Latvija - gadalaiki

img


Tāds ir nosaukums portretu ciklam, kas šobrīd izlikti apskatei Krāslavas Vēstures un mākslas muzejā. Tā ir Ievas Muzikantes personālizstāde. Viņa dzīvo, strādā un rada Baldonē. Agrāk maģistres, Latvijas Mākslas akadēmijas absolventes darbi jau tika demonstrēti mūsu pilsētā, Ieva ir arī vairākkārt piedalījusies plenēros, tostarp ārvalstīs. Daudzas viņas gleznas rotā privātkolekcijas ne tikai mūsu valstī, bet arī ASV, Francijā, Japānā, Austrālijā, Norvēģijā…



Reiz, viesodamās pilsētā pie Daugavas, māksliniece izteica vēlmi iepriecināt tās iedzīvotājus ar dāvanu izstādes veidā. Rezultātā - Krāslavai pilsētas statusā spilgtākā rota simtgades jubilejā. Kopā ar Ievu uz izstādi atbrauca vīrs Tālivaldis un dēls Kristiāns. Radoša dinastija!



Portretu galerija ir neparasta: izteiksmīgās gleznas rosina uz pārdomām, tās apvieno kopīga detaļa – brilles. Krāsainajos stiklos atspoguļots gan cilvēka raksturs un noskaņojums, gan saikne ar apkārtējo vidi. Vecums – no jaundzimušā līdz cilvēkam cienījamā vecumā – filozofiski atklāj galveno tematu – gadalaikus. Gleznām piemīt pievilkšanas spēka maģija, to sajuta visi jūnija vernisāžas dalībnieki. Lirisko noskaņojumu pastiprināja saksofonista Jevģēnija Tadello izpildītās melodijas. Starp citu, izstādes atklāšanas laikā noskaidrojās vel kāda detaļa: Ieva Muzikante ir mūsu Valdemāra Gekiša radiniece. Viņš arī vadīja šo spilgto pasākumu.



Steidzieties redzēt!



Aleksejs GONČAROVS