Uz “Zavaļinku” Svariņos!

  • Kultūra
  • 21.10.2022 13:17
  • 630 skatījumi
img

Žurnālista laime ir būt par spilgtu notikumu, kam lemts kļūt par neaizmirstamiem notikumiem pagasta un novada kultūras dzīvē, hronistu.
Latgale ir daudznacionāls reģions, kurā gadsimtiem ilgi draudzībā un saticībā sadzīvo dažādu tautību cilvēki. Un nekas tā nesavieno ciema ļaudis, kā kopīga dziesma vai deja akordeona pavadījumā, kad nosēdēt malā nav iespējams.

Svariņiem manā dzīvē ir īpaša vieta. Vēsturē ir zināmi daudzi tempļi, kuru sienas glabā daudzu ticīgo lūgšanas. Negrēkojot pret patiesību, teikšu, ka līdz ar Dievnamiem ir arī tādi lauku kultūras avoti,  kuru sienas gadu no gada turpina glabāt un krāt talantīgu tautas tīrradņu un sajūsmināto skatītāju sirds siltumu. Pareizi saka: ne jau vieta padara cilvēku skaistu, bet cilvēks vietu. Kultūras pasākumu organizatore Erna Šļahota savu misiju kalpot cilvēkiem turpina jau trīsdesmit divus gadus! Tikai šeit, Latgalē, varēja piedzimt unikāla tradīcija, kas kļuva par dzimtā ciema himnu, par kuru nav skaistāka visā plašajā pasaulē. Ar skanīgu akordeona spēli piekalnītē, ar saulespuķu sēkliņām un barankām, ar jautrām dziesmām un jokiem. Lai pilsētnieki atpūšas ... Ikviens, kurš kādreiz ir apmeklējis Ernas "Zavaļinku", vienmēr sapņo atgriezties. 



Vienpadsmitais ciema festivāls nav vienkāršs –jubilejas svētki. Svariņu Tautas namam - 70 gadu jubileja. Kultūras darba organizators nav profesija, bet dzīvesveids, kura mērķis ir kalpot cilvēkiem. Nevienu nepiemuļķosi, sevišķi lauku iedzīvotāju: viņš no attāluma nojauš viltību, un pasākumi ķeksītim, tas nav par Svariņiem. Šeit katra uzstāšanās ir ar glanci un, ja līdz pasākuma beigām nesāp plaukstas, tad vakars ir izniekots. Es vienmēr esmu pārsteigts par vietējo režisoru un scenāristu izdomu: lai kāda būtu “Zavaļinka”, tā vienmēr ir jauna! Šoreiz balli vadīja Viņas Augstība Kultūra, ļoti līdzīga Inesei Plesņai. Dimanti kronī - īpašs šiks, par ko visvairāk priecājās Arlekino jeb rosīgais Jurijs Lovčinovskis. Tik neparasti: galvenie vadītāji kā burvji parādījās no zāles. Skanot fanfarām! 



[..]



Aleksejs GONČAROVS



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.42



Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv