Reiz Tīmaņos bija skola

Mūsdienās, kad visā Latvijā turpinās skolu slēgšana, interesants liekas fakts, ka pirms simts gadiem daudzos Latgales pagastos atvēra jaunas skolas. Pirms 105 gadiem (1909. gadā) Šķaunes pagasta (līdz 1925. gadam Landskoronas pagasts) Tīmaņos atvēra tautskolu.

Skola bija neliela, tā bija ierīkota zemnieku mājā, kur sākumā aizņēma vienu, vēlāk divas istabas. Tautskolā mācījās trīs gadus, skolēni apguva ticības mācību, lasīšanu, aritmētiku, vēsturi, ģeogrāfiju. Mācības notika krievu valodā, izņemot ticības mācību, kuru pēc 1905.-1907. gada revolūcijas atļāva mācīt latgaliski. Mācības sākās vēlā rudenī, kad padarīti lauku darbi un beidzās agrā pavasarī, sākoties ganu gaitām un darbiem tīrumā. Daudzās ģimenēs trūcīgo apstākļu dēļ skolā varēja mācīties 1-2 bērni, parasti tie bija zēni. Vēl vairāk bija to, kuri tautskolā iemācījās tikai lasīt un rakstīt, jo vecāku rocība bija tik maza, ka ģimene varēja atļauties bērnu skolot tikai vienu gadu.

Jau 1919. gada 8. decembrī Latvijas Tautas padome pieņēma likumu par izglītības iestādēm. Likums noteica, ka katram Latvijas pilsonim obligāti jāmācās no sestā līdz sešpadsmitajam mūža gadam. Par pamata izglītības kodolu kļuva sešgadīgā izglītība.
Ar 1920. gada sākumu, kad noslēdzās Brīvības cīņas, Latgalē pirmo reizi vēsturē izglītību varēja iegūt dzimtajā valodā. Ar Latvijas valdības rīkojumu tika atvērtas latviešu pamatskolas un arī bijušās tautskolas pārtapa par latviešu pamatskolām. 1.- 4.kl. mācības notika latgaliski, literārā latviešu valoda tika mācīta kā atsevišķs priekšmets. Šāda kārtība pastāvēja līdz 1934. gadam.

Līdz 1920. gadam Tīmaņu tautskola divas reizes bija mainījusi savas telpas, bet 1921. gadā tās vajadzībām tika nodota Tīmaņu muižas kungu māja, no kuras kara un revolūcijas dēļ bija palikušas tikai sienas. Valsts un pašvaldība ieguldīja lielus līdzekļus, lai bijušo muižas ēku pielāgotu skolas vajadzībām. 1923. gadā Tīmaņu četrklasīgajā skolā mācījās 95 skolēni un strādāja divi skolotāji. Skolas pārzinis bija Z. Ramans. Pēc Izglītības ministrijas rīkojuma 1-2. kl. skolēniem bija 28 stundas nedēļā, 3.-4. kl. skolēniem 32 stundas nedēļā. Valsts garantēja ikvienam Latvijas iedzīvotājam bezmaksas izglītību, bet trūcīgo apstākļu dēļ bija bērni, kuri palika bez tās.

20. gs. 30. gadu sākumā Tīmaņos jau bija sešklasīgā pamatskola, kur mācījās pusotrs simts skolēnu un strādāja 6 skolotāji. Skolas pārzine bija M. Lauge. Skolā aktīvi darbojās mazpulks. 1934. gadā likumā par tautas izglītību tika noteiks, ka pirmais gads skolā ir pirmsskola, kad ir 20 mācību stundas nedēļā (ticības mācība, latviešu valoda, zīmēšana, aritmētika, dziedāšana, vingrošana). 5. kl. bija 32 stundas (ticības mācība, latviešu valoda, matemātika, zīmēšana, dziedāšana, vingrošana, dabas mācība un lauksaimniecības pa- mati, praktiskie darbi, ģeogrāfija un dzimtenes mācība, Latvijas vēsture, svešvaloda, militārā mācība zēniem, mājsaimniecība meitenēm). 1939. gadā žurnāls “Pagasta dzīve” Nr. 7 plaši atspoguļoja Pašvaldību departamenta direktora J. Zankevica braucienu uz Ludzas apriņķi (Šķaunes pag. toreiz ietilpa šajā apriņķī) inspicēt pašvaldību darbību. Brauciena laikā tika apmeklētas arī skolas. Šķaunes pagastā tikai Tīmaņu sešklasīgās skolas telpas tika atzītas kā labas, plašas un piemērotas bērnu izglītošanai.

1940. gadā, sākoties padomju okupācijai, skolas dzīvē notika lielas izmaiņas: no darba aizgāja vairāki skolotāji, aizliedza mazpulku darbību, sāka veidot pionieru organizāciju un tika paziņots, ka turpmāk būs 7-gadīgā skola, jo PSRS obligāta ir septiņgadīgā izglītība. Skolā vairs nemācīja ticības mācību, sāka mācīt krievu valodu un Staļina konstitūciju. Tautas izglītības komisariāta rīkojums par eksāmeniem paredzēja, ka 1941.gadā beidzot 4. klasi jākārto 4 eksāmeni, bet lai iegūtu apliecību par 7. klases pabeigšanu — 8 eksāmeni. Skolas darbu uzraudzīja gan Ludzas apriņķa skolu valde (F. Ankipāns, J. Pudulis, A. Ko- tāns), gan apriņķa partijas komitejas skolu daļa, kur īpaša vieta bija politiskās audzināšanas inspektoram A. Samsonam. Satraukumu skolēnu un daudzu vecāku vidū izraisīja ziņa par bijušās skolas pārzines M. Lauges apcietināšanu. 1941.gada 14.jūnijā kopā ar vecākiem uz Krasnojarskas apgabalu tika deportēti arī 5 skolēni no Tīmaņu skolas.
Nobeigumu lasiet kādā no nākamajiem avīzes numuriem.

Marija LABANOVSKA (Malinovska), Tīmaņu 8-gadīgās skolas 1966. bada absolvente