Jaunais uzņēmums Kalniešu pagastā uzņēma pirmos viesus

img


Sestdien, 1. jūlijā, Kalnieša pagastā, pēc mūsdienu mērauklas, notika ievērības cienīgs notikums - alkoholisko dzērienu ražotnes “De Kriek Distillery” atklāšana.

Runa par unikāla ūdens atradnes atklāšanu Krāslavas novadā aizsākās pirms trim gadiem. Šajā laikā ideja par ražotnes celtniecību ir veikusi ceļu no ūdens paraugu ņemšanas līdz alkoholisko dzērienu ražotnes projektēšanai un būvniecības īstenošanai. Darba rezultātu var ne tikai apskatīt, bet arī nogaršot.



Uz atklāšanas pasākumu tika aicinātas amatpersonas, radi, draugi, paziņas, kā arī būvfirmu un piegādātāju pārstāvji. Viesu pulciņš izrādījās ļoti daudzveidīgs un interesants. Apsveikuma runu teica brīvdabas pasākuma vadītājs Jāzeps Dobkevičs, pēc kura uzstājās Krāslavas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks. Viņš norādīja, ka ar Denisu Krikunovu pirms ražotnes būvniecības nebija pazīstams, taču vieta, kur tagad atrodas ražotne, bija pazīstama. Tas ir liels kontrasts, kā šī vieta izmainījusies. Upenieks teica, ka ir prieks par cilvēkiem, kuri atrod iespēju nestandarta risinājumiem. “Mūsu pierobežas novadā jaunu darba vietu radīšana ir ļoti vērtīga un iedzīvotājiem nozīmīga. Tā ir neapšaubāma attīstība. Iziet cauri visām instancēm un iegūt dokumentāciju ir ļoti problemātiski, bet es priecājos, ka tas izdevās. Šodien gribu novēlēt, lai viss iecerētais izdotos, novēlu izveidot tādu pakalpojumu klāstu, lai cilvēki, atbraucot uz šejieni, varētu “uzlādēties”, pateikt: “Paldies, Latgale!” un pēc pilnvērtīgas atpūtas doties mājās.”





Savukārt Deniss Krikunovs pateicās klātesošajiem par dažāda veida atbalstu būvniecības īstenošanā. “Paldies visiem, kuri piedalījās šajā projektā. Īpašs paldies Gunāram Upeniekam, kurš atbalstīja ideju un tās realizāciju. Šodien daudziem bija iespēja atbraukt pa jauno ceļu, kas drīzumā tiks noklāts ar asfaltu. Man prātā nāk kāds teiciens: “Nebaidās tikai muļķi”. Mēs ar kolēģiem Anastasiju un Ruslanu ienirām šajā piedzīvojumā, kas rezultātā kļuva par ražotni. Mēs to izdarījām, neskatoties uz grūtībām un pateicoties vispārējam atbalstam.”



Svinīgākais brīdis - sarkanās lentes pārgriešana un vārtu, kas ved uz ražotnes cehu, kur notiek ražošanas procesi, pacelšana. Projekta galvenais investors Vladimirs Krikunovs, kurš ir Denisa tēvs un savulaik hokeja komandas “Dinamo-Rīga” spēlētājs (1976-1982), skanot saucieniem “ripu, ripu!" pret stabu sasita dzirkstošā vīna pudeli. Tā sākās šīs nelielās ražotnes darbība.





Neilgi pirms alkoholisko dzērienu ražotnes atklāšanas man bija iespēja tikties ar projekta galveno “dzinēju” Denisu Krikunovu un uzdot viņam dažus jautājumus.





Kāpēc nolēmāt būvēt ražotni tieši Krāslavas novada Kalniešu pagastā?



– Noteicošais faktors, kas kļuva par lēmuma pamatu, bija kvalitatīva ūdens pieejamība šeit. Jo labu alkoholisko produktu ražošanai pamats ir augstas kvalitātes ūdens. Piemērotu ūdeni meklējām visā Latgalē, jo tas te ir pieejams vairākās vietās, bet ideālo atradām Augšdaugavas loku dabas parka teritorijā pie Lukštānu ezera Kalniešu pagastā. Pirms dažiem gadiem šeit bijis klajš lauks, kurā tecēja avoti, vienā no kuriem ūdens paraugi visādā ziņā izrādījās pilnībā piemēroti alkoholisko dzērienu ražošanai. Varu teikt, ka ūdens šeit ir ideāls un unikāls. Tā lielais pluss ir tas, ka ūdens nesatur metālu, kas Latvijā ir retums.



– Vai pareizi saprotu, ka esat pirmais, kurš nolēma paņemt ūdens paraugu, lai noskaidrotu, vai tas ir piemērots alkohola ražošanai?



– Domāju, ka nē, mums vienkārši bija vēlme strādāt. Kad pienāca koronavīrusa pandēmijas laiks, man nācās izolēties, palikt mājās. Var teikt, esmu pateicīgs koronavīrusam, jo ​​tieši tas kalpoja par stimulu rīcībai. Mums radās ideja, ko pēc dažu gadu uzcītīga darba varējām īstenot.



Man ir pieņēmums, ka tieši no šī ūdens krustneši, atrodoties Latvijas teritorijā, gatavoja sev pirmo viskiju. Tas minēts Livonijas hronikā.



– Kad sākāt būvēt ražotni?



– No idejas līdz ražotnes darbības uzsākšanai pagāja trīs gadi. Vispirms radās ideja ražot kvalitatīvu viskiju, tad laba ūdens meklējumi mūs atveda uz Krāslavas novadu, tad sekoja projektēšanas fāze, tad ražotnes celtniecība. Patiesībā šī ir maza ģimenei piederoša viskija fabrika, kas jau ir uzpildīts mucās. Papildus viskijam plānojam ražot arī citus alkoholiskos dzērienus.



– Kas bija pats sarežģītākais projekta īstenošanas procesā?



– Manuprāt, visgrūtāk bija pārliecināt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, ka ražošana nenodarīs kaitējumu videi. Esam izbūvējuši unikālu kanalizācijas sistēmu, mums ir trīs līmeņu ūdens attīrīšana, ūdens novadīšana. Tika izgudrota arī unikāla ūdens ņemšanas sistēma. Vārdu sakot, pieeja bija radoša, un būvniecības procesā izmantojām inovatīvus risinājumus, kas nekaitētu dabas resursiem. Galvenais kritērijs ir atbilstība visiem noteikumiem un vides risinājumi. Rezultātā šeit ieradās Eiropas eksperts, kurš izvērtēja projektu un deva slēdzienu, ka tā ir dabai absolūti nekaitīga ražotne.



Plānojam attīstīties arī kā tūrisma objekts. Šim nolūkam tiks rīkoti ražošanas paraugdemonstrējumi un ierīkota degustācijas telpa, kurā varēs degustēt produktu. Ilgtermiņā - atpūtas kompleksa, restorāna, kempinga, rotaļu laukumu būvniecība. Gan ziemā, gan vasarā paredzēti dažādi izklaides veidi – dažādas grūtības pakāpes kāpšanas sienas vasarā, kamaniņu prieki ziemā un citi. Tā kā mums ir vairāki hektāri zemes, no kuriem daļa piekļaujas ezera krastam, tad plānojam tur uzbūvēt vairākas pirtis.



Ideja ir tāda, ka atpūtnieki mūsu ražotnē var ne tikai iegādāties alkoholiskos dzērienus, bet arī atpūsties gleznainā Latgales vietā.



Tādi ir mūsu tuvāko gadu plāni. Jaunu plānu un ideju īstenošana ir atkarīga no ražotnes darba, tas ir, no tā, cik tas būs veiksmīgs.



– Kā veidojās sadarbība ar pašvaldību?



– Pārsteidzoši, viss noritēja labi. Kad zeme tika iegūta, tikāmies ar pašvaldības domes priekšsēdētāju Gunāru Upenieku. Viņš atbalstīja mūsu iniciatīvu, kā rezultātā uz mūsu ražotni tiek būvēts jauns ceļš. Protams, ir skaidrs, ka fabrika veicinās novada atpazīstamību, dažādos tūrisma piedāvājumu, piedāvās vairākas darba vietas vietējiem iedzīvotājiem.



Atzīstu, bija patīkami, ka mūsu ideja tika apstiprināta un atbalstīta.



– Cik jaunu darba vietu plānojat izveidot?



- Šobrīd notiek darbinieku atlase. Turpmāk ražošana būs visu diennakti - tās ir trīs maiņas pa trim cilvēkiem (tehnologs un divi palīgi), grāmatvedis un apsargi. Nākotnē, projektam attīstoties, parādīsies papildu vakances. Ražotnē būs nepieciešami aptuveni 10-15 cilvēki, pārējie būs nepieciešami, kad uzbūvēsim kompleksu - pavāri, bārmeņi, viesmīļi, instruktori, apkopējas un cits personāls. Kopumā plānojam izveidot no 20 līdz 45 darba vietām.



– Pastāstiet vairāk par produktu.



– Pamatā būs viskija ražošana. Bet, lai iegūtu kvalitatīvu produktu, tas ir jāizgatavo, jāiepilda mucās un jāgaida 3 gadus. Lai ražotne trīs gadus nestāvētu dīkā, tika nolemts ražot degvīnu, kuru varēs nobaudīt ražotnes atklāšanā.



– Kur plānojat iegādāties izejvielas?



– Ražošanai nepieciešami kvieši, rudzi un iesals. Iesalu iepirksim Lietuvā, graudus Latvijā no vietējiem zemniekiem.



– Kā radās zīmola nosaukums?



– Nosaukumā ir šifrēti ģimenes locekļu vārdi, prefikss “De” ir veltījums spāņu valodas skanīgumam, jo ​​ilgu laiku mēs ar ģimeni dzīvojām Dominikānā. Pēc drauga ieteikuma, apspēlējām visus šos momentus vārdā “De Kriek”. Logotipā attēlots sniega cilvēks jeb jetijs, par kuru visi ir dzirdējuši, bet neviens nav redzējis. Tā arī ar mūsu viskiju - visi ir dzirdējuši, bet vēl nav nogaršojuši. No Latgales - nezināms, kā tumšais zirdziņš. Un nūja tāpēc, ka hokeja ģimene. Viss apvienots vienā attēlā.



– Kādas būs ražošanas jaudas?



– Sākotnēji plānojam saražot aptuveni 5000 litru mēnesī. Tas ir apjoms, kas ļautu strādāt optimālā režīmā, bet nepieciešamības gadījumā saražotās produkcijas apjomu var palielināt. Viss atkarīgs no pieprasījuma.



– Kur jūs iegādājāties ražošanas iekārtas?



– Daudz kas tika izgatavots pēc pasūtījuma. Destilācijas aparāts, piemēram, personīgi pēc mana rasējuma. Iekārtu izgatavošana aizņēma sešus mēnešus, transportēšana - vairākus mēnešus. Uzstādīšana, cauruļvadi, pieslēgšana tvaika ģeneratoriem - apmēram četrus mēnešus. Mums paveicās ar speciālistiem, viss bija pieejams uz vietas un par diezgan labām cenām.



– Kāpēc tieši viskijs?



– Tā ir personīga izvēle. Kā tehnologs strādāju dažādās nozarēs, man ir zināma pieredze un man garšo tieši viskijs. Anglijā vienā no bāriem par puslitru alus nopirku recepti, kuru uzlaboju. Nu, rezultātu varēs izmēģināt pēc trim gadiem.



 



Jeļena AVSJUKEVIČA



Autores foto