Lietuvai nepatīk zaudēt

  • Sports
  • 02.08.2019 09:19
  • 298 skatījumi
img

Vasaras rikšotāju sacīkstes ir obligāts pilsētas svētku pielikums un rotājums, kas veltīts saimniecēm Annām.

Sacensību “Latgales rikšotājs” popularitāti apliecina fakts, ka gan aukstumā, gan svelmē, kā tas bija pagājušajā sestdienā, Dagdas muižas sacīkšu trasē bija ieradušies simti skaistā sporta veida cienītāju. Šajā dienā Baltijas valstīs tika rīkotas lielas sacensības, tāpēc Dagdas kausu mednieki bija pulcējušies nedaudz mazākā skaitā nekā ierasts. Tas savukārt palielināja mūsu pašu – Dagdas un Krāslavas novadu – sportistu iespējas. Vienmēr apburoši ir vērot dāmas-braucējas, īsts fotogrāfa sapnis! Arī šoreiz viņas nokļuva uzmanības centrā.




Kamēr rikšotāji iesildījās, iesildīšanās bija arī skatītājiem – muzikāli dziesmota. Likās, ka šogad dzimušais vokālais trio “Vox Cor” un populārā deju grupa “Eiforija” kļuva par konkursa “Kurš publikai patiks vairāk?” dalībniekiem. Noslēgumā neiztrūkstoši skatītāju smaidi un aplausi. Šovs izdevies!




Precīzi noteiktajā laikā sākās starti. Uz startu sākumu pastāvīgais komentētājs Anatols Viškurs jau bija nedaudz aizsmacis. Šajā reizē populārais šovmenis bija īpašā pacēlumā – smieklīgi joki, kas tika adresēti pat “Ezerzemes” korespondentam, – atskanēja vairākas reizes, turklāt – bez atkārtojumiem un lieliskā humoristiskā izpildījumā. Es atceros labu jautājumu: “Kā tu, Aleksej, visur paspēj?” Sīkums, bet patīkami.




Pirmais brauciens nedaudz apbēdināja vietējos līdzjutējus, kā arī komentētājs vairākkārt brīdināja par Lietuvas braucēju viltībām. Kaimiņi vispirms pieturot zirgus, bet tuvāk finiša taisnei seko izrāviens. Tieši tā arī notika, kad sacīkstēs uzvarēja dagdāniešiem pazīstamais Zarasu braucējs Antanas Juškenas, par sekunžu daļu apsteidzot braucēju Inesi Bergu no Gulbenes novada un vietējās sabiedrības iemīļoto Tatjanu Avdejonoku. Otrais dubultbrauciens negaidīti atdzesēja līdzjutēju kaislības. Josifa Mančinska ķēvīte Rūsiņa jau no paša starta bija kaprīza, kas atslābināja Dagdas asu Jāni Ruskuli, kurš viegli uzvarēja duelī. Es turpināšu diplomātiski klusēt par minūtēm un sekundēm, jo varbūt tieši šajās sacensībās Jānis palaida garām iespēju tikt finālā.




Trešais starts – sestdienas hipodroma rotājums! Trīs burvīgas daiļā dzimuma pārstāves – Līna Berga no Gulbenes novada, kā arī mūsu zvaigznes Evelīna Koļeda un Tatjana Avdejonoka. Par viņām “Ezerzemē” ir publicēti raksti, un spilgti braucēju portreti rotājušas manas fotoizstādes. Vērot Evelīnas sportisko stilu ir aizraujošs skats. Mans prieks bija dubults – laika ziņā robežnieku dīvai izdevās pārspēt lietuvieša rezultātu, kurš skaisti startēja pirmajās sacensībās. Apbalvojumu pasniegšanas laikā Taņa beidzot uzplauka smaidā – sudrabs! Varu tikai iedomāties, kas notika Jāņa Ruskuļa dvēselē, kurš uzvarēja ceturtajā posmā, taču tiesnešu fiksētais laiks nedeva iespēju iziet finālā. Pēdējā cerība uz priekšpēdējām sacīkstēm, kur izloze saveda Ruskuli ar neuzvaramo Juškenas. Pauze, tiesneši paziņo rezultātu, un te mūsu Jānis ir manāmi nomākts. Un, aizsteidzoties notikumiem pa priekšu, teikšu – brīdī, kad Izvaltas sponsors Edgars Suveizda pasniedza dāvanu karti Dagdas sportistam par vislabāk izaudzināto jauno rikšotāju,– beidzot ieraudzījām pazīstamo Jāņa smaidu.




Fināla intriga bija tāda, ka visi galvenā kausa pretendenti uzrādīja vienādu rezultātu – 02:08 minūtes. Visu izšķīra simtdaļas. Startā – Antanas Juškenas, Tatjana Avdejonoka uz Leopardas un Evelīna Koleda, tas pats DelotTooma. Komentētājs, gandrīz zaudēdams balsi, lietuvietim atgādināja par labajām manierēm – ka vīrietim jāpalaiž pa priekšu sievietes. Antanas tikai pasmīnēja, bet sākumā viņš tomēr līdzjutējiem deva nelielu cerību uz tautiešu uzvaru. Tuvāk finišam – lietuvieša slavenais uzvaras šāviens. Tā Latvijas viesis kļuva par vasaras sacensību “Latgales rikšotājs 2019” zelta kausa īpašnieku. Vēl skaļāk fani aplaudēja sudraba medaļniecei Tatjanai Avdejonokai un robežnieku braucējai Evelīnai Koļedai, kura uzstādīja dienas rekordu – 02:08:48.




Balvu bija daudz, arī no sponsoriem. Šoreiz plašo dvēseli izrādīja uzņēmuma “Amazone” pārstāvis Edgars Suveizda. Vienmēr ir patīkami saņemt dāvanu kartes. Savukārt sacensību organizatori sirsnīgi pateicās pastāvīgajiem sponsoriem un neskaitāmajiem palīgiem. Galvenā tiesnese Sandra Viškure kā allaž izrādīja cieņu žurnālistam, operatīvi sniedzot precīzu informāciju.




Svētku sestdienas pirmā puse izdevās par visiem 100 %!



Aleksejs Gončarovs