Sniegs virpuļo un klusi snieg…

img


Ir atgriezies ilgi gaidītais un īsteni ziemīgais decembris. Beidzot būs ziema! Ar janvāra saliem, ar februāra puteņiem, ar marta kupenām. Piesniga un aizputināja, bet sirdī silti - noslēpumainais Ziemassvētku un jaunā gada gaidīšanas laiks. Nav priecīgāku svētku gadā par šiem, bet decembra vidus – īstais laiks dāvanu meklēšanai. Bērniem, radiem, draugiem un vienkārši labiem cilvēkiem. Te nu rodas problēma: atrast dāvanu, kas kļūtu par īstu pārsteigumu, nav viegls uzdevums.



Dievs radīja Zemi, visu pārējo mūsdienās ražo ķīnieši. Bija laiks, vēl pirms gadiem desmit, mēs nenoniecinājām masveidā saražoto, sarežģīto, toties lēto lietiņu no lielvalsts.



Pēc tam nāca apgaismība: pārsātinājušies, pārpildījuši ne tikai mājokļu interjerus, bet arī skapjus ar it kā importa lētajām precēm, iedzīvotāji sāka aizdomāties.



Neņemiet tos kapronus, neilonus un silikonus! Svarīgākais īstā dāvanā – neatkārtojamība un nekādas ķīmijas. Vēl svarīgāk, lai dāvana būtu sasildītā ar radošā meistara dvēseles siltumu. Mūsdienu prasīgais pircējs vienmēr dos priekšroku Latgales keramikai, vēl neredzētiem austiem vai adītiem izstrādājumiem. Pieprasījums, kā zināms, rada piedāvājumu, tā komerciālajā dzīvē organiski uzplaiksnīja tautas arodu renesanse.



Precīzi vairs neatceros, bet ne mazāk kā desmit gadus ar azartu un izbrīnu strādāju Ziemassvētku tirdziņos, kas notiek mājīgajās un viesmīlīgajās Dagdas Kultūras centra sienās. Slepenībā uzzināju, ka šo radošo ideju pirmā skaļi izteica māksliniece-noformētāja Sarmīte Kromāne, un kultūras iestādes kolēģi viņu draudzīgi atbalstīja. Gadiem ejot, tirgus aizvien palielinājās, sasniedzot rekordlielu apmēru! Pat divus gadus ilgajā kovidlaikā tradīcija turpinājās, mazliet pārveidojot tirgošanos mūsdienās aktuālajā tirdzniecībā ar interneta starpniecību. Pārliecinošs pierādījums teicienam: kurš grib – dara, nevis atsaucas uz īslaicīgām grūtībām. Turklāt, arī zināmās Annas dienas ciemā pie ezera tika svinētas bez pārtraukuma!



…Mūsdienīgajā izstāžu zālē joprojām jūtama tautas deju ansambļa “Dagda” nesen svinētās jubilejas noskaņa. Uz frontālās sienas – mākslinieciskas fotogrāfijas, zem tām – stendi, precīzāk improvizētas tautas meistaru letes. Ne tikai vietējo: reiz savas darinātās sieviešu rotas te piedāvāja Inese Jansone no Cēsīm. Tagad viņa savu piedāvājumu ir paplašinājusi, piedāvājot koka dēlīšus ar asprātīgiem zīmējumiem un tekstiem, kas apliecina, ka autorei ir laba humora izjūta.



Tradicionāli decembra nelielais tirdziņš tiek svinīgi atklāts mūsdienīgā veidā – ar prezentāciju. Iepazīstina ar meistariem, apsveic jaunpienācējus ar debiju, visiem novēl lielus panākumus mazajā uzņēmējdarbībā un pasniedz greznus kalendārus. Katram Kultūras centra vadītāja Inese Plesņa velta sirsnīgus vārdus, pēc kuriem aicina rīta viesus veikt vēlamos pirkumus. [..]



Aleksejs GONČAROVS



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.50



Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv