Kas vieno Skaistu un Skaistkalni?

  • Kultūra
  • 22.03.2019 11:30
  • 506 skatījumi
img

Žurnālista paviršība kļūst par pamatu divu pagastu draudzībai…

Kā nu tur gadījās, kā nē, kurš bijis pie vainas, vai tā bijusi nejaušība, vai “likteņa pirksts”, tagad grūti pateikt.  2006. gadā, toreiz Bauskas rajona Skaistkalnes pagasta priekšsēdētājam, šobrīd Vecumnieku novada Domes deputātam Jānim Kalniņam gadījās kādā makšķerēšanai veltītā rakstā izlasīt, ka Krāslavas rajona Skaistkalnes pagastā uz Drīdža ezera notiks zemledus makšķerēšanas sacensības. Pārsteigts par alošanos, pats būdams “joku plēsējs”, zvanījis pa norādīto tālruni ar domu noskaidrot, kurš tad Skaistkalni uz Latgali pārcēlis? “Nu, pretī gadījos es, tikpat “dulla””, smej Krāslavas novada Skaistas pagasta pārvaldes vadītāja, toreiz – pagasta priekšsēdētāja Gundega Grišāne. “Tā sākās mūsu pagastu draudzība. Izrādās, Skaistkalnes pagasta priekšsēdētājs ir arī pūtēju orķestra, kas nes pagasta vārdu, vadītājs. Uzaicinājām pūtēju orķestri uz Sīvera ezera svētkiem, viņi piekrita atbraukt. Baltā orhideja, kuru toreiz mums uzdāvināja ciemiņi, kuplo un ik gadu iepriecina ar krāšņiem ziediem, tāpat arī mūsu draudzība – nu jau 13 gadus! Toreiz atbildes vizītē Skaistkalnē viesojāmies ar Skaistas pamatskolas skolēniem, pēc tam Skaistkalnes pūtēju orķestris piedalījās Skaistas pagasta svētkos. 2010. gadā Krāslavas pilsētas svētkos par koncerta spilgtāko priekšnesumu tika atzīts pūtēju orķestra “Skaistkalne" priekšnesums. 2013. gadā Tautas deju festivālā “Latvju bērni danci veda” Krāslavā, orķestris “Skaistkalne” uzmundrināja svētku gājiena dalībniekus un sniedza koncertu Krāslavas baznīcā. Par baznīcas akustiku pūtēji joprojām sajūsmā – katedrāles cienīgs skanējums! Draugi no Zemgales iecienījuši viesu mājas “Skaistkalni” Drīdža ezera krastā, kurp brauc atpūsties un baudīt Latgales dabu.”



18. martā pūtēju orķestris “Skaistkalne” svinēja 15. gadu jubileju un kā tad bez draugiem – “brāļiem latgaliešiem”? Tā nu Skaistas tautas nama līnijdeju grupas “Harmonija” dejotājas, nupat nosvinējušas savu 15 gadu jubileju, kopā ar Gundegu Grišāni un vienu, toties spilgtu “brāļu latgaliešu” pārstāvi Aleksandru Kadeņecu, devās tālajā ceļā sveikt skaistkalniešus.



Kā vēsta Vecumnieku novada portāls: “Skaistkalnes pagasts ir viena no Vecumnieku novadā administratīvajām teritorijām tā dienvidrietumos Mēmeles kreisajā krastā. Robežojas ar Lietuvu, sava novada Kurmenes un Bārbeles pagastiem, un Bauskas novada Brunavas un Vecsaules pagastiem. Pagasta centrs atrodas Skaistkalnē. Pagasta platība - 106,1 km2. 2018. gadā reģistrēti 1070 iedzīvotāji. Skaistkalnes vidusskolā mācās 180 audzēkņi un strādā 25 pedagogi.



Skaistkalne kā apdzīvota vieta pastāv vairāk nekā 500 gadu. Daudzu, vairāk vai mazāk, bezpersonisku apdzīvotu vietu vidū Skaistkalne izceļas ne vien ar savu skanīgo nosaukumu, bet arī ar virkni tikai šai vietai raksturīgo iezīmju. Pierobežas ciemats, ar īpašu izloksni, kas liecina par sēļu zemes tuvumu, kā arī varenā, pieticīgajai ciemata apbūvei pāri izslējusies baznīca, apliecina katolicisma spēcīgās saknes šajā Zemgales stūrītī. Vizuāli tieši Skaistkalnes tēls visbiežāk saistās ar iespaidīgo dievnama siluetu.



Nosaukums Šenberga palika nemainīgs līdz pat 20. gadsimtam, un, tad ar pagasta padomes lēmumu tika latviskots 1925. gadā.”



Skaistkalnes tautas namā darbojas 4 amatieru kolektīvi: Jauniešu deju kolektīvs "Vanadziņi", bērnu popgrupa "Domino", sieviešu vokālais ansamblis "Vēl mazliet", amatierteātris "Gadījums" un jubilāri – pūtēju orķestris “Skaistkalne”. Šis orķestris savā ziņā ir unikāls, jo Skaistkalnē nav mūzikas skolas, kas kalpotu orķestrim kā bāze. “Profesionālā valodā šādus orķestrus sauc par autodidaktiem (cilvēki, kuri savas zināšanas ieguvuši pašmācības ceļā)”, teica pasākuma vadītāja, arī orķestra dalībniece. Un ir skaidrs, ka šāda kolektīva pastāvēšana nav iespējama bez uzņēmības, uzcītības, arī zināmas devas spītības un pozitīva “dulluma” – to apliecināja visi orķestra dalībnieki.



Jubilejas koncerts “Tik un tā” izskanēja ļoti sirsnīgi un ģimeniski. Jubilāru sniegumu papildināja bērnu popgrupas dziesmas un jauniešu deju kolektīva uzstāšanās. Pēc koncerta jubilārus sveica mājinieki un viesi, tai skaitā Skaistas pagasta līnijdeju grupa “Harmonija” ar deju un Gundega Grišāne ar Latgales lauku labumiem.                                                                                                                                            



“Skaistkalnē dziesmas un mūzika, vairāk vai mazāk, ir skanējušas visu laiku” savā uzrunā pēc koncerta teica orķestra vadītājs Jānis Kalniņš. “Skaistkalne ir pelnījusi savu pūtēju orķestri!” Diriģents aicināja vecākus novērtēt savu bērnu ieguldīto darbu priekšnesumu tapšanā un nākt uz koncertiem. “Atlieciet visas savas problēmas malā! Svarīgāks par visām problēmām ir jūsu bērna ieguldītā darba atzinīgs novērtējums.” Viedi vārdi! 



Novēlam pūtēju orķestrim “Skaistkalne” veiksmīgu un radošu turpmāko darbību un gaidām ar koncertu mūsu pusē!



Iveta LEIKUMA