Tauriņi – tas ir interesanti!

img

Pavasarī ir tik jauki ieraudzīt pirmo tauriņu. No bērnības atceros šādu ticējumu – ja pirmo ierauga dzeltenu tauriņu - vasara būs rāma un saulaina, ja raibu – piedzīvojumiem bagāta un jautra. Neatceros gan, vai kāda mana vasara atbilda tauriņa vēstījumam.

Portālā latvijas.daba.lv lasu, ka tauriņi ir sugām viena no bagātākajām kukaiņu kārtām (pasaulē zināmas ~140 000 sugas, vairākums no tām izplatītas tropos). Latvijā konstatētas ~2400 sugas, kas pārstāv 69 tauriņu dzimtas. Pazīstamākās no tām ir dižtauriņi, balteņi, raibeņi, samteņi, zeltainīši, resngalvīši (Hesperidae) (šīs dzimtas var uzskatīt par dienastauriņiem, tālāk minētās – par naktstauriņiem), sfingi, vērpēji (Lasiocampidae), pāvači (Saturniidae), pūcītes, sprīžmeši, lācīši (Arctiidae), tinēji (Tortricidae), plakankodes (Oecophorinde), tīklkodes (Hyponomeutidae), kodes u. c. Pēdējās 4 minētās dzimtas pārstāv sīktauriņus, bet iepriekšminētās – lieltauriņus. 44 tauriņu sugas ir iekļautas Latvijas Sarkanajā grāmatā.



Ja Krāslavā, kādas privātmājas pagalmā pamanāt dažādas konstrukcijas, kas naktī izstaro baltu gaismu, uz kuru tiecas naktstauriņi – ziniet, pie mums viesojas tauriņu pētnieks Ivars Šulcs. Šīs konstrukcijas ir pašķērāji. Dārzā pie mājas izvietoti divi dažādi. Naktī tauriņi lido pret gaismu un iekrīt tvertnē, kur ir narkoze. Taureņi tiek iemidzināti pētniecības nolūkos. Pēc zināma laika tiek noteikts tauriņu skaits, suga, tas, kura suga dominē šajā apkārtnē.



- Kad jūs sākāt interesēties par tauriņiem?



- Sākšu ar to, no kurienes man  radās interese par entomoloģiju, par kukaiņiem kā tādiem - kas viņi ir, kas tās par grupām, kas par kārtām? Tas nāk no mana tēva Aleksandra Šulca. Viņš bija profesionāls biologs, beidzis Latvijas Universitāti. Viņš mani ieinteresēja jau no puikas gadiem. Konkrēti par tauriņiem, jo viņš pats par tiem interesējās. Mājās mums ir liela tauriņu kolekcija. Varētu teikt – lielākā Baltijā. Tēvs to sāka veidot no pagājušā gadsimta trīsdesmitajiem gadiem. Es to turpinu. Visu laiku notiek pētījumi. Nepārtraukti nāk jaunas atziņas, jaunas sugas klāt. Šis darbs nekad nevar beigties. Vismaz manā paaudzē.



Tauriņi dalās dienas tauriņos un nakts tauriņos. Attiecīgi – kas lido pa dienu un kas – naktī. Latvijā ir ap 120 dienas tauriņu sugu, un ap 2400 naktstauriņu sugu. Tātad – kad mēs guļam, viss debess jums ir pilns ar tauriņiem. Tie lido uz ziediem, apputeksnē tos – padara derīgu darbu – uzlabojas raža.



- Tātad, ne tikai bitītes čakli strādā, apputeksnēdamas augus?



- Jā, ne tikai bites! Arī nakts tauriņi dūšīgi darbojas apputeksnēšanas jomā nakts laikā. Ir svarīgi šos naktstauriņus iegūt pētījumiem.



Iveta LEIKUMA



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.21
Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv