Mikolajki Krāslavā

img

Poļu kultūrā dažas nedēļas pirms Ziemassvētkiem svin īpašus svētkus - Svētā Nikolaja dienu (Polijā to dēvē arī par Mikołajki). Saskaņā ar leģendu pirms daudziem gadiem šajā dienā svētais Nikolajs slepeni lika dāvanas nabadzīgiem bērniem. Tiem, kas uzvedās labi, viņš dāvināja saldumus un zelta monētas, bet nepaklausīgajiem - žagarus, lai viņi saprastu savas kļūdas un labotu tās līdz Ziemassvētkiem.

Svētais Nikolajs bija labs, betstingrs un taisnīgs, tāpēc uzskatīja, ka balva ir jānopelna. Laiks pirms Ziemassvētkiem ir īpašs, kad mums ir jāatjauno kārtība dvēselē, mājā, apkārtnē. Šajā laikā īpaši svarīgi ir darīt labus darbus, palīdzēt citiem, dāvināt dāvanas. 6. decembrī Krāslavas grāfu Plāteru vārdā nosauktajā poļu skolā projekta “Mani piedzīvojumi ar skolas teātri. Mikołajki Krāslavā” ietvaros notika teātra izrāde, kuras laikā Svētais Nikolajs pirms Ziemassvētkiem bērniem pasniedza pirmās saldās dāvanas.



Krāslavas poļu skola  uzņēma viesus. Pasākumā piedalījās vairākas skolas no Rīgas, Daugavpils un Krāslavas. Katras izglītības iestādes audzēkņi demonstrēja savas prasmes un talantus, spēju uzstāties auditorijas priekšā. Teātra iestudējumu tēma - maģiskā svētku sajūta Svētā Nikolaja dienā. Svētku pasākumu atklāja Krāslavas poļu skolas ansamblis “Kropelki” skolotāja Sergeja Artemenkova vadībā. Uzstāšanos turpināja Daugavpils poļu kultūras centra teātra grupa Jeļenas Savkinas vadībā. Šis iestudējums atgādināja citu poļu tradīciju Andrzejki - vakaru, kad meitenes cerēja ieraudzīt savu saderināto. Krāslavas “Varavīksnes” sākumskolas skolēni skolotājas Ivetas Putānes vadībā parādīja lielisku priekšnesumu par Ziemassvētkiem. Bērni pastāstīja, ka Ziemassvētki ir ne tikai konfektes un cepumi, bet arī palīdzība un rūpes par citiem, laipna attieksme, piedošana un labi nodomi. Cik lieliski, ka skolēni domā par tik svarīgām vērtībām! Skolā vissvarīgākais ir ne tikai sniegt gramatikas, rakstīšanas un skaitīšanas zināšanas, bet arī iemācīt audzēkņiem labestības pamatu turpmākajai dzīvei. Cik labi, ka bērni var saglabāt un attīstīt savu kultūru, tradīcijas un nacionālās paražas.



Turpinājumā sekoja Daugavpils poļu skolas skolēnu uzstāšanās Lidijas Lapkovskas vadībā. Skolēni demonstrēja ļauno un labo spēku cīņu uz zemes. Ikviens var mainīties uz labo pusi, ir nepieciešama tikai vēlme un cenšanās. Cilvēks ir tā iekārtots, ka viņa dvēsele nemitīgi tiecas uz augšu pie Dieva, bet tam traucē ļaunums uz zemes. Nekas ļauns nevar radīt labu, tāpēc ir ļoti svarīgi radīt mieru un harmoniju sev apkārt, darīt labus darbus, būt pacietīgiem un spēt piedot. Pēc tam uz skatuves kāpa Krāslavas pamatskolas audzēkņi, kuri parādīja uzvedumu par draudzību. Ir ļoti svarīgi iemācīties būt labiem draugiem, jo   labs draugs ir gandrīz kā brālis. Kad garastāvoklis ir pavisam slikts un dvēselē nav prieka, draugi nāk palīgā. Svētā Nikolaja dienā ir svarīgi domāt par draudzību un dāvanām, jo   patiesa laime ir tad, kad vari citus darīt laimīgus. Teātra izrādes noslēdza Krāslavas poļu skolas audzēkņi. Viņi attēloja brīnumainas būtnes, kas palīdz cilvēkiem uz zemes - Eņģeļus. Šķita, ka pasākums jau beidzies, bet tieši tajā brīdī parādījās svētais Nikolajs ar dāvanām. Bērniem tas bija visinteresantākais brīdis! Svētais Nikolajs pasniedza lielas, saldas dāvanas katrai klasei par piedalīšanos teātra uzvedumu skatē. Cik daudz prieka un smaidu bija dalībnieku sejās!



Krāslavas poļu skola vienmēr laipni un sirsnīgi uzņem viesus. Šoreiz teātra iestudējumu tēma bija svētku noskaņas maģija. Jāuzsver, ka šis notikums bija tik pasakains, pateicoties šīs skolas skolotāju draudzīgās komandas darbam, jo viņi ne tikai sagatavoja bērnus priekšnesumiem, bet arī radīja īstu maģiju visapkārt. Skolotāji spēj izveidot pasaku pasauli no papīra un audekla, lai, pārkāpjot skolas slieksni, viesi justos kā pasakā. Sirsnīgs paldies projekta organizatoriem, skolotājiem, vadītājiem, skolēniem par tik brīnišķīgiem svētkiem. Var teikt tikai vienu: “Ticiet brīnumiem,   tie piepildās!”



Karīna BIRUĻE