Ar Dieva un cilvēku palīdzību

Tas ir noticis! Pēc divu gadu sagatavošanās darbiem ir sākusies Krāslavas Sv. Alek-sandra Ņevska pareizticīgo baznīcas rekonstrukcija. Baznīca, senās pilsētas vēsturiska vērtība, tikko spējusi izdzīvot Dieva varas sūtītajā viesuļvētrā. Astoņdesmitajos gados Latvijas Komunistiskās partijas rajona komitejā radās “ģeniāla” ideja — noņemt krustu un kupolu, lai kristiešu svētnīcu pārveidotu par suvenīru veikalu. Neizdevās: pretojās arhitekts Ilmārs Leitāns, par ko arī tika nosūtīts uz zemes elli — Černobiļas katastrofas likvidāciju.

Vēlāk pareizticīgie, kas līdz tam lūdzās kapsētas kapličā, atgriezās senajā baznīcā, un, lūk, tagad šeit ir iesākti lieli restaurācijas darbi. Sestdien simtiem krāslaviešu bija liecinieki apzeltītā krusta un kupola iesvētīšanai un uzstādīšanai. Pēc diev- kalpojuma tēvs Georgijs, Daugavpils Sv. Borisa un Gļeba baznīcas pārvaldnieks, ar svēto ūdeni iesvētīja krustu, kristietības galveno simbolu, un kupolu, kas sver gandrīz divas tonnas. Garīgo dziesmu pavadībā montāžas darbi tika veikti ar juveliera precizitāti, bet meistari no Urālu kalnu teritorijas Aleksejs Šubņikovs un Artjoms Jevstratovs nodemonstrēja augstāko klasi. Unikālo pasūtījumu kupola izgatavošanā veica firma “Morion”, bet no Čeļabinskas apgabala vērtīgā krava līdz mums nonāca pa dzelzceļu.

Gribētos ticēt, ka ļaunprātīgais kristiešu apsmiešanas laikmets ir aizgājis nebūtībā uz visiem laikiem, un tagad meistari no Urāliem, kuri mācēja saglabāt senās krievu mākslas noslēpumus, tik spēs pildīt pasūtījumus. Nesen viņi uzstādīja apzeltītus kupolus templim Jekaterinburgā — kā piemiņu cara ģimenei, ko nogalinājuši lielinieki. Pēc Alekseja Šubņikova teiktā, Urālu firma pastāvīgi pieņem pasūtījumus no ārzemēm, tajā skaitā arī no Arābu Emirātiem. Zeltītās arhitektoniskās formas, kas rotā minaretus, pasūta arī musulmaņu valstis, bet Kazahstānā pašlaik tiek novērota kulta celtņu celtniecība.
Izmantojot gadījumu, draudzes pārvaldnieks tēvs Rostislavs lūdz visus kristiešus pārskaitīt iespējamos līdzekļus Krāslavas baznīcas atjaunošanai.

Pārskaitījumus var veikt:
Krāslavas Svētā Aleksandra Ņevska pareizticīgo draudzei
Brīvības iela 30,
Krāslava, LV-5601
Reģ. Nr. 90000435804
AS SEB banka konts:
LV75UNLA0050018253931

Aleksejs GONČAROVS