Jubilejas programma - tikai tautas dejas!

img


Latviešu tautas dejas burvība... Mazas valsts horeogrāfija, pacelta pasaules mākslas virsotnēs! Vislatvijas dziesmu un deju svētki kļuvuši ne tikai par atpazīstamu neatkarīgas valsts simbolu, bet arī par brīvību mīlošas tautas dvēseli. Masu jaunrades pirmsākumi meklējami senču rūpīgi glabātajās tradīcijās, un, kā zināms, pilnībai nav robežu.



Novembri Dagdā ne velti saucu ne tikai par patriotisku, bet arī par dziesmu un deju mēnesi. Iepriekšējā numurā rakstīju par piecpadsmit gada laureātiem, kuri bija pelnījuši neaizmirstamas balvas ar nosaukumu "Cilvēcība iedvesmo". Tieši pēc nedēļas vēl viena dāvana pilsētai - ne tikai Latvijā pazīstamā ansambļa “Akolica” koncerts. Nākamajā dienā fantastisks divdesmit septiņu numuru deju uzvedums, kas veltīts Tautas deju ansambļa "Dagda" jubilejai. Uzreiz pārsteigums - foajē, kur Dagdas Tautas deju ansambļa pirmā vadītāja Ina Zandare pašreizējo dejotāju pulkā pēkšņi atzinās, ka lieliski atceras fotožurnālistu, kas rūpīgi sekoja līdzi kolektīva radošajam kāpumam. Tas bija nesen, tas bija sen, tikai bijušā Krāslavas rajona plašumos, un tagad Inas Zandares prātā un sirdī ir un paliek vienīgais kolektīvs, kas izpelnījies augstāko “tautas” titulu. Otrs pārsteigums, izstāžu zālē zem lielajām jubilejām veltītajām fotogrāfijām, biju pārsteigts, pāršķirstot albumu ar ilustrētu reportāžu izgriezumiem no reģionālā laikraksta - pirms vairāk nekā četrdesmit gadiem. ''Ezerzeme'' ne tikai informē lasītājus, bet arī turpina būt nozīmīgākais laikmeta dokumentālais atspoguļojums.



Pārkāpjam zāles slieksni, sirds piepildīta ar neparastām cerībām, jubilejas skatuves dekorācija vien lika elpai aizrauties. Arī par apgaismojumu un skaņu šeit vienmēr ir atbildīgi augstākā līmeņa profesionāļi. Prieks pastiprinājās, kad dejā “Galdiņam bij' četri stūri” zvaigžņu ansambļa sestās vadītājas Marikas Vaičules talantīgie un virtuozie audzēkņi skatītājiem piedāvāja tādu iesildīšanos, ka visiem kļuva skaidrs: viss tikai sākas. Un tālāk turpinājums pēc rūpīgi sagatavota scenārija, bez mazākās formalitātes miņas. Pasākuma vadītāja Solvita Plivča ļoti labi zina, kā zālē noturēt uzmanību.  [..]



Aleksejs GONČAROVS



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.48



Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv