Asaru diena Dagdas ezerā

  • Sports
  • 04.10.2019 22:05
  • 858 skatījumi
img

Globālās sasilšanas laikmets – jautājums, par ko aktīvi diskutē. Kamēr turpinās zinātnisko hipotēžu aizstāvēšana, mēs, makšķernieki, jau sen pārliecinājāmies, ka pēdējo gadu mainīgie laikapstākļi negatīvi ietekmē zivju ķeršanos.

Tā notika arī pagājušajā ziemā, kad makšķerniekiem bieži nācās samierināties vien ar dažu kilogramu nozveju. Domājām, ka nokavēto atgūsim pavasarī, bet pat pieneņu ziedēšanas laikā ezeru līdaka spītīgi ignorēja viltīgās mākslīgās ēsmas. Nelīdzēja pat japāņu jaunākā modeļa vobleris trīs desmitu eiro vērtībā. Ņemot vērā laika apstākļus, tradicionālo Dagdas novada spiningošanas sacensību organizatori pavasara festivālu pārcēla uz rudeni. Likās, ka izvēle bija pareiza: redakcijā beidzot sāka pienākt informācija par ezeru lielo līdaku noķeršanu. Laiku pa laikam iepriecināja kopš pavasara pieklususī Daugava, bet pēdējā septembra nedēļā pāris vakara stundu laikā man paveicās noķert ne tikai skaistu līdaku, bet arī divus kilogramus smagu sapalu. Mans draugs Aleksandrs Smirnovs pavasarī izcēlās ar retu trofeju – četrus kilogramus smagu salati jeb meža vimbu, kas ir retums aizejošajā atklātā ūdens sezonā.



Dagdas sacensības vienmēr ir meistarklase. Šurp atbrauc spiningošanas meistari ne tikai no Latgales, bet šogad starp divnieku ekipāžām bija reģistrējušies Rīgas, Preiļu, Daugavpils, Krāslavas pārstāvji... Loma svēršanas laikā es priecīgi sveicu pastāvīgos “Ezerzemes” publikāciju varoņus, lieliskos makšķerniekus Anatoliju Pupicu un Dzintaru Matisānu.



Svētdiena, 29. septembris. Kā par spīti, pēdējās diennakts laikā atmosfēras spiediens strauji samazinājās par desmit milimetriem, un tā ir pazīme, ka nevar cerēt uz lielas līdakas noķeršanu. Smagi svina mākoņi draudēja ar lietusgāzēm, taču debesis apžēlojās, bet sīkām ūdens pilēm makšķernieki nepievērsa uzmanību. Mūsu brālim-makšķerniekam nav sliktu laikapstākļu, vienmēr glābs piemērots zīmolu ražotāju apģērbs. Un tagad ir pienācis laiks, kad Latgales brīvā laika pavadīšanas dabā cienītāji nežēlo naudu transportam, peldlīdzekļiem, laivu motoriem un, protams, jaunākajiem spiningu modeļiem. Šoreiz aizrautīgos kolēģus pārsteidza Daugavpils tandēms: Jurijs Baranovskis, Dmitrijs Jurkevičs, kas ieradās Dagdā ar sarkano “Dodge RAM”, ar lielisku laivu tādas pašas krāsas piekabē. Neviens neuzdrošinājās jautāt par cenu, bet, ja tajā dienā spiningotāji noķēra divas līdakas ap kilogramu un četrus vidējus asarus, tad, pēc mūsu jautriem aprēķiniem, makšķernieku sauszemes un ūdens transports atmaksāsies pēc vairākiem desmitiem gadu.



Dagdas sacensību specifika – izcila organizācija, absolūts godīgums, kā arī vērtīgas balvas no pašvaldības un obligātā ugunskura zivju zupa. Jaundomes muižas pavāres Marina, Līga un Valentīna, ņemot vērā mākoņaino laiku, nolēma nogurušos vīrus sasildīt ar “soļanku” no plauža. Garšvielas nežēloja, neaprakstāmā zupas garša ļoti līdzinājās gruzīnu pikantajam ēdienam, daudzi nāca pēc papildporcijas. Ne visas ekipāžas nonāca finiša taisnē, dažām nervi neizturēja. Sacensības ilga no plkst. 7.00 līdz 14.00, bet pirmais divnieks, nepateikšu no kurienes, ar nulles rezultātu ieradās stundu agrāk un devās projām. Bet, kad noteiktajā laikā motorlaivas sāka pietauvoties mājīgajā krastā, neviens no spiningotājiem, kā tas notika pavasarī, neturēja rokās pamatīgu līdaku. Un tikai pastāvīgo favorītu – Jāņa Slapiņa un Anatolija Čapkeviča – sejas smaidīja. Abi zina Dagdas ezera dziļās vietas un sēkļus kā savus piecus pirkstus, bet precīza vieta ir puse no panākumiem. Un, kad ekipāža pie tiesnešu galda nolika zālē asaru kalnu, sāncenši skaudīgi noelsās. Saskaņā ar īpašajiem Dagdas noteikumiem tiek pieņemti asari, kas garāki par 21 centimetru, un arī pēc punktu skaita asarus ķert ir izdevīgāk nekā līdaku. Pēc labāko spiningotāju atzinuma agrīnais ķēriens nevienu neiepriecināja. Līdaka bija kaprīza, asari sāka kosties pēc deviņiem, ap pusdienlaiku sāka ķerties labāk. Īsta rudens pazīme! Labi ķērās dziļos sēkļos, dažreiz tur gadījās arī pa kādai līdakai. Pie niedrēm plēsēji nebija manāmi.



Pēc sātīgām pusdienām sekoja apbalvošana. Kārtējo reizi augstāko sportisko meistarību demonstrēja spiningotāju Jāņa Slapiņa un Anatolija Čapkeviča duets. Dienā, kad gandrīz neķērās, meistari pārsteidza ar lielisku skaistuļu asaru lomu, tā kopējais svars 8910 kilogrami. Punktu rekords – 13 365. Dienas sensācija bija tāda, ka dagdānieši gandrīz divkārši pārspēja sudraba medaļniekus. Daugavpils ekipāža Sergejs Danu un Jevgeņijs Doronda finišēja ar rezultātu 7702 punkti. Trešajā vietā arī izcilie Dagdas sporta makšķerēšanas meistari Armands Pudniks un Raitis Azins (5165 punkti). Balvu par lielāko līdaku, kuras svars bija tikai 1105 kg, saņēma Aglonas komanda – Dzintars Matisāns un Anatolijs Pupics, bet apsveikumus par lielākā asara (0,775 kg) noķeršanu pieņēma Sergejs Danu. Pēc tradīcijas medaļas papildināja super vobleri no Zip Bait, Orbit un Duo Reals – uzvarētāji izvēlējās paši, atkarībā no iegūtajām vietāms. Pēc tam obligāta fotosesija, un, kad atvadījāmies, spiningotāji lūdza avīzes lappusēs pateikties tiesnešiem Armandam Pudnikam un Aleksandram Savičam par lielisko darbu. Bija vēl kāds negaidīts lirisks brīdis, kad Armands, skanot kolēģu aplausiem, apsveica savu izredzēto Alisi dzimšanas dienā. Tumši sārtās rozes vēja appūstajās makšķernieka rokās – tik forši! Mazie Artis un Dārta Pudniki arī atradās krastā starp līdzjutējiem.



Dagdas novada spiningotāju festivāla otrais posms notiks 13. oktobrī Ežezerā, lai vai kādi laikapstākļi.




Aleksejs GONČAROVS