Starp debesīm un zemi

  • Sports
  • 05.07.2019 10:09
  • 411 skatījumi
img

Dabas atrakciju parku “Starp debesīm un zemi” apmeklēju pirmo reizi, un tur bija par ko brīnīties. Lieliska vieta netālu no pilsētas: gleznaina, mājīga.

Galvenā ģimenes un kolektīvās atpūtas vietas rota - mākslīgais dīķis. Sporta un izklaides kompleksa īpašnieki Olga un Jevgeņijs Podjavas, mani seni paziņas, daudzbērnu ģimenes galvas pastāstīja, ka lielākajā vasaras pasākumā Ūdrīšu pagastā ļoti noderēja spēles un konkursi dabā. Protams, ar astoņu bērnu palīdzību.



Jau trešo reizi Krāslavas novadā notiek kultūras un mākslinieciskās pašdarbības dalībnieku sporta svētki. Saskaņā ar tradīciju pagājušā gada uzvarētāji - draudzīgā un jautrā Ūdrīšu pagasta komanda - uzņēma dalībniekus un demonstrēja Latgales viesmīlību. Pats par sevi saprotams, ka novada sporta svētku mērķis ir apvienot skatuves kolēģus, iedvesmot veselīgam dzīvesveidam un kārtējo reizi uzsvērt: interešu komunikācija ir augstākā cilvēcisko attiecību greznība. Visas pazīstamas sejas - pilsētas un lauku pasākumu vadītāji, aktieri, dziedātāji, dejotāji... Katra komanda izceļas ar sporta tērpiem. Jau pirmajos svētku mirkļos jautrības toni rada amatierteātra “Smalkais stils” aktieri, Izvaltas ansambļa “Rudņa” dejotāji, kā arī Robežnieku dziedātāji un dejotāji aizrautīgās Maijas Šemeles vadībā. Neviens negrasījās zaudēt! Protams, žēl, ka prestižo kausu un medaļu pretendentu vidū es neredzēju radošās komandas no Aulejas, Indras un Kombuļiem. Aizbildināšanās ar siena novākšanu neder: todien no rīta bija ilgi gaidītais lietus, vēl ar krusu, un stiprais vējš mēģināja nogāzt svētku teltis. Organizatoriem paveicās: vakara lietus sākās tieši pēc sacensību beigām, tāpēc apbalvošana, kultūras programma un svinības norisinājās saulrieta staru atblāzmā.



Tagad ieskatīsimies sporta kaislību virpulī. Sākumā, protams, svētku dalībniekus sveica pagasta vadītājs Anatolijs Vecelis, pēc tam sekoja astoņu komandu prezentācija. Daži izcēlās ar mājas ražojumiem, citi ar improvizāciju un vēl citi ar lakonismu un humoru. Galu galā iesildīšanās bija veiksmīga! Pirmais sektors - tilta izbūve no renēm, pa kurām tenisa bumbiņa ripotu uz otru krastu. Konkursā, kur nepieciešama komandas saliedētība un prasmes, Voldemāra Varslavāna aktieri un azartiskie Ūdrīšu mākslinieki bija vadībā. Viņiem uz papēžiem mina Piedruja. Pirmais solis ir visgrūtākais! Azartā tiesnešu komanda Ilonas Vanagas vadībā darbojās kā pulkstenis: ne vienas pretenzijas. Konkursā “Tandēms”, kad pāri starp mugurām pārnēsāja volejbola bumbu, neiztika bez soda punktiem. Šeit sevi drosmīgi pieteica Skaista un Robežnieki, bet Piedruja spītīgi jau otro reizi pierādīja savu vēlmi iegūt bronzu. Tad florbols... Trešajā nominācijā starta situācija atkārtojās, un labākos rezultātus uzrādīja Krāslavas aktieri, Ūdrīši parādīja īpašu interesi par sudrabu, bet trešo vietu ne tik viegli iekaroja Skaista. Jo tālāk, jo vairāk azarta! Konkursā “Vērtību aka” - smilšu maisiņu mešana mērķī - izcēlās Izvalta, Ūdrīši atkal otrie, viņiem sekoja Robežnieki. Jautrākais sektors “Ūdens labirints”, kad caur smiekliem un izlieto ūdeni Krāslava nepārprotami nostiprināja savas līderpozīcijas. Un viss noritēja godīgi! Vēlmi iekļūt labāko trijniekā demonstrēja Robežnieki, kā arī Izvaltas dejotāji, katrā konkursā izceldamies ar savu mākslinieciskumu.



Priekšpēdējais konkurss “Drošības saliņa” atrisināja daudz ko. Vajadzēja redzēt, kā Piedrujas dāmas priecājās, pirmo reizi iegūstot zeltu. Tikpat skaļas gaviles Skaistas pusē par sudrabu, bet Kalniešu - par bronzu. Varslavāna trupa nopietni aizdomājās, jo šajā sektorā cieta pilnīgu skāvi. Tikai Ūdrīši nenodrebēja, gluži kā juzdami, ka dzimtās sienas palīdzēs! Izšķirošais bija pēdējais sektors - “Lidojošais šķīvītis”. Kad Krāslava jau ceturto reizi demonstrēja augstāko klasi, sporta horizontā parādījās galvenais zelta medaļu pretendents. Un Ūdrīši, jau ceturto reizi ieguvuši sudrabu, vairs neslēpa gandrīz sasniegto mērķi. Diemžēl bronzas lidojošais šķīvītis neglāba mērķtiecīgo Izvaltu, kuru es sirsnīgi atbalstīju. Radusi pie skatuves panākumiem, “Rudņa” nedaudz noskuma… 



Kam par godu skanēja aplausi? Par to izteiksmīgi vēsta turnīra tabula. Ar absolūtu minimālo soda punktu skaitu uzvaru guva teātris “Smalkais stils”. Šoreiz talantīgais režisors tālredzīgi uz zaļās skatuves izvirzīja uzlecošās zvaigznes - Alisi Samsonoviču, Sarmīti Subatoviču, Alfrēdu Savicki, Jāni Timuli, Antonu Sakoviču un Ričardu Škagalu. Tikai par pieciem punktiem no favorītiem atpalika Ūdrīši, bet apsveikumus par iegūto trešo vietu saņēma Skaista. Pēdējais akords - zaļumballe pēc vakariņām, kas pagatavotas uz ugunskura. Mūziķi Valērijs un Rinalds nepievīla... Mākslinieciskā brālība valdīja starp debesīm un zemi. Pelnīti svētki skatuves “kalpiem”, kuri izgrezno mūsu nebūt ne vieglo ikdienu.



Skaistuma un dvēseles dāsnuma pasaule balstās uz talantiem un entuziasma pilniem ļaudīm!



Aleksejs GONČAROVS