Krāslavas novada Bērnības svētki

img


Pirmajā vasaras svētdienā Krāslavā norisinājās mūsu mazajiem novadniekiem veltītie Bērnības svētki, kuros varēja piedalīties ikviens. Vēsais laiks ar caururbjošu vēju, protams, pakutināja pasākuma rīkotāju nervus, jo bija brīži, ka teju vai sāka līt lietus. Par laimi, šoreiz viss notika, kā plānots.
[PIC=3406:center][PIC=3407:center]



Krāslavas pilsētas jubilejas gadā Bērnības svētki tika rīkoti nebijušā mērogā, taču, saglabājot tradicionālos elementus, kurus papildināja dažādas meistarklases, atrakcijas un izklaides bērniem. Bagātīga bija svētku programma. Katrs varēja atrast ko savai gaumei, piedalīties piedāvātajās aktivitātēs, klausīties koncertu, apskatīt zīmējumu izstādi, fotografēties pie ģimenes vērtību banera un daudz ko citu. Tātad...



Bērnības svētki sākās ar rotāto ratu un braucamrīku gājienu – šī brīnišķīgā Krāslavas Māmiņu kluba aizsāktā tradīcija turpinās jau vairākus gadus. Izrotāto ratiņu parāde par tēmu “Fantāzijas pasaule” bija krāsu pilna, mazie ratiņu īpašnieki rūpīgi pētīja nepazīstamās sejas un balonus - nemainīgu gājiena dalībnieku atribūtu. Vecāku-dizaineru izdomas lidojums bija ļoti iespaidīgs. Bez princesēm ar ziediem un sportistiem ar bumbām varēja sastapt “laiviniekus”, kuri pārvietojās laivā ar pieciem airiem, kā arī izpletņlēcēju, kurš ilgi riņķoja kopā ar mammu. Gājiens virzījās no kultūras nama sienām, gar stadionu un noslēdzās stāvlaukumā, kur notika atklāšanas ceremonija un lielākā daļa pasākumu.





Pašvaldības vadība, kuru pārstāvēja novada domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks un viņa vietnieks Aivars Trūlis, kā arī dzimtsarakstu nodaļas darbinieki godināja jaundzimušo ģimenes, dāvinot sudraba karotītes. Saņemt dāvanas bija aicināti 90 bērni no Krāslavas novada. Pēc svinīgās daļas mazākie novadnieki-rāpotāji varēja sacensties, kurš pirmais sasniegs mērķi. Šeit virmoja nopietnas kaislības, vecāki visos iespējamos veidos centās veicināt savu bērnu uzvaru, aicinot viņus ar mobilajiem tālruņiem, automašīnas atslēgām un citām izklaidējošām lietām.



Pasākuma vadītāja Dana Lahtionova, viena no Krāslavas māmiņu kluba valdes loceklēm, aicināja uz skatuves savu biedrības kolēģi Guntu Ahromkinu, lai kopā svinīgi atklātu jauno telpisko objektu “Dzimtas koks”. Ivo Folkmaņa darinātā metāla skulptūra ir veltīta ģimenes vērtībām. Māmiņu kluba aktīvistes vēlas aizsākt jaunu tradīciju - lai jaunlaulātie vairs nekarinātu uz tilta slēdzenes, bet izvēlētos Elvīras Škutānes darināto spoguļlapiņu un iegravētu tajā informāciju, kas saistīta ar ģimeni. Ziedlapu ar gravējumu un vēstījumu var piekārt kokā, kas atradīsies pie Amatniecības centra.



Īsi pirms pusdienlaika sākās novada bērnu un jauniešu kolektīvu koncerts, kurā piedalījās bērnudārzu “Pienenīte” un “Pīlādzītis” audzēkņi, Krāslavas vidusskolas “Varavīksne” tautas deju kolektīvs “Dzirkstelīte”, Krāslavas ģimnāzijas popgrupa “Notiņas”, Dagdas vidusskolas 2.-5. klašu koris, Aleksandra Šefere ar vairākām dziesmām, Sabīne Danovska ar Krāslavai veltīto I. Nāras dzejoli. Priekšnesumus dažādoja grupa “STOP TIME”, programmu turpināja Linards Kalniņš un Jolanta Paleviča.





Koncerta laikā darbojās dažādas darbnīcas. Inta Reča mācīja izgatavot sapņu ķērājus. Biedrība “Atvērtība” piedāvāja veidot ziedu kompozīcijas un atklātnes, Krāslavas animatori: klauni Čirka un Riča dejoja kopā ar bērniem un Wednesday Vednesday, bet pēc tam kopā ar minioniem un bērniem aktīvi darbojās ar pirkstiņiem - zīmēja un gleznoja.



Ģimenes kopā ar Elvīru Škutāni uz spoguļziedlapiņām, kas paredzētas jaunajam Dzimtas kokam, varēja iegravēt informāciju par savu ģimeni. Krāslavas Centrālās bibliotēkas speciālisti bērniem veicināja mīlestību pret grāmatām, Dagdas bērnu un jauniešu centrs piedāvāja galda un āra spēles dažāda vecuma bērniem. Daudzi bērni izmantoja sejas apgleznošanas iespēju. Tāpat bērni varēja lustēties rotaļu laukumos, lēkāt un šļūkt pa dažādām piepūšamām atrakcijām, braukt ar kartingiem un velosipēdiem, sacensties dažādās disciplīnās, kas atradās stadionā. “Psihologu salā” ar Veltu Daņiļeviču bija iespēja pārrunāt bulinga jeb iebiedēšanas tēmu, savukārt par mazuļu attīstības īpatnībām stāstīja Ludmila Vasiļjeva, bet radošos darbus analizēja Inga Reinfelde.



Turklāt pasākuma ietvaros notika kopīgas līdzdalības akcijas. Viena no akcijām - zīmējums par tēmu “Mana ģimene”. Kā atzina organizatori, tika saņemti negaidīti daudz darbu no visa novada, kopumā 150 darbi, no kuriem daži kalpoja kā banera “Ģimene ir ...” dizaina sastāvdaļa. Foto siena, kas tika izveidota, izmantojot aptauju sociālajos medijos par ģimenes vērtībām, kalpoja kā fons ģimenes fotogrāfijām. Savukārt akcijas - “Ģimene pilsētai” pasākuma organizatori piedāvāja Krāslavas novada iedzīvotājiem ziedot daudzgadīgos ziedus un augus, lai izveidotu kopienas dārzu un skaistāku vidi.





Pirms pāriet pie vēl viena jauninājuma - daudzbērnu ģimeņu godināšanas - tika paziņoti izrotāto ratu konkursa rezultāti. No 19 reģistrētajiem par labākajiem tika atzīti Tomasa Prašmuta, Darinas Abramovas un Oļesjas Anaško ratiņi. Par balvām parūpējās Krāslavas novada pašvaldība, divas īpašas dāvanas sagādāja Ilona Volikova. Diemžēl ne visi apbalvotie sagaidīja pelnīto balvu, tāpēc par tās saņemšanu var sazināties ar biedrību “Krāslavas māmiņu klubs”, zvanot pa tālr. 29517111.



Šogad tika sveiktas 12 Dižģimenes. Starp citu, tie, kas ieradās un piedalījās pasākumā, varēja dažos vārdos pastāstīt par savu ģimeni un ar ko nodarbojas, kā arī saņemt vietējo uzņēmēju sarūpēto dāvanu. Īpašs paldies tiem, kas atbalstīja ģimenes un sagādāja dāvanas daudzbērnu ģimenēm - Krāslavas peldbaseins, kempings “Adamova”, Laimes muzejs, keramiķu Pauliņu ģimene, kempings “Siveri”, Krāslavas veikparks, sporta parks “Starp debesīm un zemi” un SIA “Zelta sproga”. Paldies Reščenko ģimenei no Kastuļinas pagasta, Buko ģimenei no Robežnieku pagasta, Ivanovu un Kraupšu ģimenēm no Šķeltovas pagasta, Ļebedevu ģimenei no Andzeļu pagasta, Rutko ģimenei no Bērziņu pagasta, Podjavu un Abramovu ģimenēm no Krāslavas, Anželai Popovai no Kalniešu pagasta, Andžānu un Baldiņu ģimenēm no Dagdas un Veceļu ģimenei no Skaistas pagasta.



Koncerta noslēgumā uz baloniem izrotātās skatuves uzstājās Koļesņičenko ģimene no Preiļiem. Notikumiem bagāto dienu noslēdza Rēzeknes leļļu teātra "Joriks" izrāde "Velveta trusis".



Pasākums tapa, pateicoties Krāslavas māmiņu kluba neticamajām pūlēm, valsts finansējuma Sabiedrības integrācijas fonda projekta Nr.2023.LV/ĢDP/37 “Bērnības svētki Krāslavā” ietvaros un Krāslavas novada pašvaldības atbalstam.



Lielisks pasākums, kas popularizē ģimenes vērtības un palīdz dažādot mūsu novada dzīvi. Ceru, ka šī tradīcija turpināsies.



Jeļena AVSJUKEVIČA



Autores foto