Dzeltenās tulpes – modes skates vēstneses

  • Kultūra
  • 15.03.2019 10:27
  • 161 skatījumi
img

Pavasaris – iedvesmas, radošu centienu un nerimstošas fantāzijas laiks. Pasaules modes likumdevēji – tā nav tikai Ņujorka, Londona, Milāna un Parīze. Jau piecpadsmito gadu pēc kārtas 8. martā Skaistā notiek modes skate.

Viss sākas ar sapni, un kādu reizi Gunta Ļaksa-Timinska piedāvāja ciemata iedzīvotājiem podiju “Netradicionālā mode”. Lielais Zīda ceļš diemžēl cauri Skaistai neiet, tāpēc šeit izmanto pieticīgākus audumus – pamatā second hand, vēl papīru, kartonu, plastiku, foliju... Pirmā modes skate izrādījās tik veiksmīga, ka gribējās to atkārtot.



Galvu reibinošā projekta autore no ciemata šuvējas ātri kļuva par modes dizaineri un pat režisori. Jautājumu par piemērotām modelēm mūsu Gunta atrisināja dabīgā veidā. Kaulainām, ar diētu pārņemtām jaunavām laukos nav vietas. Šeit uz izķeršanu ir dāmas, kuras spējīgas gan zirgu apturēt, gan no dubļiem mersedesu izbīdīt, siena rulli šķūnī ieripināt, ar vienu roku pacelt divus pudus smagu piena kannu. Un nav mazsvarīgi: no ballītes nogādāt mājās lielgabarīta laulālo draugu. Vīrieši pašlaik ir reta prece, tos nav izlutinājušas Eiropas vēsmas. Sieviešu auguma parametri 60-90-60 mūsu pusē nav īpaši pieprasīti. Tā veiksmīgi sagadījies, ka podijs un līnijdeju ansamblis “Harmonija” ir radušies vienlaicīgi. Ātri pierada pie skatuves un aplausiem. Dejojošās dāmas, Guntas pierunātas, piekrita piemērīt un parādīt lieliskos tērpus. Pirmais mēģinājums bija veiksmīgs. Tālāk mainījās kolekciju nosaukumi, modes svētku melodijas, nemainīga palika vien skatītāju, kuri ātri iemācījās atšķirt apģērba modeļus, atzinība. Tas gadījums, kad mūsu dāmas pārvērtās līdz nepazīšanai, gadu no gada saglabādamas šarmu un intrigu.



Piecpadsmitais, jubilejas, podijs lika turēt latiņu augstu. Ne pirmo reizi pasākuma vadītāja loma uzticēta Edvīnam Vecelim, un arī šoreiz galantais vīrietis demonstrēja zināšanas pasaules modes tendencēs. Ātri aizritēja piecpadsmit gadi, par ko uz ekrāna atgādināja foto un video, vecie tērpi saglabājušies bez jebkādiem defektiem, un mēs, skatītāji, vairākkārt pārliecinājāmies – jaunais ir labi aizmirsts vecais. Jūs neticēsiet – sešos izgājienos uz skatuves modeles demonstrēja gandrīz pussimt tērpu, kuri pilnībā atbilda pieteiktajai tēmai – “Netradiconālā mode”. Gribas papildināt – neatkārtojams brīnums. Modes dizainere Gunta vairākkārt pateicībā saņēma ziedus.



Svētku scenārijs turpinājās bez pārtraukumiem. Kamēr modeļi aizkulisēs pārvērtās, uz skatuves kāpa viesi no Kaplavas – divas Olgas, Valentīna un Jeļena. Viņas ne tikai piedāvāja dejas – latviešu un Austrumu –, bet arī dāvāja zālei sirsnīgas dziesmas. Tikpat silti skatītāji aplaudēja mazajai solistei Elīnai, kura izpildīja dziesmiņu “Maza, maza meitenīte”.



Krāsains fināls – ziedu un dāvanu pasniegšana modelēm, aktieriem un Olitai Škutānei, kura dāvāja dzimtajam ciematam rokdarbu personālizstādi. Bet pieci vīrieši pasniedza visām daiļā dzimuma pārstāvēm zālē dzeltenas tulpes. Tēja, kafija arī bija. Svētki izdevās lieliski!



Aleksejs GONČAROVS