“Varavīksnes” vidusskolas kopsavilkums

img

​Jau labu laiku vidusskolās izlaidums ir diezgan nosacīts jēdziens un nenozīmē skolas absolvēšanu. Nogurdinošā centralizēto eksāmenu sertifikātu gaidīšana ieilgst uz divām trim nedēļām. Tikai tagad var apkopot pagājušā mācību gada panākumus. 2016./2017. mācību gadā “Varavīksnes” vidusskola “izlaida” divas 12. klases: ar matemātisko un komerciālo novirzienu. Ja matemātiskās klases jau kļuvušas par parastu parādību, tad “komersanti” skolā bija pirmo reizi. Šī programma paredzēja mācības valsts valodā, kā arī tādu īpašu priekšmetu apgūšanu kā “grāmatvedības pamati”, “lietvedība”, “projektu vadība”. “Komersantu” eksāmenu rezultāti pārliecināja skolu, ka līdzīgs vidusskolas izglītības novirziens ir diezgan perspektīvs, 2018./2019. mācību gadā “Varavīksnes” vidusskola atkal plāno izsludināt uzņemšanu 10. klasēs ar komerciālo novirzienu.

Katrs vidusskolas izlaidums ir unikāls un neatkārtojams. Ar ko atcerēsies 2017. gada “Varavīksnes” vidusskolas absolventus? Tā ir aktīva saskarsme ar saviem vienaudžiem no Itālijas, Vācijas un Brazīlijas, kuri mācījās skolā AFS programmas ietvaros; tā ir dalība reģionālajos debašu turnīros – Elvīra Jančevska, Jūlija Žurav- ļova, Elvis Berjoza, Ričards Pobudins, Artūrs Purpišs piecu gadu laikā desmit reizes kļuva par godalgoto vietu ieguvējiem, bet nacionālajā turnīrā Elvis Berjoza ieguva “Labākā oratora” titulu; tā ir arī aktīva dalība skolas teātra darbā, Jaungada pasakā, JAK; tā ir piedalīšanās tautas deju un vokālajos kolektīvos. Nevar neminēt arī daudzos konkursus, kuros skolēni uzstājās visai veiksmīgi: “Mamma Daba”, “ZZ čempionāts”, “Eiropas pēdas”, “Eiropas pieccīņa”, “Maksimālisti”, “Nost ar plāno” un citos. Tikai, pateicoties 2017. gada absolventu idejām un radošumam, “Varavīksnes” vidusskola ieguva jaunu tradīciju – vecāko klašu audzēkņu ikgadējo forumu “Divas dienas bez interneta”, bet viņu izveidotā krāsojamā grāmata pirmklasniekiem “Mēs esam krāslavieši” ļaus skolas vismazākajiem audzēkņiem interesantā un nepiespiestā veidā iepazīties ar dzimtās pilsētas vēsturi. Šī gada absolventi izcēlās arī sporta sacensībās: Jolantas Konstantinovičas, Artūra Savčenko un Denisa Solima rezultāti novada, reģiona un valsts mērogā ir acīmredzami.



Viss šis ārpusklases darbs ir neatņemama izglītības sastāvdaļa. Bez zināšanām, prasmēm un kompetences katram absolventam jāpiemīt veselai virknei citu īpašību (iniciatīva, atbildība, komandas darbs, komunikācijas prasmes), bez kurām nav iespējams kļūt par veiksmīgu mūsdienu sabiedrībā. Visas šīs īpašības tiek ieaudzinātas un attīstītas tieši ārpusklases “laukumā”, skolas radošajos darbos. “Varavīksnes” vidusskola vienmēr piedāvāja un piedāvās saviem audzēkņiem dažādas iespējas veiksmīgas un pozitīvi noskaņotas personības veidošanā.



Turpinājums laikrakstā “Ezerzeme” nr. 52 (11.07.2017.)