Pa gaisu gar ūdeņiem pie zemes...

Dagdas vidusskola turpina darbu starptautiskajā projektā  Erasmus+ un šī posma tēma ir “Zeme, ūdens, gaiss”. Laikā no 7.-13. maijam 5 skolēni – Elīna Staģe, Katrīna Maceviča, Milāna Gorbunova, Harijs Aišpurs, Aigars Andžāns un 2 skolotājas – Larisa Mačukāne un Anna Krilova devās uz Ungārijas pilsētu Szolnok, lai kopā ar projekta partneriem no Čehijas, Austrijas, Ungārijas, Horvātijas piedalītos kopīgās aktivitātēs zemes, ūdens un gaisa tēmu izpētē.

Zīmīgi, ka jau ceļā mēs sākām pētījumu, jo lielākajai daļai tas bija pirmais lidojums. Tika fotografēti dabas skati, mākoņi, izbaudīts turbulences stāvoklis. Svētdienas vakarā, veiksmīgi nokļuvuši Budapeštā, veicām nelielu pastaigu pa tuvāko apkārtni. Šķita, ka esam ieradušies vasarā – ziedoši koki un krūmi, zaļa zāle, silts laiks. Iepazīšanās ar galvaspilsētu notika nākošajā dienā, kad tika sagaidīti pārējie dalībnieki. Viens no Budapeštas simboliem ir Varoņu laukums, ap kuru riņķo automašīnas un ko apbrīno tūristi. Tā vidū slejas grandiozs Ungārijas tūkstošgadei veltīts monuments. Varoņu laukuma centrā ir septiņi ungāru karavadoņi, kurus puslokā ieskauj citas ievērojamu personu skulptūras. Tālāk mūsu maršruts veda garām zooloģiskajam dārzam, apskatījām “Széchenyi” baseinu un termālo vannu kompleksa ēku, izbaudījām īpašo gaisotni pie parlamenta ēkas. Gar Donavas krastu devāmies uz tiltu, lai kāptu augstākajā kalnā, kur atrodas Budas pils (Budavári Palota). Ceļojums beidzās pie Māķāša katedrāles (Mátyás templom), kas ir Romas katoļu katedrāle Budapeštā.



Pēc iepazīšanās ar galvaspilsētu, devāmies uz Szolnoku. Otrdien apmeklējām skolu, kur dienas pirmajā pusē notika skolēnu tikšanās ar vietējiem jauniešiem, bet skolotājiem notika apspriedes par projekta norisi, plānošanu un atskaitēm. Pēcpusdienā tika apmeklēts Szarvazi arborētums un Ungārija miniatūrā – parks, kurā izvietoti svarīgāko valsts objektu maketi.



Turpinājums laikrakstā “Ezerzeme” nr. 39 (23.05.2017.)