Tiecoties pēc mākslas

img

Novembra nogalē Krāslavas Poļu skolas 4.-8.klašu skolēni projekta “Skolas soma” ietvaros viesojās Daugavpilī. Pētījuma punkts bija pilsētas vēsturiskais rajons – cietoksnis. Tagad šī vieta ir valsts nozīmes pilsētbūvniecības un arhitektūras piemineklis, kas nominēts UNESCO Pasaules mantojuma vietas statusam.

Projekta ietvaros skolēni apmeklēja Daugavpils Tehnikas un industriālā dizaina centru (Inženieru arsenālu), kur varēja iepazīties ar dzelzceļa nozares attīstības vēsturi, lokomotīvju uzbūvi un attīstību. Ekskursijas laikā skolēni apskatīja mūsu valsts tehniskos sasniegumus: pasaulē pirmās mazākās fotokameras “Minox” kopiju, kas izgudrota Latvijā. Apskatījām rūpnīcā VEF ražoto antīko radioaparātu, magnetofonu un telefona aparātu kolekciju. Bērni varēja apskatīt arī zīmolu “MOSKVIČ”, “ZIS”, “Volga”, “ZAZ”, “BMW”, “JAGUAR”, “MERSEDES” antīko automašīnu izstādi. Daļa no kopijām piedalījās tādu slavenu latviešu filmu kā “Melānijas hronika”, “Suflieris”, “Sarkanais mežs” un citu filmēšanā. Izstādīti arī motocikli, mopēdi un velosipēdi, kā arī sacīkšu auto kolekcija. Piemēram, sacīkšu braucēja Maksima Bogdanova kolekcija (starp citu daugavpilieša), kurš pasaules čempionātā ieņēma 3. vietu. Unikāls akcents, kas patiešām interesēja bērnus, bija dzelzceļa makets ar kustīgiem vilcienu modeļiem. Izrādās, ka ar maketa palīdzību topošie mašīnisti apgūst vilciena kustības tehniku. Skolēniem ļoti patika makets, jo viss tik precīzi un ticami atbilda īstenībai. Katra detaļa tajā izpildīta smalki un precīzi.



Pēc tam skolēnu grupa devās aizraujošā ekskursijā un meistarklasē uz Marka Rotko mākslas centru. Centrs nosaukts daugavpilieša amerikāņu mākslinieka Marka Rotko (1903-1970) vārdā. Šis ir vienīgais mākslas centrs Austrumeiropā ar pastāvīgo Marka Rotko darbu ekspozīciju. Centrs tika atklāts 2013. gada 24. aprīlī Dinaburgas cietokšņa Arsenāla ēkā. Mākslinieks bērnībā pameta dzimteni, jo ģimene bija spiesta emigrēt. Tā viņš nonāca Amerikā, tam laikam smagajos apstākļos – Otrā pasaules kara un pēckara periodā. Šo grūto laiku mākslinieks atspoguļoja savos darbos. Pamazām viņš nonāca pie secinājuma, ka mākslas galvenais spēks slēpjas krāsās. Tā ir krāsa, kas izraisa emocijas, pieredzi un asociācijas. Bērni pat varēja apmeklēt unikālu izstāžu zāli ar Marka Rotko oriģināldarbiem. Tas bija patiesi iespaidīgi! It īpaši, kad gids teica, ka dārgākais šī mākslinieka darbs pārdots par 170 miljoniem dolāru. Marks Rotko ieguva pasaules slavu un popularitāti.



Pēc aizraujošās ekskursijas bērni varēja pārbaudīt savus spēkus un iemēģināt roku radošumā. Ikviens varēja izgatavot apsveikuma kartiņu Marka Rotko 120. dzimšanas dienā. Turklāt, to darot, piedalīties konkursā. Skolēniem par to bija liela interese, jo daudzi apmeklē mākslas skolu. Bērni daudz zināja par mākslinieku, zīmēšanas virzieniem un tehnikām.



Tas ir brīnišķīgi, ka mums Latgalē ir vietas, kur var saskarties ar mākslu un studēt mākslu. Starp citu, Inženieru arsenāls un Marka Rotko mākslas centrs saņēma gada balvu Latgales tūrisma nozarē. Beidzot tur viesojāmies arī mēs, Krāslavas Poļu skolas pārstāvji. Tikko bijām ieradušies no nedēļu ilgas viesošanās Rīgā. Un tagad, Ziemassvētku priekšvakarā, mūsu skolēni devās uz Poliju, uz slavenu kūrortpilsētu kalnos.



Tā Krāslavas Poļu skolas raibā un dzīvespriecīgā ikdiena aizrit jaunu zināšanu, mākslas un iespaidu meklējumos.



 



Karīna BIRUĻE



Foto no autora personīgā arhīva