Skandalozais Dagdas apkures katls sācis lūst

Vairākkārt esam vērsušies pie Dagdas novada domes izpilddirektora un iepirkumu komisijas vadītāja Ivara Pauliņa ar jautājumu par katlu māju Mičurina ielā 12 a. Kopš maija tiek solīts, ka ne ilgāk kā divu nedēļu laikā katls tiks nodots ekspluatācijā. 2017. gada maijs nav aiz kalniem, un tā vien šķiet, ka šis process ievilksies līdz nākamā gada maijam. Oktobrī, sēžu laikā, deputātiem tika solīts, ka ne vēlāk kā pēc divām nedēļām visi atzinumi par katlu māju tiks saņemti, arī atzinums no ugunsdzēsējiem un ekspertīzes akts, un katlu māja oficiāli tiks nodota ekspluatācijā.

Saņemot atbildes par šo jautājumu 30. novembrī, ar nožēlu nākas secināt, ka katlu māja Mičurina ielā 12 a joprojām nav pabeigta. Izpilddirektors pat neslēpa, ka katls vēl nav oficiāli nodots ekspluatācijā, bet tam jau konstatēti bojājumi - iekšējās apdares - šamota drupšana. Tāpat netika slēpts, ka tieši tajā dienā notiek kārtējā tikšanās ar jauno autoruzraugu, kaut gan visiem procesiem, kas būtu saistīti ar viņu, vajadzēja sen noslēgties, ja objekts nonācis līdz ekspertīzei.



Kā gadās, ka gandrīz 160 000 eiro vērtie katli neiztur pat izmēģinājuma režīmu, turklāt šie līdzekļi ir Dagdas pašvaldības nodokļu maksātāju nauda. Pašvaldība šim mērķim ņēma aizņēmumu Valsts kasē 100 % apmērā. Jāpiebilst, ka neviens Eiropas strukturālo projektu cents šī mērķa sasniegšanai netika piesaistīts. Kāds ir iemesls tam, ka ugunsdzēsēji nedod savu atzinumu par tik dārgo objektu? Kāpēc līdz decembra sākumam nav saņemts ekspertīzes akts, kaut gan tika apgalvots, ka jau septembrī tāds process notiek?



Uz šiem jautājumiem atbildes centāmies gūt Dagdas novada domē, kārtējo reizi apciemojot izpilddirektoru I.Pauliņu un sazinoties ar citu valsts un privāto iestāžu speciālistiem.



Kā sokas ar katlu māju Mičurina ielā 12 a? Vai dokumentācija beidzot ir gatava?



Katlu māja nodota ekspertīzei.



Interesanti gan, to pašu izpilddirektors apgalvoja septembra un oktobra mēnesī. Cik tad to ekspertīžu ir - 2, 3, 5...10? Un kurš par tām maksā? Zināms, ka ekspertīzes veikšana ir maksas pakalpojums, kuru nāksies apmaksāt Dagdas novada iedzīvotājiem.



Vai ugunsdzēsēji arī ir parakstījuši atzinumu, ka objektā viss ir kārtībā? Oktobrī tika solīts, ka pēc divām dienām atzinums tiks saņemts.



Ugunsdzēsēji nobijās, pateica, ka viņi brauks pēc ekspertīzes. Es viņiem jautāju, kāda starpība, kad braukt - pirms vai pēc? Viņi pateica, ka brauks pēc ekspertīzes, pat nekomentējot savu lēmumu. Pēc manām domām, viņi baidās, ka viņi pirms ekspertīzes akta var uzrakstīt vienu atzinumu, bet ekspertīzes aktā būs cits atzinums, tāpēc viņi izsniegs atzinumu pēc ekspertīzes akta saņemšanas. Domāju, ka viņi pieskaņosies ekspertīzes atzinumam.



Klausoties izpilddirektora skaidrojumu, liekas, nožēlojami uz aizdomīgi, ja valsts iestāde, kas atbild par sabiedrības drošību - īpaši pastiprinātas bīstamības objektā, nav spējīga izsniegt aktu bez ekspertu atzinuma. Vēl skumīgāk, ja izpilddirektors to pamato ar iestādes bailēm, ka ugunsdzēsēju akts var nesakrist ar ekspertīzes aktu, kuram plāno pieskaņoties ugunsdzēsēji. Tas, ka ugunsdzēsēji riskē ar savām dzīvībām lecot tieši ugunī, lai glābju citu cilvēku dzīvības, bet baidās izsniegt aktu, likās aizdomīgi. Lai ar laikraksta starpniecību sabiedrībā necelt neslavu Valsts Ugunsdzēsības un Glābšanas dienestam, sazinājāmies ar atbildīgām personām, kuras pēc izpilddirektora vārdiem - baidās izdot aktu.



Turpinājumu lasiet laiktakstā "Ezerzeme" (13.12.2016.)