viņas tēvs un māte. Arī vecāku vārdā par jauno sportistu rezultatīvajiem sasniegumiem treneriem pateicās Mārīte Sitnika, divu talantīgu vieglatlētu mamma.



Pēdējā jūnija ceturtdiena paliks atmiņā arī mūsu sporta treneriem, kuri sagatavojuši veselu plejādi čempionu un uzvarētāju. Audzēkņi un vecāki teica paldies, pasniedzot ziedus, sporta pedagogiem Innai Radevičai, Inesei Umbraško, Vadimam Atamaņukovam, Ilonai Vanagai, Jevgēnijam Tarvidam, Sergejam Švedam, Natālijai Kovaļovai un Ojāram Vanagam.



Kad noslēdzās oficiālā daļa, uz mājām neviens nesteidzās. Turpinājās viedokļu apmaiņa, jo meiteņu un zēnu sasniegumi – tie ir vecāku un treneru kopīga darba augļi. Pilnībai nav robežu!



Aleksejs GONČAROVS