“Papa Sauna” stūrmanis: Latgalei IR potenciāls

  • Projekti
  • 09.11.2018 16:18
  • 2181 skatījumi
img

“Katram produktam ir savs klients. Ja kaut kas neizdodas, ir vai nu jāievieš korekcijas piedāvājuma formulā, vai arī jāraugās citā virzienā”, apgalvo jaunais Krāslavas uzņēmējs Oļģerts Fjodorovs, kura projekts “Pārvietojamās pirtsmucas noma Latgalē” šogad guva atbalstu pašvaldības “Jauniešu biznesa ideju konkursā komercdarbības uzsākšanai vai attīstībai”. Tiesa, šī Oļģertam nebūt nav pirmā uzņēmējdarbības pieredze – pagājušajā gadā tika atbalstīts cits viņa pieteikums – industriālo un lauksaimniecības teritoriju aerofilmēšana ar dronu. Vēl krāslavietim ir vairāki uzņēmumi Rīgā un Daugavpilī, kas sniedz taksometra, autonomas un mārketinga pakalpojumus, viņš ir “Daugavpils biznesa inkubatora” dalībnieks – šādi mēģina diferencēt savus ienākumus. “Ideju ir tik daudz, ka uz vietas nevaru nosēdēt, man jau pieci gadi uz priekšu ir saplānoti”, smejas Oļģerts.

Intereses par uzņēmējdarbību aizsākumi meklējami apmēram četrpadsmit gadu vecumā; tad puisis saprata, ka nevēlas strādāt citu labā. Absolvējis Krāslavas Valsts ģimnāziju, viņš iestājās RTU Uzņēmējdarbības un vadības fakultātē. Jau studiju laikā, lai segtu dzīvokļa īres izmaksas, strādājis vairākos darbos, enerģijas lādiņa gūšanai daudz sportojis. Galvaspilsētā jaunietis guva pieredzi dažādu nozaru uzņēmumos. Taču tieši ekonomiskās krīzes laikā viņš atskārta, ka algots darbs negarantē stabilitāti – jebkurā brīdī var sākties darbinieku atlaišanas, firma var bankrotēt. “Tas bija labs stimuls, kas lika vairāk laika un resursu veltīt sevis pilnveidošanai, lai būtu nepieciešamā kapacitāte savas uzņēmējdarbības uzsākšanai”.



 



Pirmo projektu krāslavietis iesniedza jau deviņpadsmit gadu vecumā Rīgā – mārketinga ideja bija privātpersonu automašīnu aplīmēšana ar uzņēmuma uzlīmēm, tā sniedzot iespēju privātpersonām nopelnīt. Pēc neliela pārtraukuma ar draugu nolēmuši Zaķusalā izveidot ziemas autotrasi. Taču izrādījās, ka Latvijā ir sarežģīti visas kārtis likt uz sezonas biznesu, jo ziemas nav stabilas.



 



Pirms dažiem gadiem Oļģerts sācis piedalīties Krāslavas novada domes izsludinātajos jauniešu biznesa konkursos. “Manu pirmo projektu, kas idejiski bija līdzīgs starptautiskajam naktsmītņu rezervēšanas portālam Airbnb, neviens nesaprata, tolaik tas vēl bija pārāk abstrakti. Tad radās ideja par droniem, proti, organizēt industriālo un lauksaimniecības teritoriju aerofilmēšanu. Šis projekts sekmīgi turpinās, ir pieprasījums, taču tehnoloģijas tik ātri attīstās, ka manis iegādātā ierīce drīz vien nevarēs konkurēt ar dronu jaunākajām versijām”, pragmatiski izklāsta Oļģerts.  



 



Tāpēc šogad nolēmis startēt ar kaut ko inovatīvu, mobilu un tajā pašā laikā vienmēr aktuālu – pārvietojamo pirtsmucu ar piekabi. “Papa Sauna” ir 3,5 metrus gara pirtsmuca ar panorāmas stikla sienu. Pirtij ir priekšnams, kurā var ērti pārģērbties, kā arī vairāk nekā divus metrus gara pērtuves telpa, kurā uz lāvas var apsēsties vismaz seši cilvēki. Jaunietis stāsta, ka ideja radusies ātri: “Man pašam nav pirts, taču būvēt ko lielu un likt uz pamatiem neredzēju jēgu – tas būtu dārgi, laikietilpīgi un ne pārāk praktiski. Savukārt ar mobilo pirti ir iespējams aizbraukt uz jebkuru vietu – ezeru, mežu, upi vai citu pilsētu, pirti ņemot līdzi. Domāju, ka mūsdienās cilvēkus interesē ne tik daudz komforts, cik mobilitāte un inovatīvā pieeja”. Mucas tapšanā piesaistīts Latvijā pazīstamais pirtsmucu un koka kublu ražotājs SIA “EkoSolis”, un tā ir aprīkota ar jaudīgu krāsni, LED apgaismojumu ar akumulatoru. Nesen jaunietis pasūtīja arī saules baterijas, lai pirti pilnībā automatizētu.



 



Oļģerts atklāj, ka interese mucu iznomāt ir lielāka, nekā gaidīts – sākotnēji kā mērķauditorija izvēlēti tieši jaunieši, taču “Papa Sauna” ir iemīļota dažāda vecuma cilvēku vidū. Kad viņš pirms kāda pusotra mēneša pirmo reizi izvietojis reklāmu Facebook lapā, pirmais interesents atsaucies jau pēc dažām stundām. Īpaši populārs šis pakalpojums ir lielākās pilsētās, kur nav tik vienkārši atpūtai atrast lauku māju ar pirti. Oļģerts smejas, ka atsaucība ir nevienmērīga – reizēm viens pasūtījums nedēļā, bet citreiz četri vienā dienā. Bija pat tādi, kuri šo mucu vēlējušies pārpirkt – ko tādu jaunais uzņēmējs neesot paredzējis.



 



Aizsākto ideju “Papa Sauna” stūrmanis plāno pilnveidot – papildinājums būs kubls. Nesen izkristalizējusies doma par peldošo pirti. Pirms dažām nedēļām iegādājies un atvedis uz Krāslavu pontonus, kas paredzēti peldošajai pirtij. Jau šogad plānots to sākt projektēt, bet nākamajā gadā īstenot projektu, vēl tikai jāizdomā, kur to labāk izvietot – ezerā vai Daugavā, Krāslavas centrā pie salas. Tāpat tuvākajā nākotnē ir doma par kempinga mājiņām – kaut kas līdzīgs jau ir Kolkā, un ir ārkārtīgi pieprasīts.



 



Oļģerts atzīst, ka Latgalē viņš vēl tikai mēģina iespiesties, un pirtsmuca ir labs atspēriena projekts. “Lai arī Rīgā uzvaras gadījumā piešķirtais finansējums ir lielāks, tur ir milzīga konkurence – tu ilgi strādā pie biznesa plāna, zini, ka ideja būs sekmīga, bet rezultātā negūsti atbalstu”. Latgalē šajā ziņā ir vienkāršāk. “Lai gan daudzi šeit nesaskata iespējas, es zinu, ka reģionam ir potenciāls, un esmu gatavs to atklāt – atliek vien piesaistīt finansējumu. Tāpat ticu, ka te ir iespējams nopelnīt. Un, kas nav mazsvarīgi, ir atbalsts no pašvaldības”. Jaunietim patīk Krāslavas daba, klusums, aktīvās atpūtas iespējas, kādu viņa skolas gados šeit nebija. Turklāt, ja ir vēlēšanās kaut kur aizbraukt atvaļinājumā, mūsdienās tas izdarāms pavisam viegli.



 



Oļģerts uzskata, ka arī apvienot vairākus uzņēmumus dažādās pilsētās ir pavisam reāli – pateicoties modernajām tehnoloģijām, var strādāt jebkurā pasaules valstī. Taču pats galvenais – ir jābūt uzņēmīgam, radošam, jāmāk pielāgoties situācijai. “Nereti, ja kaut kas nesanāk, kā plānots, cilvēki mēdz visam atmest ar roku. Taču es cenšos paskatīties uz to no citas perspektīvas. Vai arī ieturu nelielu pauzi, un jau pēc kāda laika risinājums pats atnāk”. Jaunais uzņēmējs atzīst, ka daudz laika pavada vietnē Youtube, kur smeļas dažādas idejas, tad tās sakombinē; viņa darba laiks ir nenormēts. “Ir daudz jāmācās, jāstrādā un jābūt gatavam pārmaiņām” – krāslavietis ir pārliecināts, ka nākotnē, piemēram, vairumā jomu cilvēkresursus nomainīs tehnoloģijas. “Man kā uzņēmējam tas ir jāpieņem, jo tāds ir tirgus un mūsu nākotne”.



 



Facebook lapa: facebook.com/PapaSauna



Kontakttālrunis: 27 729 004



 



Raksts sagatavots ar Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Lietuvā atbalstu.



Elvīra ZEMBLICKA