Mācību gads sākās ar forumu

img

“Varavīksnes” skolas vidusskolēni 5. un 6. septembrī devās uz Kaplavu, kur šogad notika kārtējais vidusskolēnu forums “Nāc! Būsim kopā!”. Projekts, ko 11. klase gatavoja kopā ar klases audzinātāju Valentīnu Purpišu, piedaloties tradicionālajā jauniešu iniciatīvu projektu konkursā, ko atbalsta Krāslavas novada pašvaldība, bija vērsts uz vidusskolēnu saliedēšanu, motivācijas radīšanu mācībām un prasmju attīstību darbam komandā. Šī nav pirmā reize, kad Kaplavas pagasta Tautas namā notiek skolas forums, par ko īpašs paldies pagasta pārvaldes darbiniekiem un personīgi Tautas nama vadītājai Allai Ruseckai!

Forums sākās ar psiholoģiskām spēlēm, kuras organizēja 11. klases skolēnu grupa jaunā skolas psihologa Vadima Bogdanova vadībā. Dalībniekiem bija iespēja tuvāk iepazīt vienam otru un atbrīvoties no kautrības, kas traucē aktīvai komunikācijai un pašizpausmei.



Psiholoģiskās spēles nomainīja nākamais bloks “Nākotnes arhitekti” - tikšanās ar vienu no “Varavīksnes” skolas absolventiem. Lielo naftas tankkuģu stūrmanis Ričards Pobudins dalījās iespaidos par savu profesionālo darbību un izvēlētās profesijas īpatnībām. Viņa stāsts par jūrnieka ikdienu, darba grafiku un iespaidiem par Jordāniju, Ķīnu, Nigēriju izraisīja patiesu interesi foruma dalībnieku vidū. Dalībnieki klausījās aizturētu elpu, pielaikojot sev mūsu novadam retu, romantikas un piedzīvojumu pilnu profesiju. Ričards neslēpa, ka šis darbs ir smags, un brīžiem pat bīstams. Tiesa, par pēdējo apstākli klausītāji īpaši nesatraucās, jo galvenais - iespēja redzēt visu pasauli.



Pēc tikšanās foruma dalībnieki tika sadalīti astoņās grupās, lai veiktu radošo uzdevumu. Mobinga jeb iebiedēšanas tēma skolā ir bijusi aktuāla vienmēr. Katrai grupai tika norīkots eksperts, kurš bija gatavs runāt par emocionālās vardarbības būtību, konfrontācijas veidiem un metodēm. Pēc tam grupa saņēma situācijas aprakstu, ar kuru ikviens var saskarties skolā vai ikdienas dzīvē, un bija jāizdomā veids, kā atrisināt problēmu, un pēc tam klātienē jāizspēlē radušos situāciju un finālu. Sagatavošanās prasīja diezgan daudz laika, problēmas ar mobingu vai iebiedēšanu daudziem izrādījās jaunums un prasīja nopietnu pārdomu laiku.



Pēc tik nopietna un smaga darba pienāca laiks netradicionālām sporta spēlēm. Spēles izspēlēja ar prieku un nepamanīja, kā pienāca laiks vakariņām. Diena noslēdzās ar vispārēju izspēlēto situāciju atainošanu. Kādus finālus un problēmu risinājumus tik neizdomāja foruma dalībnieki. Nevienam nebija šaubu, tagad viņi visi spēs atpazīt mobinga pazīmes un pretoties emocionālai vardarbībai. Pirms gulētiešanas foruma dalībniekiem bija laiks nedaudz padejot, un tā arī beidzās pirmā foruma diena.



Pēc rīta vingrošanas un sātīgām brokastīm “Varavīksnes” skolas vidusskolēniem otrā foruma diena sākās ar spēli - orientēšanos. Spēli organizēja un vadīja vietējo jaunsargu instruktors Ēriks Daņiļevičs. Divas spēles stundas paskrēja tik ātri, ka aizrautīgie foruma dalībnieki to pat nepamanīja. Atlika pēdējais uzdevums - izvēlēties skolu pašpārvaldi – parlamentu. Debates nebija ilgas. Visas klases jau sen bija izlēmušas, kas pārstāvēs viņu intereses skolas parlamentā. Un “līdera amati” šogad tika sadalīti šādi: Jelizaveta Karole (12.kl) - prezidente, Dana Jacina (12.kl) - spīkere, Anastasija Vanaga (11.kl) - sekretāre. Šis forums ir beidzies. Priekšā ir jaunais mācību gads un tas noteikti būs īpašs un atmiņā paliekošs, jo “Varavīksnes” skolas vidusskolēni ir pavisam īpaši un neaizmirstami!



Andrejs JAKUBOVSKIS



Foto no "Varavīksnes" skolas arhīva