Šefpavāra meistarklase Dagdā

img


Braucot no Krāslavas uz Ludzu, es parasti braucu caur Dagdu. Diezgan bieži. Pārsvarā Dagdā piestāju tikai pie veikala, kur nopērku kādu našķi ceļam vai, lai uzpildītu automašīnai degvielu. Līdz šim man nebija gadījies apmeklēt kādu pasākumu Dagdā, vai vienkārši pastaigāt pa pilsētu, tāpēc biju priecīgs, ka drīz vien pēc svētkiem man bija iespēja apmeklēt Latgales Industriālā tehnikuma izglītības programmas īstenošanas vietu Dagdā, kur notika šefpavāra Ērika Aleksejeva meistarklase. Vietu, kur notika meistarklase, man laipni ierādīja iestādes vadītāja Aina Bluka, savukārt, viņas kabinetu palīdzēja atrast bariņš atsaucīgu tehnikuma audzēkņu.

Telpa, kur notika meistarklase, bija pilna ar skaistām meitenēm, tas mani iepriecināja vēl vairāk. Tehnikuma audzēknes uzmanīgi vēroja šefpavāra darbošanos un sekojot norādījumiem, gatavoja ēdienu. Tapa romiešu lapu salāti ar grilētu bekonu, paipalu olām un īpašu mērci. Otrajā ēdienā - cūkas fileja mīklā jeb "Velingtons" ar ceptām sēnēm un ābolu-burkānu biezeni, desertā - šokolādes fondants ar bazilika karameli un saldējumu. Meistars stāstīja par dažādām gatavošanas metodēm un knifiņiem ēdienu gatavošanā. Bija ļoti interesanti.



Kad ēdiens bija gatavs, mani uzaicināja piebiedroties degustācijai. Salāti garšoja ļoti svaigi, otrajā ēdienā gaļa bija mīksta un sulīga, mīkla, kas to aptvēra - salda un maiga. Viss bija ļoti gards un izskatījās apetīti rosinoši, it sevišķi man, jo nepaspēju paēst brokastis.





Protams, izmantoju iespēju uzdot dažus jautājumus šefpavāram Ērikam Aleksejevam.



- Vai sen apguvāt pavārmākslu un kur strādājat ikdienā?



- Darbojos šajā sfērā jau divdesmit vienu gadu. Šobrīd vairāk klājam svētku galdus izbraukumos, banketos, dažādos pasākumos, vadu meistarklases. Procesā ir telpu remonts savas banketu zāles izveidošanai.



 



- Kāpēc šodien Dagdā?



- Mani šurp uzaicināja tehnikuma profesionālās izglītības skolotāja Marija Aleksejeva, lai es parādītu Ēdināšanas nodaļas audzēkņiem, topošajiem pavāriem un konditoriem, mūsdienīga ēdiena gatavošanas tendences, nianses, idejas ēdienu gatavošanā.



- Vai pavāra darbs ir grūts?



- Jā, būt pavāram nav viegla profesija, bet, kā es vienmēr saku, ir arī grūtākas profesijas. Te ir daudz jādomā un jāatceras. Bet, ja darbu mīl, tad tas atsver grūtības.



- Kādam ir jābūt pavāram?



- Pirmām kārtām ir jāsaprot, vai es gribu to darīt un vai tas man dod gandarījumu. Līdz ko iemīli ēdiena gatavošanu un visu procesu, kas tajā ietilpst, tu dari to no sirds un ēdiens izdodas garšīgs. Mīlestību, ar kādu gatavots ēdiens, cilvēki sajūt. Liekas tāda mistiska lieta, bet tā eksistē.



- Ko jūs varētu ieteikt topošajiem pavāriem?



- Parasti topošie pavāri ir kautrīgi, pat bailīgi, bet es uzskatu, ka vajag pārvarēt sevi, paplašināt zināšanu robežas un mēģināt celt profesionālo latiņu augstāk un augstāk. Vienā vārdā sakot - nebaidīties.



- Esmu dzirdējis, ka desertus gatavot ir ļoti grūti un, ka pat pieredzējuši pavāri ar to netiek galā, vai tas tā ir?



- Es kādreiz arī tā domāju. Kad biju jauns, man likās, ja tevi ieliek karstajā cehā, un tu strādā ar gaļu, zivīm, zupām - tu esi super pavārs, bet kad es aizbraucu uz ārzemēm, redzēju, ka tur pavāram principā jāprot viss, un, ja tu neproti, tevi neuzskata par pavāru - tu esi tikai tās pozīcijas gatavotājs. Tad arī mans stereotips mainījās. Es sapratu, ka ir jāmāk gatavot gan deserti, gan zupas, gan otrie ēdieni, gan uzkodas un salāti - ir jāprot viss. Nav tā, ka labi jāzina tikai viena lieta, jo labam pavāram jāprot viss, pat ja atvedīs jūras ķemmītes, arī tās jāprot sacept



- Vai ir kas tāds, ko jums vislabāk patīk gatavot?



- Grūti pateikt. Tas ir atkarībā no sezonas vai noskaņojuma. Tas var būt jebkas, vienu brīdi man ļoti patiks gatavot kaut ko no sēnēm, teiksim zupas vai ko citu, bet citā brīdī es varu “uzkrist” uz saldajiem ēdieniem, desertiem.



- Vai tā ir taisnība, ka sievietēm patīk vīrieši, kuri prot gatavot ēst?



- Jā! Es tam piekrītu, tā ir taisnība. Bet tas laikam ir tāpēc, ka sievietēm nepatīk tik daudz gatavot. Tad saka, ka vīriešiem tas izdodas labāk, bet es teiktu, ka viss ir atkarīgs no cilvēka un viņa attieksmes. Mana mamma ir saimniece un viņa gatavo ļoti brīnišķīgi. Gatavošana ir grūts darbs, jo, piemēram, bieži jāceļ smagi katli, ir daudz fiziskas slodzes.



- Ko jūs novēlat šī tehnikuma topošajiem pavāriem?



- Nepadoties! Un, ja ir izvēlēts šāds ceļš, tad iet uz priekšu un iekarot visaugstākās virsotnes, nezaudēt cerību! Šis darbs tiešām ir foršs un ļoti pateicīgs. It sevišķi, kad saņem no cilvēkiem pateicību, visas grūtības aizmirstas, stress pazūd un tu atkal ej uz jaunu pasākumu, jaunu virtuvi, gatavo jaunus ēdienus.   



 



Pēc sarunas ar šefpavāru, aicināju uz sarunu meiteni, kura nekautrējās un meistarklases laikā bieži pirmā pieteicās palīdzēt un uzmanīgi klausījās Ērika norādes.



 



- Pastāsti nedaudz par sevi, kā tevi sauc, ko šeit apgūsti?



- Mani sauc Agnese. Es apgūstu izglītības programmu “Ēdināšanas pakalpojumi”, mācos par konditora palīgu. Kvalifikāciju “Konditora palīgs” šeit var iegūt viena gada laikā.



- Kāpēc izvēlējies tieši šo profesiju?



- Es bieži gatavoju mājās un man tas patīk. Uzzināju, ka ir tāda iespēja, ka es varu papildus mācīties arī šeit, Latgales Industriālajā tehnikumā, tāpēc pietiecos, jo gribu apgūt papildus kaut ko jaunu.



- Kādam ir jābūt labam pavāram tavā skatījumā?



- Ir jābūt augstai atbildības sajūtai, jo jāstrādā ar cilvēkiem, kā arī jābūt dzīvespriecīgam.



- Ko tu novēli visiem jūsu tehnikuma topošajiem pavāriem un konditoriem?



- Nav jābaidās, ir jādara! Ja ir gribēšana ir jānāk un jāmācas, lai apgūtu kaut ko jaunu. Dzīvē viss noderēs!



- Vai tu ieteiktu citiem jauniešiem nākt mācīties Latgales Industriālajā tehnikumā Dagdā?



- Jā! Šeit ir jautri, ir ļoti atsaucīgi pedagogi, kā arī ļoti labi un izpalīdzīgi kursa biedri!



Uz šīs priecīgās nots atvadījos no tehnikuma audzēkņiem, pavāriem un pedagogiem. Īpašs paldies informātikas skolotājam, ar kura palīdzību tapa šeit skatāmie fotoattēli. Pateicos par uzaicinājumu, noteikti gribēšu kādreiz atgriezties Dagdā!



Aleksandrs Adrians KOVAĻOVS