Zemnieku protestos visā Latvijā piedalījušies ap 2000 lauksaimnieku

img


Pirmdien, 5. februārī, zemnieku protestos visā Latvijā piedalījās ap 2000 lauksaimnieku, ziņo biedrība "Zemnieku saeima", šīs akcijas rīkotāji.

Zemnieki valdībai un Zemkopības ministrijai izvirzījuši vairākas prasības, tostarp iebilst lielajai birokrātijai nozarē, aicina nekavējoties pārtraukt pārtikas importu no Krievijas un Baltkrievijas, kā arī saglabāt samazinātu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi dārzeņiem, augļiem un ogām. Ja zemnieku izvirzītās prasības Zemkopības ministrijai un valdībai netiks izpildītas, 12. februārī traktori brauks uz Rīgu.



5. februārī, 16 Latvijas pilsētās, tai skaitā Daugavpilī - simts lauksaimnieki no tuvējiem novadiem, arī Krāslavas novada, ar traktoriem, kombainiem un automašīnām bija izbraukuši ielās. Braucamrīkus rotāja Latvijas karogi un pašdarināti plakāti. Tostarp: “Par dzīvotspējīgu lauksaimniecības nozari!”, “Ļaujiet zemniekiem strādāt!”, “Godīgu cenu veikalā! Godīgu cenu zemniekam!”, “Šodien skola, rīt pasts, parīt zemnieks”, “Ļaujiet mums strādāt!”, “Nost ar papīru kalniem!!!”, “Nav zemnieku, nav pārtikas!”, “Mums ir jāražo pārtika, nevis jāpilda tabulas!”, “Beidziet žņaugt zemniekus!”, “Vai valdības mērķis – iznīdēt laukus?”, “Lauki un maize ir pamatu pamats!”, “Pret Krievijas asinsgraudiem!”, “Nepazemo zemnieku – būs sūdi!”.



Krāslavas novada, Skaistas pagasta zemnieks Aigars Trušelis pastāstīja, ka no Krāslavas novada protesta akcijā piedalījās 18 traktortehnikas vienības, kas organizētā kolonnā devās uz Daugavpili. Sākumā gan dalībnieku pieteicies vairāk, bet kad bija jārīkojas, lielākie runātāji palikuši mājās. Galvenā zemnieku sāpe ir jaunā sistēma, kurā lauksaimniekiem ir jāievada datus, lai atskaitītos un saņemtu subsīdijas. Rada neizpratni tas, kāpēc iepriekšējā sistēma, kura veiksmīgi darbojās un visus apmierināja, tika nomainīta pret tādu, kurai pat vēl nav licencēta programma. Zemnieki uzskata, ka tā ir naudas izšķiešana. Vai tas ir eksperiments ar zemniekiem? Jaunās sistēmas kļūdu dēļ daudzi zemnieki pat vēl līdz šim nav saņēmuši subsīdijas. Otra lielākā sāpe – Krievijas graudu imports. Ar šiem graudiem, kuriem ir pavisam citas graudaugu aizsardzības prasības, Latvijas zemnieki nevar konkurēt. Tas nav godīgi. Kā piemēru Aigars minēja nesen nodošanai aizvestās kvalitatīvās pārtikas auzas, kas bija jāizber kaudzē pie nekvalitatīvajām, sapuvušajām, jo sakrājies milzīgs pārpalikums. Tas nav godīgi!  Un protams, gribētos vienlīdzīgu attieksmi pret lauksaimniekiem visās Eiropas valstīs, vismaz Baltijas valstīs!



Akcijas dalībnieki devās protesta braucienā apkārt Daugavpils pilsētai. Pretī braucošās automašīnas, atbalstot zemniekus, bieži signalizēja.



Ziņu aģentūra LETA informē, ka lauksaimnieku protesta akcija kopumā Latvijā aizritējusi mierīgi, bez būtiskiem starpgadījumiem, tomēr policija līdz šim sākusi 25 administratīvā pārkāpuma procesus par dažādiem pārkāpumiem. Lielākā daļa jeb 12 no sāktajiem administratīvā pārkāpuma procesiem ir par neiegādātu obligāto civiltiesisko transportlīdzekļu apdrošināšanu, kā arī trīs administratīvā pārkāpuma procesi sākti par braukšanu ar transportlīdzekli bez tehniskās apskates. Tāpat ir konstatēti pieci pārkāpumi, kas saistīti ar bezpilota gaisa kuģu ekspluatāciju. Vienā gadījumā konstatēts nereģistrēts transportlīdzeklis, vienā gadījumā vadītājam bija nederīga medicīniskā izziņa, viens vadītājs, vadot transportlīdzekli, lietoja telefonu, vienā gadījumā tika šķērsota nepārtrauktā līnija, bet viens pārkāpums reģistrēts par neatļautas simbolikas izmantošanu.



Informāciju sagatavoja Iveta LEIKUMA



Aigara TRUŠEĻA foto