Ar cieņu pret radošu un strādīgu cilvēku

  • Kultūra
  • 02.08.2019 09:26
  • 303 skatījumi
img

Jebkuras pilsētas svētku apmeklētākais un krāšņākais notikums ir galā koncerts. Lieliska iespēja parādīt sasniegumus novada kultūras dzīvē. Ja Krāslava aprobežojās ar divu deju kolektīvu uzstāšanos, tad Dagda skatītāju iesildīšanas nolūkā rīkojās citādāk.

Pirmos uz skatuvi šarmantā koncerta vadītāja Solvita uzaicināja baltkrievu kultūras biedrības “Verbica” vokālo ansambli “Akolica”. Koši baltsarkanie tautastērpi, atjaunināts sastāvs, neskaitāmos mēģinājumos izkopta daudzbalsība. Jauns dziesmas aranžējums baltkrievu valodā nekavējoties “uzspridzināja” zāli zem klajas debess. Latviešu, baltkrievu dziesmas, un katrā priekšnesumā – dzīves svinēšana, mīlestība pret cilvēku un dzimteni. Aizkustinoši līdz asarām, to varēja nolasīt skatītāju apbrīnas pilnajās sejās.




Radošās Dagdas stils – pilsētā un pagastos pastāvīgi dzimst jauni dziesmu un deju kolektīvi. Otrs skatuves pārsteigums – drosme uz skatuves “palaist” jaundibināto vokālo trio “Vox Cor”, kas izveidojies un sevi spilgti pieteicis šogad. Lūk – šāds stimuls jaunatnes iniciatīvām! Un es izmantoju iespēju pateikties Ilzei Platacei, Līgai Beitānei un Jūlijai Smoļaņinovai par spožu debiju uz lielās skatuves. Piecas dziesmas tika izpildītas dzimtajā latviešu valodā. 




Radošās apvienības “Termoss” uzstāšanās vienmēr ir veiksmīga, bet šajā sestdienas vakarā Dainis Platacis un Andris Badūns, šķiet, pārspēja paši sevi. Aplausu dārdi izskanēja, sagaidot uz skatuves vokālo grupu “Solversija” – jebkura koncerta un pasākuma rotu. Nedaudz vēlāk viesis no galvaspilsētas Varis Vētra atzina, ka nesen viņam bija paveicies satikt Solvitas Plivčas ansambli Spānijā, un tagad rīdzinieks savu uzstāšanos uz Dagdas svētku skatuves uztver kā augstu pagodinājumu. Starp citu, ansambļa izpildīto dziesmu krievu valodā “Tikai sapnis”, vērtējot pēc aplausiem, var uzskatīt par programmas naglu.




Tautas deju ansamblis “Dagda” uzstājās skatuves priekšplānā. Vārdos nevar izteikt – tas ir katram pašam jāredz un jāsajūt! Šādos radošā lidojuma brīžos man patīk vērot slavenā tautas deju kolektīva vadītājas Ritas Vaišļas reakciju, ar kuru man reiz bija paveicies doties turnejā pa Lietuvu. Latvijas cienīgākā pārstāvniecība ārvalstīs!




Nākamā svētku režisoru ideja – sumināt tradicionālā konkursa “Dagdas novada ziedu dzīpari Latvijas villainē” uzvarētājus. Prestižās balvas, ieskaitot skaidru naudu, pasniedza vērtēšanas komisijas locekles Sandra Viškure, Vita Orole un Kristīne Vasilevska. Nominācijā “Sakoptākā individuālā māja” izcēlās lauku mājas “Upmalas”, “Apsītes” un pilsētas māja,  kurā dzīvo Inese un Leons Pauliņi.




Starp daudzdzīvokļu mājām kolektīvu uzvaru izcīnīja pilsētnieki, kas dzīvo Asūnes ielā 2, Dagdā. Skatītāji aplaudēja arī konkursa “Pievilcīgākais tūrisma piedāvājums Dagdas novadā” uzvarētājiem – Jaundomes muižas Vides izglītības centram un viesu namam “Saullēkti ozolos”. Es atvainojos laureātiem, jo pilsētas svētku atspoguļojuma sablīvētais formāts neļauj nosaukt visus tos, kuri ar savu darbu un mīlestību rotā dzimto zemi.




Neiztrūkstošs, protams, bija novada vadītāja Aivara Trūļa apsveikums, kam sekoja arī Lietuvas sadarbības partneru apsveikums. Tālāk uz skatuves nāca profesionālie estrādes mākslinieki. Slavenā dziedātāja Laila Ilze Purmaliete un populārais dziesmu autors un izpildītājs, aktieris Varis Vētra turpināja programmu, kuru es sauktu par literāru un muzikālu kompozīciju. Un grupas “Bermudu divstūris” uzstāšanās bija lieliska dāvana ne tikai jauniešiem. Krāšņs šovs! Un svētku noslēgumā – dejas līdz rītausmai Andrupenes grupas “Vīri laivā” pavadījumā.



Aleksejs Gončarovs.