Krāslavas Poļu skola turpina strādāt

img


Krāslavas grāfu Plāteru vārdā nosauktā Poļu skola sāka aktīvu darbu jau 2023. gada 16. augustā. Ar Polijas sniegto atbalstu un finansiālu ieguldījumu skolā tika realizēts divu nedēļu brīvprātīgais projekts “Fundacja Pomoc Polakom Na Wschodzie /im. Jana Olszewskiego”. Projektā, kura tēma bija “Ceļojums pa Latgali”, piedalījās vairāk nekā 20 skolēni no 1. līdz 7. klasei.



Katra diena tika veltīta kādam mācību priekšmetam. Nodarbības bija radošas un aktīvas, orientētas uz zināšanu papildināšanu un jaunu iemaņu apgūšanu.



Pirmā diena tika veltīta ģeogrāfijai. Īstam ceļotājam taču ir nepieciešamas šī priekšmeta zināšanas! Bērni atkārtoja zināšanas par Latvijas kultūrvēsturiskajiem novadiem, jaunāko klašu audzēkņi pirmo reizi uzzināja par pasaules kontinetiem un valstīm. Noslēgumā tika izveidota radošo darbu izstāde “Ceļojums apkārt pasaulei”.



Turpinājumā sekoja sporta diena. Bērni piedalījās sporta spēlēs un stafetēs, kā arī spēlēja ūdens peintbolu Zirga ezera krastā.



Trešā diena bija vēltītā datortehnikai. Bērnu vecākā grupa atveidoja savas pilsētas mīļākās vietas datorā, bet jaunākie paši veidoja atklātnītes “Krāslavai 100 gadi”. Noslēgumā visi kopā devās uz Persteņa ezeru.



Nākošajā dienā – literatūra. Bērni klausījās audiopasakas un atveidoja iemīļotos varoņus. Kad darbi bija paveikti, bērni ļāvās akmentiņu pārvērtībām, tos krāsojot ar guaša krāsām, radot visdažādākos varoņus. Pasakās viss ir iespējams! Tāpat bērni izveidoja ziepju burbuļu šovu. Dažiem tas bija kas jauns, ka no visvienkāršākajām ziepēm un salmiņa var radīt īstu jautrību! 



Nākamā nodarbība veltīta mākslai. Dalībnieki zīmēja savu draugu portretus štriha tehnikā, kā arī veidoja aplikācijas par tēmu “Gadalaiki”.



Tālāk sekoja mūzikas nodarbība. Tās sākumā tika rīkota rīta vingrošana mūzikas pavadījumā. Bērni apguva arī mūzikas instrumentu nosaukumus, dziedāja dziesmas poļu valodā, spēlēja aizraujošas un jautras spēles.



Turpinājumā sekoja dizaina un tehnoloģiju nodarbība. Katrs varēja izveidot sev par piemiņu kādu radošu darbiņu no kartona un krāsaina papīra.



Projekta ietvaros tā dalībnieki piedalījās arī divās ekskursijās pa Latgali. Izdevās apmeklēt Daugavpili, kur apmeklējām Latgales zoodārzu un apskatījām dažādus eksotiskus dzīvniekus. Tāpat apmeklēja bērnu izklaides parku “Tarzāns” Stropu ezera krastā. Tur bērni varēja mācīties pārvarēt savas bailes un šķērsot virkni šķēršļu, sasniedzot savu mērķi. Iemācījās būt veikli un drosmīgi. Tas bija īsts piedzīvojums!



Otras ekskursijas laikā tika apmeklēta pati Latgales sirds – Rēzekne. Šī pilsēta ir īsts latgaliešu valodas un kultūras šūpulis. Tur bērni piedalījās muzejnodarbībā “Māla kamola ceļojums”, apskatīja vislielāko keramikas izstrādājumu kolekciju Latgalē, paši izveidoja māla suvenīrus. Pēc tam visi devās uz izklaides centru “KidZone”, kur lieliski pavadīja laiku dažādās atrakcijās. Ekskursijas noslēgumā – Rēzeknes Olimpiskā centra apmeklējums. Tur bērni apmeklēja baseinu, burbuļvannu un saunu. Katrs varēja izvēlēties sev tīkamāko.



Projekta aktivitāšu laikā bērniem tika dota iespēja degustēt poļu un latgaliešu kulinārā mantojuma ēdienus. Bērni piedalījās poļu nacionālo ēdienu un desertu pagatvošanas procesā, kā arī degustēja izsmalcinātus latgaliešu ēdienus Krāslavas novada Tūrisma informācijas centrā. Tāpat katru dienu bērniem tika dota iespēja pusdienot kafejnīcā “Mārīte”.



Krāslavas Poļu skola pateicas sponsoriem un projekta organizatoriem par brīnišķīgajām bērniem dotajām iespējām! Tās bija neaizmirstamas nedēļas!



2023. gada 1. septembrī Poļu skola vēra durvis visiem audzēkņiem. Svinīgo pasākumu apmeklēja augsta ranga amatpersonas no Polijas: Polijas vēstniece Latvijā Monika Michaliszyn, vēstnieks Mariusz Podgórski, Poļu valodas attīstības Sv. Maksimilāna Marijas Kolbego institūta direktors Jacek Jankowiak, kā arī poļu biedrības “Strumen” priekšsēdētājs Jāzeps Dobkevičs. Viesi novēlēja veiksmīgu jauno mācību gadu, lieliskus rezultātus eksāmenos, mērķtiecību un sasniegumus. Vēstniece Monika Michaliszyn publiski paziņoja, ka Polija ir ieinteresēta saglabāt Krāslavas Poļu skolu. Bērni, kam ir poļu saknes, ir tiesīgi apgūt savu senču valodu, kultūru un tradīcijas. Tāpat vēstniece paziņoja, ka šobrīd notiek aktīvas pārrunas starp Latviju un Poliju par finansējuma piešķiršanu skolai. Polijas pusei ir plāni iekļaut Krāslavas poļu skolu vispasaules organizācijā ORPEG (Ośrodek Rozwoju Polskiej Edukacji za Granicą), tādējādi izveidojot pirmo šāda veida skolu Baltijā. Tas ļaus atrisināt skolas finasēšanas jautājumu, saglabāt poļu kultūru Krāslavā, un bērni varēs turpināt apgūt poļu valodu. Polijas puse ir gatava sadarboties un cer, ka mūsu valdība sniegs pozitīvu atbildi. Polijas vēstniece Latvijā uzrunāja klātesošos ne tikai poļu valodā, bet arī latviešu valodā, tādējādi rādot lielisku piemēru un cieņas izrādīšanu. Krāslavas poļu biedrības priekšsēdētājs Jāzeps Dobkevičs svinīgajā uzrunā Krāslavas Poļu skolu nosauca par pērli. Arī viņš atbalsta skolas saglabāšanu un funkcionēšanu. Akcentēja valodu apgūšanas nozīmi. Skolēni viesu un skolotāju pavadībā apmeklēja kapsētu, nolika ziedus un aizdedzināja svecītes poļu karavīriem, kuri krituši cīņās par Latvijas neatkarību. Tā aizritēja 1. septembris Krāslavas poļu skolā. Noskanēja zvans, aicinot bērnus atkal sēsties pie mācību galdiem klasēs.



Uzsmaidīja koša septembra saulīte un atgādināja par to, ka rudens atkal ir klāt. Pārmaiņu, jaunu ideju un spilgtu notikumu laiks! Noslēgumā gribas izteikt pateicību visiem viesiem, kuri izrādīja uzmanību, līdzdalību un interesi par skolas likteni. Tikai kopīgiem spēkiem var atrisnāt nopietnus jautājumus. Skola – tā ir vieta, kur mācās nākotnes speciālisti. Tāpēc ir ļoti svarīgi bērniem dot iespējami daudz iespēju macīties. 



Karīna BIRUĻE