Vietvārdu apzināšana Ojota ezera krastos, Aulejas un Kombuļu pagastā

img


Aizvadītajā nedēļā mūsu pusi pētnieciskos nolūkos apmeklēja Sauleskalna ezerzemes pētnieks un dabas eksperts Uvis Suško. Pēdējā darba dienā, piektdien, pieteicos pavadīt Uvi vienas dienas ekspedīcijā pie Ojota ezera.

Ojots (arī Ojotnīku, Ojota, Ojatu ezers), lai arī platības ziņā neliels (30,9 ha), ir viens no dziļākajiem Latvijas ezeriem. Tā dziļums sasniedz vismaz 40,5 m.



Ojots ir vislatgaliskākās upes – Dubnas viena no iztekām, kas tek uz Siveri. Otra Dubnas izteka ir tepat netālu esošajā Bierzī. 



“Ojotā kopš 1999. gada ir izveidots dabas lieguma, “ stāsta ezerzemes pētnieks. “Ezera ūdens ir saglabājies ļoti dzidrs, neskatoties uz to, ka padomju laikos tajā kādu laiku tika mērcēti lini, kas bija ļoti nepareizi. Ojota ūdens dzidrība ir no 6 līdz 8 metri, kas ir raksturīgi daudziem Sauleskalna ezerzemes dziļajiem ezeriem. Mūsu apstākļos tas ir ļoti daudz, jo parastā Latvijas ezeru ūdens dzidrība mūsdienās diemžēl ir tikai no 1 līdz 2,5 metri. Tie ezeri, kuros ūdens dzidrība pārsniedz 3 metrus, jau ir uzskatāmi par paaugstinātas vērtības ezeriem. Vēl pagājušā gadsimta 30.-40. gados Ojotā nelielā daudzumā bija sastopams repsis jeb seļava, kas ir ļoti vērtīga lašveidīgo kārtas zivs, un arī ezera salaka jeb sņata. 



Iveta LEIKUMA



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.15
Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv