Ko ārzemnieki domā par Latviju

img

Jūs noteikti esat lasījuši rakstus par latviešiem ārzemēs un arī viņu viedokļus par dzīvi ārzemēs, taču, ko ārzemnieki domā par latviešiem un Latviju? Vai viņiem ir nojausma, kur atrodas Latvija, un kādas ir tās bagātības? To es centos noskaidrot, intervējot jauniešus, kuri vasarā strādā Grieķijā. Uzdevu viņiem sekojošus jautājumus:

Vai jūs zināt, kur atrodas Latvija, vai esat tur bijis? Ja jā – kādi bija jūsu iespaidi, atmiņas? Ja nē – vai vēlaties apmeklēt Latviju? Jūsuprāt – kādi ir Latvijas iedzīvotāji? Kādās valstīs vēl esat bijuši? 



Alexandru Dascal (20) (Moldova) (attēlā):



“Vai ir kāds, kurš nezina, kur atrodas Latvija? Protams, ka es zinu, kur tā atro
das, pat uz kartes ar pirkstu varu parādīt! Latvija atrodas Ziemeļeiropā, un tās rietumu krastus apskalo Baltijas jūra. Uzskatu, ka katram cilvēkam ir jāzina, kur atrodas kāda no valstīm vai vismaz jāzina, kurā puslodē - rietumu vai austrumu. Personīgi es pats nekad neesmu bijis Latvijā, taču man ir vēlme apmeklēt šo burvīgo valsti. Vēlos uzzināt vairāk par Latvijas tautu - latviešiem, par viņu tradīcijām, par pašu valsti un tās vēsturi, kā arī apmeklēt visas slavenākās vietas un izbaudīt tradicionālos ēdienus. Dzīve ir pārāk īsa, tāpēc vēlos ieraudzīt to, ko vēl nekad neesmu redzējis! Man ir izveidojies pozitīvs viedoklis par latviešiem, jo esmu iepazinis patiesi jaukas meitenes no Latvijas. Manuprāt, latvieši ir atvērti un jautri cilvēki. Viņi runā to, ko domā un ir laipni pret apkārtējiem - vienmēr gatavi nākt palīgā. Mazām valstīm - lieli cilvēki! Atšķirība starp Latviju un Moldovu ir tāda, ka viena no valstīm ir Eiropas Savienībā, bet cita - nav. Latvija ir maza, bet ambicioza valsts! Uzskatu, ka arī dzīves līmenis Latvijā ir augstāks nekā manā dzimtenē. Moldovā pašlaik notiek liela korupcija un skolotāju algas ir daudz zemākas nekā citās valstīs, nemaz nerunājot par pensijām. Abām valstīm kopīgs ir tas, ka abās ir neliels iedzīvotāju skaits un to teritorijas klāj burvīgi meži. Pašlaik man nav izdevies aizceļot uz daudz valstīm, tā kā joprojām studēju, bet esmu bijis Grieķijā, kur arī joprojām atrodos. Vēl esmu bijis Rumānijā, līdz kurai var aiziet kājām gluži kā līdz veikalam pēc maizes klaipa! Tuvākajā laikā neplānoju ceļot, jo vēlos pabeigt studijas, bet mans sapnis ir doties uz Vāciju, kur dzīvo pāris bērnības draugu!”



Anna Bugajova (25) (Ukraina):



 “Latvija un Ukrainas likteņi ir līdzīgi, tāpēc es zinu, ka Rīga ir Latvijas galvaspilsēta un ka karogs ir sarkan-balt-sarkans. Vēl es zinu to, ka Rīga ir skaista un vēsturiska pilsēta. Mūsu nacionālās valodas ir dažādas un to rakstības arī, turpretī tautas ir līdzīgas - miermīlīgas un laipnas. Es esmu bijusi Latvijā, vēl būdama maziņa. Mēs ar vecākiem devāmies uz Rīgu, lai apskatītu Vecrīgu un izbaudītu teātra izrādi Latvijas Nacionālajā teātrī. Neatceros, kas tā bija par izrādi, taču vecāki un es bijām sajūsmā! Vēl nedēļu savā dzimtenē es visiem draugiem stāstīju, cik lieliska tā bija! Pēc teātra mēs Vecrīgā atradām jauku kafejnīcu, kur pārdeva garšīgas “vēja kūkas” un nopirkām arī pāris suvenīrus vecvecākiem - dzintara krelles un bronzas saktu ar dzintara rotājumiem. Mans viedoklis par latviešiem ir pozitīvs. Man ļoti patika latviešu attieksme pret iebraucējiem - viņi laipni mūs uzņēma, sveicināja, ar prieku parādīja ceļu un ar sajūsmu stāstīja par vietām Rīgā, kur tūristam noteikti ir jāaizbrauc, ja vēlas sajust īstu Latvijas garu un dvēseli. Latvieši ir ļoti dvēseliska tauta - viņi mīl dzīvi, un dzīve mīl viņus. Protams, nevaru spriest par visiem Latvijas iedzīvotājiem kopumā, bet tos, ar kuriem man ir izdevies sastapties, man ir vēlme satikt atkal kā senus, labus draugus. Latvijas valsts ir ļoti zaļa un ekoloģiski tīra, kas ir liels pluss nākotnes paaudzēm. Galvenā atšķirība starp mūsu valstīm ir valoda un karogs, taču dvēselē mēs esam vienoti. Nesen mums ievēlēja jaunu prezidentu Vladimiru Zelenski un es nevaru īsti spriest, vai viņš mūsu valsti cels vai gremdēs. Spiediens no Krievijas arī ir manāms ar visu notiekošo propogandu. Atrodoties šeit Grieķijā un strādājot ar divām meitenēm no Krievijas, esmu no viņām vairākkārt dzirdējusi vārdu ”hohluškas”, kas mums ir aizskaroši un arī to, ka Krievija ir varena valsts un nav vainīga pie Krimas aneksijas. “Mēs tikai atguvām atpakaļ to, kas bija mūsu vairākus gadus atpakaļ”, teica viena no krievu tautības meitenēm. Neskatoties uz to, es ceru, ka nākotnē mēs visi spēsim dzīvot mierīgi un draudzīgi bez savstarpēja naida un aizvainojumiem! Visbiežāk esmu bijusi Polijā, kur arī pašlaik studēju. Es labi pārvaldu poļu valodu, tāpēc tur jūtos kā savās otrajās mājās. Esmu bijusi Parīzē, Grieķijā un Spānijā atpūsties, taču jau septembra vidū es došos atpakaļ uz Ukrainu un tad uz Poliju, lai turpinātu studijas augstskolā. Joprojām šaubos par savu dzīvi, jo man ir jāizlemj, kur es vēlos palikt - Ukrainā vai Polijā - vienā es dzimu un augu, turpretī otrā es mācos un tur dzīvo mana mīlestība!” 



Barbora Sedlakova (22) (Čehija): 



“Esot Eiropas Savienībā, es noteikti zinu, kur atrodas katra no ES valstīm un Latvijas atrašanās vieta man nav sveša. Man nav izdevies būt Latvijā un ielūkoties tās vēsturē vai tradīcijas, taču kādu dienu es noteikti vēlētos doties tur, apskatīt slavenākās vietas un izbaudīt nacionālos ēdienus. Ēdiens ir mana vājība! Visticamāk šogad vai nākamgad man būs iespēja aizceļot uz Latviju, tā kā esmu sadraudzējusies ar lielisku latviešu meiteni - Laimu. Mēs kopīgi esam nolēmušas viena otru apciemot mūsu dzimtenēs un sīkāk uzzināt par to kultūru un labākajām tūrisma apskates vietām. Esmu vienmēr dzirdējusi nostāstus par Latviju kā vienu no skaistākajām Baltijas valstīm. Trīs valstis - Igaunija, Latvija un Lietuva - veido draudzīgu Baltijas valstu savienību! Šo valstu draudzība ir spēcīga, tas bija redzams Baltijas ceļā pirms 
30 gadiem. Man nav īpaši daudz zināms par tradīcijām vai cilvēku populāciju katrā no pilsētām vai ekonomisko līmeni valstī, taču es zinu, kādās krāsās ir Jūsu karogs un kura ir jūsu galvaspilsēta. Sastopot divas latviešu meitenes, es varu teikt, ka man bija ļoti interesanti sarunāties gan par dzīvi, gan par vērtībām. Es uzzināju daudz ko jaunu par Latviju un varu teikt, ka latvieši ir labsirdīgi un izpalīdzīgi cilvēki. Man ļoti patīk jūras un okeāni, tāpēc galvenā atšķirība starp abām valstīm ir tāda, ka Latviju apskalo Baltijas jūra, taču mūsu valsts robeža ir sauszeme. Laika joslas arī ir dažādas, taču tām ir tikai vienas stundas starpība. Abām valstīm ir vienāda demokrātiska pārvaldes sistēma - parlaments jeb saeima un prezidents. Neesmu ieinteresēta politikā, tāpēc nav ne jausmas par korupciju vai citām nelegālajām lietām, kas notiek Čehijā vai Latvijā. Katrai valstij ir savi plusi un mīnusi, bet kopīgiem spēkiem mēs visu varam mainīt un veidot gaišāku nākotni! Savos divdesmit divos gados esmu pietiekami daudz ceļojusi un redzējusi. Augstskolā es pieteicos ERASMUS apmaiņas programmā un man bija iespēja pusgadu padzīvot Portugālē un uzzināt viņu kultūras tradīcijas. Šī valsts vienmēr paliks manā sirdī! Tur man izdevās iemācīties sērfot, taču sevi par profesionālu sērfotāju es nevaru saukt. Esmu bijusi Zviedrijā, Ēģiptē, Bulgārijā, Itālijā, Turcijā, Grieķijā un arī Amerikā - Kalifornijā. Stereotipi par to, ka Amerikā ir liels noziedzības līmenis un visi cilvēki ir tukli vai nepieklājīgi ir meli, to varu apliecināt. Šajā mēnesī es plānoju doties uz Poliju un Itāliju apciemot savus sen neredzētos draugus. Nākotnē esmu ieplānojusi doties uz vēl pāris skaistām valstīm, bet tas lai paliek kā noslēpums!”



Sarunās ar jauniešiem noskaidroju, ka viedoklis par Latviju ir pozitīvs, un vienmēr būs cilvēki, kas vēlēsies apmeklēt mūsu valsti.



Tiem, kuri vēlas ceļot, iesaku - neatlieciet to uz vēlāku laiku un nesēdiet stundām ilgi, detalizēti plānojot katru ceļojumu. Ceļot ir pavisam vienkārši! Viss, kas ir jādara - internetā jāatrod lētas aviobiļetes uz kādu no valstīm jebkurā datumā tuvā nākotnē un jānopērk tās. Nav obligāti jāpavada nedēļas vai mēneši ārzemēs, pietiek arī ar divām vai trim dienām, lai gūtu neaizmirstamu pieredzi un iepazītu jaunus cilvēkus un to tautu tradīcijas. Viena diena citā valstī var palīdzēt jums atklāt kaut ko jaunu un paplašināt savu redzesloku, lauzt stereotipus un izbaudīt dzīvi “uz pilnu klapi”. Šis ir lielisks veids kā pavēstīt visai pasaulei, kas ir Latvija, kur tā atrodas un galvenais, kāda tauta mēs esam!




Laima LIEPIŅA

Citi raksti