Pārsteigt ar Latgali un Krāslavu

img

“Laipni lūdzam aizkulisēs” - ar šiem vārdiem tieku aicināta no pagalma ienākt atjaunotā staļļa telpās, kur tuvākajā laikā tiks atvērta ģimenes kafejnīca “Fon Bubert”. Skatienu uzreiz piesaista stilizētā krāsns-kamīns, kas krasi pārvērtusies un kļuvusi par vēsturiskās telpas centrālo rotājumu.

Saruna ar laulāto pāri Guntu un Normundu  notiek galvenajā zālē, kur jau  iekārtoti divi stūrīši - viens “grāfiem”, otrs burvīgajām  dāmām. Interjeru papildina interesanti priekšmeti no antikvariātiem.



-Kā radās ideja atvērt savu biznesu Krāslavā?



-Apmēram pirms gada mūsu ģimene atgriezās no Rīgas Krāslavas novadā, kas jau vairākās paaudzēs ir bijusi mūsu dzimtas vieta. Šajā laikā esam sapratuši, ka pieņemts pilnīgi pareizs lēmums: jūtamies  šeit  ļoti labi. Pašvaldība ir ģimenēm draudzīga, ir iespējas kultūras baudīšanai, izglītībai, atpūtai un sportošanai. Ņemot vērā, ka mūsu ģimenē ir bērns, tas ir svarīgi.



Vienīgais, ko esam piefiksējuši - trūkst socializēšanās vietu.   Daudz komunicējam, satiekam interesantus cilvēkus, bet Krāslavā praktiski nav vietas, kur parunāties un omulīgā gaisotnē turpināt iepazīšanos, tādēļ nolēmām tādu vietu radīt kā savu biznesu. Šādi risinām arī personīgo nepieciešamību, kad pēc pastaigas  pilsētā vai pie upes ir vēlme  pasēdēt kafejnīcā, iemalkot siltu tējas un dalīties iespaidos. Koncepta pamatā - vieta, kur būt kopā, ne tikai ēdināšana. Plānojam rīkot meistarklases, iedvesmas vakarus, diskusiju vakarus -esam atvērti sabiedrības idejām dažādiem pasākumiem.



Protams, cenšamies, lai kafejnīcas interjers atbilstu Krāslavas pils kompleksa tēlam. Šī būs lieliska vieta, kur turpināt mūsu pilsētas izzināšanu garšu ceļojumā - ēdienkartē noteikti iekļausim  ēdienus pēc kulinārā mantojuma receptēm, bet mūsdienīgā sniegumā. Pamata ēdienkarte jau  saplānota, taču esam elastīgi - pielāgosimies pieprasījumam, veidojot piedāvājumu pievilcīgu klientiem. 



- Kas būs jūsu klienti?



- Pirmkārt, mēs veidojam savu projektu vietējai kopienai - krāslaviešiem, arī ģimenēm, jo ​​ pili un parku apmeklē ne tikai tūristi. Mūsu vīzija - lai vietējie iedzīvotāji ar lepnumu ved savus viesus uz kompleksu, muzeju, amatniecības centru. Protams, mūsu atrašanās vieta vasaras sezonā nozīmē arī tūristu klātbūtni.



Ņemam vērā, ka blakus atrodas skola - arī skolotāji un skolēni ir potenciālo klientu lokā. Īpašu uzmanību veltīsim vietējiem  uzņēmējiem. Ievērojām, ka daudzi uzņēmēji viens otru pazīst tikai pēc vārda un sasniegumiem, bet nepazīst personīgi. Mūsu kafejnīcā varēs tikties ar darījumu partneriem un diskrētā vidē pārrunāt dokumentu detaļas, attālināti pastrādāt. Uzņēmējiem iespēju robežās vienam otru jāatbalsta - uzņēmējdarbības vide tieši ietekmē  pilsētas un novada attīstību. Komunikācija un tīklošanās ir svarīga arī biznesa iesācējiem  - neformālās tikšanās uzklausot rūdītu uzņēmēju padomus, mācoties no pieredzes. Svarīgi ir dalīties arī ar neveiksmju stāstiem un konkrētu problēmu risinājumiem - plānojam speciālus uzņēmēju vakarus. 



– Ar ko, jūsuprāt, Krāslava ir īpaša?



Krāslava piesaista ar ļoti daudzām niansēm, bet  tā ir unikāla ar to, ka pilsētas centrā atrodas vēsturisks objekts, vizuāli un saturiski pievilcīgs. Šeit atrodas muzejs ar interesantām ekspozīcijām, kas veltītas Krāslavai, viens no Latvijā modernākajiem amatniecības centriem. Vasarā pie mums ciemojās  draugi no galvaspilsētas. Lepnie rīdzinieki, ieraugot kompleksu, iesaucās “Oho!” Tieši tāda reakcija raksturo mūsu pilsētu Krāslavu. Protams, šī rezultāta sasniegšanai pašvaldība  mērķtiecīgi investējusi, veltījusi daudz  laika un pūļu – komplekss darbojas un piesaista gan vietējos iedzīvotājus, gan tūristus.



- Jūsu kafejnīcas nosaukums ir “Fon Bubert”. Ko tas vēsta?



- Priedēklis “Fon” ir vēsturisks veltījums Plāteru  dzimtai, kas savulaik  saskatīja potenciālu salīdzinoši nelielā apdzīvotā vietā un, izvirzot ambiciozus  mērķus, pārvērta to par pilsētu ar augtu reģionālo nozīmi gan kultūrā, gan  ekonomikā. Bet “Buberts”- daļa no bērnības, atgādinājums  par bērnības bezrūpību un dzīves mazajiem priekiem. Šim kulinārā mantojuma desertam mūsu kafejnīcas ēdienkartē būs īpaša vieta.



- Kāda ēdienkarte tiks piedāvāta?



- Mūsu sauklis ir “vieta dzīves un garšu baudītājiem”, tādēļ centīsimies ēdienkartē iekļaut dažādus ēdienus, lai pilnvērtīgi parādītu garšu dažādību. Kā jau minējām, neiztiks bez kulinārā mantojuma ēdieniem no pavārgrāmatas, kurā Tatjana Kozačuka un viņas komanda ielikusi savu sirdi un dvēseli.



Mums noteikti būs izcila kafija, par gardajām kūkām un smalkmaizītēm parūpēsies "saldumu feja"- mūsu vietējā konditore, tiks izmantoti vietējo ražotāju produkti.



Darba dienās noteikti  būs dienas piedāvājums, plānojam sezonālus piedāvājumus - iekļaujot  vietējo dārzu veltes, tematiskās ēdienkartes - jo ēdiens ir daļa no ģeogrāfiskā ceļojuma.



Ēdienkartes piedāvājumu centīsimies dažādot, lai tas būtu saistošs  jebkuram maciņam.



– Kāda ir zāles ietilpība?



- Izkārtojam mēbeles tā, lai apmeklētāji netraucētu viens otram. Kā redzat, centrā paredzēta vieta lielai ģimenei, kur kopīgi pusdienot pie apaļa ģimenes galda, te - vieta, kur skaļākai kompānijai satikties pie vīna glāzes. Un, protams, īpaši galdiņi draudzeņu “slepenām sarunām” vai romantiskam vakaram. Paredzam, ka īpašs pieprasījums būs  mīksto mēbeļu grupām... 



Pavasarī pirmās saulainās siltās dienas kopā sagaidīsim arī plašajā terasē. Ir plānoti  vasaras tematiskie vakari, kultūras pasākumi. Izmantojot iespēju, aicinām uz sadarbību ikvienu, kam ir idejas un vēlme “būt uz skatuves” – no stand-up un improvizācijas teātra, līdz dažādām performancēm un pat diskusiju klubiem.



– Kādas un cik darba vietas plānojat izveidot? Kādi ir darba apstākļi?



– Viens no galvenajiem projekta mērķiem ir papildināt nodokļus savā novadā. Īstenojot projektu, plānots izveidot 3 darba vietas, tajā skaitā arī mums pašiem. Augot pieprasījumam, vasarā plānojam  piesaistīt jauniešus, kuri varēs iegūt pirmo darba pieredzi - uzskatām, ka viesmīlis kafejnīcā kā pirmais darbs, ir labs variants - tā ir lieliska iespēja veidot komunikācijas prasmes. Turklāt ir zināmi  daudzi piemēri, kad veiksmīgi cilvēki sākuši savu ceļu uz panākumiem un finansiālo neatkarību tieši kā viesmīļi. Šī būs laba iespēja nopelnīt naudu tālākizglītībai vai strādāt paralēli studijām.



Ja runājam par darba apstākļiem, tad īpašu paldies sakām Krāslavas novada pašvaldības speciālistiem, kas jau ēkas renovācijas projekta izstrādē nodrošināja mūsdienīgus risinājumus darba telpas plānošanai un uzstādīja kvalitatīvu aprīkojumu virtuvē, kuru vēl papildinājām ar energoefektīvu aprīkojumu.



Virtuves tehniskais aprīkojums, telpu iekārtošana – tas kļuva iespējams, pateicoties LEADER/LAD projekta līdzfinansējumam. Īpašu paldies par šo sakām biedrības “Krāslavas rajona partnerība” komandai. Neskaitāmas  konsultācijas, nepieciešamās informācijas vai kontaktu meklēšana - ar viņu palīdzību bija iespējams “noslīpēt” visas nianses un iesniegt labi izstrādātu projektu, kas saņēma finansiālu atbalstu.



– Kas bija grūtākais, sākot no idejas līdz projekta īstenošanai?



- Patiesībā tas ir ļoti darbietilpīgs  un laikietilpīgs process. Likumsakarīgi, ka rakstot projektu tu domā un analizē - tev ir savas idejas. Bet, kad lūdz  padomu profesionāļiem, tava ideja satiekas  ar bezkaislīgiem skaitļiem, faktiem, dažādām niansēm,  riskiem, ko neņēmi vērā vai pat nevēlējies  par tiem domāt, jo nav ierasts blakus nostatīt jēdzienus  “sapnis” un “risks” Šeit ir svarīgi izmantot visas sniegtās iespējas, piemēram, pārrunāt savu ideju ar Vietējāa rīcības grupu,  biedrību  “Krāslavas rajona partnerība”. Mūsu gadījumā viņi ļoti palīdzēja ar savām zināšanām un padomiem.



Ir svarīgi ne tikai ticēt savai idejai, bet arī veikt rūpīgu izpēti un saprast, vai jūsu ideja patiešām ir dzīvotspējīga. Redzot skaitļus, iedomātā un reālā situācija var ļoti atšķirties. Vienmēr jāņem vērā, ka ir noteikti ārējie faktori, kas ietekmēs jūsu biznesu, piemēram, energoresursu sadārdzināšanās. Tad atkal ir jādomā, jālemj, ko šajā situācijā darīt, jāpārdomā tēriņi, izdevumi utt. Uzņēmējdarbība nozīmē turēt pirkstu uz pulsa un būt elastīgam problēmu risināšanā.



– Kā plānojat pieteikt sevi un paziņot par kafejnīcas atvēršanu?



- Pirmā “Fon Bubert” tikšanās ar pilsētniekiem notiks 28. oktobrī pasākuma “Leģendu nakts” laikā Krāslavā. Kafejnīcas terasē pop-up formātā gaidīsim ar karstvīnu, karstu tēju un saldumiem. Galvenais komunikācijas kanāls būs sociālie tīkli. Bet gaidīsim jūs kafejnīcā jebkurā laikā – lai vienkārši papļāpātu par mūsu un jūsu jaunumiem, uzklausītu jūsu ieteikumus un apmainītos ar idejām par pasākumiem jau tuvākajā laikā.



- Ar kādiem notikumiem cilvēku dzīvē jūs rēķināties (banketi, parastas tikšanās ar ģimeni vai pāriem, bez īpaša notikuma; tūristi)?



- Vēlamies, lai mūsu kafejnīca kļūtu par tikšanās vietu, patīkamu laika pavadīšanas vietu – ģimenēm, jauniešiem, uzņēmējiem ar līdzīgām interesēm. Ģimenes  svinībām ai citiem skaistiem notikumiem - zvaniet un pārrunāsim jūsu vēlmes.



Dažreiz ir situācijas, kad vienkārši vajag pabūt vienam - ar savām domām, kaut ko uzrakstīt, koncentrēties. Vai parunāt no sirds ar draugu vai kolēģi. Mūsu kafejnīca tam  ir lieliski piemērota. Ja vēlies pavadīt vakaru kopā ar savu mīļoto, iepriekš par to brīdinot, mēs centīsimies radīt romantisku atmosfēru ar īpašu galda klājumu. Jo, kā rakstīja Imants Ziedonis: “Un tādas lielas laimes nemaz nav. Ja jums to vēl, tad ziniet: tie ir nieki. Ir tikai tādas mazas laimītes. Ir tikai tādi mazi ikdienības prieki.” Šādua mazas laimes  mirkļus mēģināsim radīt saviem apmeklētājiem.



Savukārt, runājot par pilsētas viesiem, tūristiem - vēlamies pārsteigt ar Latgales viesmīlību un skaistumu.



Jeļena AVSJUKEVIČA



Foto: Jānis Romanovskis