Ceļojums uz Latgales sirdi

img

Šī gada 30. aprīlī Krāslavas Poļu skolas audzēkņi projekta “Skolas soma 2019” ietvaros apmeklēja Rēzeknes pilsētu. 6.-9. klašu skolēni kopā ar latviešu valodas skolotājām Karīnu Biruļi un Ēriku Zariņu devās uz Latgales sirdi – seno pilsētu Rēzekni. Neskatoties uz to, ka pilsēta izveidojusies pirms vairākiem gadsimtiem, tajā ir daudz skaistu un mūsdienīgu ēku.

Ekskursija sākās ar Kultūras un vēstures muzeja apmeklējumu, kur skolēnus gaidīja aizraujoša, izglītojoša programma. Apburošā skolotāja un gide Inga Klīdzēja izstāstīja skaistu senu leģendu par princesi Rozi, bija neliels uzvedums ar bērnu piedalīšanos pēc leģendas motīviem. Turpinājumā skolēniem tika dota iespēja iejusties arheologu lomās un piedalīties izrakumos. Izrakumu laikā zemē bija jāatrod artefakti un jāpastāsta par tiem. Skolēni spēja izrakt 14. gadsimta vara aproču fragmentus, dzīvnieku kaulu fragmentus un māla izstrādājumus. Izrakumu laikā muzeja pasniedzēja pastāstīja, ka visi priekšmeti līdz 17. gadsimtam tiek dēvēti par artefaktiem. Tik interesanta un aizraujoša bija vēstures stunda Rēzeknes muzejā. Skolēni iepazinās praksē ar arheologa profesiju. Tālāk saskaņā ar programmu bija plānota ekskursija uz Latgales koncertzāli un vēstniecību “GORS”. No pirmā acu skatiena šī ēka aizrauj ar saviem mērogiem un pārsteidz ar moderno būvniecību. Vēstniecība, saukta par “GORU”, kas tulkojumā no latgaļu valodas nozīmē “gars”, patiesībā rada daiļrades un zvaigžņu dzīves gaisotni. Šo Latgales pērli apmeklē pasaulslaveni mākslinieki ar solo koncertiem un izrādēm. Skolēni apmeklēja lielo koncertzāli ar balkonu, kur notiek galvenie pasākumi. Tad mēs devāmies uz horeogrāfijas zāli, kas ir nedaudz nošķirta no galvenās ēkas un izveidota kuba formā. Braucām ar lielu liftu, kurā ietilpilptu pat automašīna.
Uz koncertzāles jumta ir terase, kurā arī notiek pasākumi – vasarā tiek rādītas filmas. Ēkai ir noteikta krāsu gamma – sarkans, oranžs, balts un melns. Interesanti, ka visām koncertzāles kāpnēm ir savs nosaukums – do, re, mi, fa, sol, la, si – septiņas solfedžo notis. Uz stikla sienām ēkas iekšpusē var redzēt latgaliešu alfabētu. Koncertzāles gide pastāstīja, ka “GORS” celtniecība izmaksāja 20 miljonus eiro, no kuriem 70% finansēja ES. Pati ēka ir putna veidolā atbilstoši Skandināvijas tradīcijām. Ēkas fasādes ir veiksmīgi izvietotas, jo no augšas paveras brīnišķīgs skats uz Rēzeknes pilsētu. Stikla sienas ēkas iekšpusē atklāj visu Latgales dabas skaistumu Rēzeknē. 2. aprīlī arī 3.-5. klašu skolēni devās uz Rēzekni Poļu skolas skolotājas Karīnas Biruļes un Innas Sevostjanovas vadībā. Pirmā apmeklējuma vieta bija Rēzeknes informācijas centrs ar ziepju izgatavošanas darbnīcu. Nodarbību laikā bērnu darbnīcā skolēni uzzināja, ka pirmo reizi ziepes vēstures avotos ir minētas 5. gadsimtā pirms mūsu ēras. Tolaik ziepes tika izgatavotas no pelniem un taukiem. Tām nebija patīkamas smaržas, un tās netika izmantotas uz ādas, bet tikai apģērbu mazgāšanai. Vēlāk ziepēm tika pievienotas aromātiskās eļļas un zāles. Tā ziepes ieguva patīkamu aromātu un kosmētiskās īpašības. Tagad ziepju ražošanas procesā tiek izmantoti aromātiski augi, eļļas, kazas piens, krāsvielas un aromatizatori. Skolēniem bija iespēja pašiem izgatavot smaržīgas ziepes, tā paņemot līdzi noderīgu suvenīru. Tā skolēni varēja iepazīties ar ziepju izgatavošanas arodu. Vēlāk audzēkņi devās uz pilskalnu, kur aplūkoja 1285. gadā uzceltās Rozes pils (Rositten Schlos) drupas. Pilij savi noslēpumi un leģenda par princesi Rozi. Apskatījām bērnu radošo darbu izstādi centrā “Zeimuļs”, tostarp fotogrāfijas, darbiņus no papīra un kartona un zīmējumus. Turpinājumā skolēnus sagaidīja aizraujoša stunda Rēzeknes Kultūras un vēstures muzejā. Tur skolēni spēlēja interaktīvu māla vāzes veidošanas spēli. Pēc tam gide vadīja interesantu ekskursiju saistībā ar muzeja eksponātiem. Skolēni redzēja lielāko Latgales keramikas kolekciju pasaulē. Keramikas meistari muzejam piešķīra plašu šedevru klāstu – vāzes, traukus, podus, kā arī milzīgus svečturus, kuros var ievietot vairāk nekā 20 sveces. Gide stāstīja bērniem, ka par īstiem meistariem dēvē tikai tos podniekus, kuri prot izgatavot svečturi. Muzejā var redzēt latgaliešu podnieka telpu un lielisku māla izstrādājumu kolekciju. Beigās skolēni varēja paši izgatavot suvenīrus – ezīšus no māla. Lieliskā noskaņojumā un iespaidiem bagāti bērni devās mājup. Pavasara ekskursija bija lieliska! Tas vēlreiz pierāda, ka Latgalē ir brīnišķīgas vietas, kuras interesanti apmeklēt un kur var uzzināt daudz jauna par savu dzimteni. Unikālais maija plaukstošās dabas skaistums, oriģinālā un modernā arhitektūra, kopā pavadītais laiks un neaizmirstamie ekskursiju iespaidi – tas ir ceļojums uz Latgales sirdi!



Karīna Biruļe