“Latvijas dārgumi” Krāslavas novada bibliotēkā

  • Kultūra
  • 22.03.2024 10:52
  • 149 skatījumi
img


12. martā Krāslavas novada bibliotēkā tika atklāta Normunda Beržinska privātās kolekcijas izstāde “Latvijas dārgumi”, kurā uz izsmalcināti veidotiem stendiem tiek prezentētas dažādas saktas. Stendu noformējums ir paša kolekcionāra roku darbs.



Klātesošie ar interesi klausījās saktu kolekcijas īpašnieka stāstu, kurš ar sajūsmu stāstīja par aizraušanos, kas aizsākās 2011. gadā, kad tika iegādāta pirmā sakta. Kolekcijas autors prasmīgi noformējis katru kolekcijas priekšmetu un atzina, ka sākumā aprakstījis katru saktu, tad pamanījis, ka, palielinoties eksemplāru skaitam, sācis atkārtoties un nolēmis stāstīt stāstus, kas saistīti ar prezentētajām rotām.



Kolekcija ir iespaidīga – darbi izvietoti divās telpās. Starp citu, vairākas saktas Krāslavā tiek izstādītas publikai pirmo reizi. Izstādē apskatāmas, saktas, kas izgatavotas Latvijas teritorijā, laika posmā no 17. līdz 21. gadsimtam. Izsmalcināts dizains un plaša vēsturiskā informācija sniedz priekšstatu par dažādiem latvju tautas dzīves periodiem.



Normunds Beržinskis prezentācijas laikā uzsvēra, ka kolekciju veidojis un turpina paplašināt, lai “rūpētos par mūsu senču radītajām kultūras vērtībām, sargātu tās un lepotos ar tām, jo tautas varenums nav apslēpts ne materiālās vērtībās, ne ieroču varā, bet gan garīgā spēkā".



Izstāde Krāslavas novada bibliotēkā būs apskatāma līdz 2024. gada 20. maijam.



Jeļena AVSJUKEVIČA



Autores foto